EKT newsletter
 
 
#425 |Δεκέμβριος 2022
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Νικητής των EIT Health InnoStars Awards 2022, του πιο ανταγωνιστικού προγράμματος επιτάχυνσης επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη, είναι η νεοφυής επιχείρηση Shuttle Catheters από την Ελλάδα, η οποία εργάζεται πάνω σε τεχνολογία για τη χρόνια, σοβαρή αρτηριακή στένωση. Αποφεύγοντας τις επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, η καινοτομία της ελληνικής εταιρείας μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και της οικονομικής επιβάρυνσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
H Shuttle Catheters/Athroa συμμετέχει από την αρχή του 2022 στο πρόγραμμα EIT Health SymbIASIS που υλοποιεί το ΕΚΤ με την υποστήριξη του Κέντρου Αρχιμήδης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
 
Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της ΕΕ με τη μεγαλύτερη αύξηση στην ένταση Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) τη δεκαετία 2011 - 2021, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις δαπάνες Ε&Α στις χώρες της ΕΕ για το 2021 που δημοσίευσε η Eurostat. Συγκεκριμένα, η ένταση Ε&Α (δαπάνες Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ) στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,76 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2011 και 2021. Αναλυτικότερα, το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δαπάνησε 328 δισ. ευρώ για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), αύξηση 6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (310 δισ. ευρώ). Σε σύγκριση με το 2011, σημειώθηκε αύξηση 43,9%.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το ΕΚΤ και απεστάλησαν στη Eurostat, οι δαπάνες Ε&Α το 2021 ήταν 2.635,23 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 141 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 (ποσοστό αύξησης 5,7%).
 
 
Τα βραβεία του Elevate Greece έχουν καθιερωθεί και αποτελούν έναν θεσμό που επιβραβεύει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα γενικότερα. Τα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» 2022 απονεμήθηκαν φέτος για 2η συνεχή χρονιά, σε εκδήλωση την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το ΕΚΤ ήταν επίσημος υποστηρικτής του Διαγωνισμού, ενώ η Δρ Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια ΕΚΤ, ήταν στην ομάδα απονομής του βραβείου της κατηγορίας "Αξιοποίηση Τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης" στην εταιρεία 3DHUB. Σε όλες τις βραβευθείσες επιχειρήσεις το ΕΚΤ παρέχει ένα πλέγμα διαμεσολαβητικών υπηρεσιών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ψηφιακής και παραγωγικής τους αναβάθμισης.
 
 
 
 
Η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) σε διάφορους κλάδους και οι εφαρμογές της ΤΝ στην καθημερινή ζωή, παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή εκδήλωση "Αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη για ερευνητικούς σκοπούς", που διοργάνωσε το ΕΚΤ στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας “Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας” και του Enterprise Europe Network Hellas, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022. Το βίντεο και οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα online.
 
Μάθε περισσότερα
 
 
Οι προκλήσεις και οι προοπτικές για την επαύξηση του διαθέσιμου ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας στον εθνικό συσσωρευτή ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture.gr και την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα Europeana, διερευνήθηκαν στο Διήμερο Διαδικτυακό Forum “Ο Ελληνικός Πολιτισμός στον Ψηφιακό Δημόσιο Χώρο και τη Europeana: Προκλήσεις - Προοπτικές” που διοργάνωσε το ΕΚΤ και ο Δευτεροβάθμιος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», στις 1-2 Δεκεμβρίου 2022. Το To βίντεο και οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα online.
 
Μάθε περισσότερα
 
 
 
 
Το διήμερο 8 & 9 Νοεμβρίου 2022, το Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible "In Action" έφερε στο επίκεντρο τον Έλληνα επιχειρηματία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη σύγχρονη εποχή, όπως είναι η περιβαλλοντική καινοτομία, η κλιματικά ουδέτερη οικονομία, η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, η ψηφιακή μεταρρύθμιση, η εικονική πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη. Το ΕΚΤ έδωσε δυναμικό παρών στο Φεστιβάλ με συμμετοχή σε ομιλίες και τις 2 ημέρες του συνεδρίου, αλλά και με διοργάνωση και συντονισμό εργαστήριου για τις τεχνολογίες αιχμής και το Metaverse στον τομέα της υγείας.
 
Μάθε περισσότερα
 
 
Τη δεύτερη θέση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό i-Days 2022 του EIT Health κατέκτησε ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η ομάδα Innotech, αποτελούμενη από την Ηλιάνα Πλάτωνα, τον Γρηγόρη Καρυπίδη και τον Αγαθάγγελο Παπαδόπουλο, αφού κατέκτησε την πρώτη θέση στις ελληνικές Ημέρες Καινοτομίας (i-Days), ταξίδεψε στη Βιέννη της Αυστρίας, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, και διαγωνίστηκε με ομάδες φοιτητών από κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης που διακρίθηκαν στα i-Days των χωρών τους. Στην Ελλάδα, οι Ημέρες Καινοτομίας διοργανώθηκαν για πέμπτη χρονιά από το EKT, κόμβο του EIT Health, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 
Μάθε περισσότερα
 
 
 
 
Ανακοινώθηκε από το ΕΚΤ μια νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος - στο πλαίσιο της Πράξης «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας,
Τεχνολογίας, Ανάπτυξης, Καινοτομίας – Συσσώρευση, Τεκμηρίωση και Διάθεση
Ψηφιακού Περιεχομένου και Δεδομένων με διασφάλιση διαλειτουργικότητας,
μακροχρόνιας διατήρησης και ανοικτής πρόσβασης»- για τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου του ακόλουθου αντικειμένου: α) Ανάπτυξη και αναβάθμιση της υποδομής e-Publishing και Ευρετηρίο ΑΚΕ, β) Υλοποίηση ενεργειών ψηφιακού μάρκετινγκ για τις παραγόμενες ή αναβαθμισμένες υπηρεσίες της Πράξης. Υποβολή αιτήσεων έως 9 Ιανουαρίου 2023.
 
Μάθε περισσότερα
 
 
To ΕΚΤ, ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network (ΕΕΝ-Ηellas), του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, προκηρύσσει δύο (2) νέες θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και συγκεκριμένα:
-Υλοποίηση δράσεων καινοτομίας με εξειδίκευση στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης (Πτυχίο σε Οικονομικές ή Θετικές επιστήμες ή Επιστήμες Μηχανικού) και
-Υλοποίηση δράσεων καινοτομίας (Πτυχίο σε Θετικές επιστήμες ή Επιστήμες Μηχανικού). Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 05.01.2023. Δείτε την προκήρυξη.
 
Μάθε περισσότερα
 
Προσεχείς εκδηλώσεις 
Βιντεοθήκη ΕΚΤ
Υπηρεσίες για επιχειρήσεις 
Εκδόσεις ΕΚΤ
Επιστημονικά Περιοδικά
Το ΕΚΤ στα ΜΜΕ
Το τεκμήριο του μήνα
 
Η σκηνή της προσκύνησης των Μάγων αποδίδεται με εξαιρετική αφαιρετικότητα. Μπροστά στο Θείο βρέφος γονατίζει ο Caspar και του προσφέρει ως δώρο ένα στέμμα σε δίσκο, ενώ πιο πίσω δεξιά διακρίνονται ο Balthazar και ο Μelchior. Η Παναγία παριστάνεται όρθια αριστερά με το Χριστό στην αγκαλιά της και περιβάλλεται από την ασαφή ένδειξη μιας αψίδας. Οι μορφές είναι στυλιζαρισμένες και αναλύονται σε γεωμετρικά σχήματα, καμπύλα στις επιφάνειες που σχεδιάζουν το σώμα της Παναγίας, γωνιώδη στις φιγούρες των Μάγων. Εκτός από αυτόν τον κατακερματισμό των σχημάτων ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παιχνίδι των φωτοσκιάσεων που ενεργοποιεί όλη τη σύνθεση.
 
Εικονιζόμενο Τεκμήριο: Η προσκύνηση των Μάγων. Παρθένης Κωστής (1878-1967), Δήμος Λαρισαίων- Δημοτική Πινακοθήκη. Χρησιμοποιήστε το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης: CC BY-NC 4.0, Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση.
 
 
Copyright © 2022 Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ)
 
 
Το newsletter αυτό εστάλη στο news@uoa.gr και το λάβατε γιατί έχετε εγγραφεί στη λίστα μας