EKT newsletter
#426 |Ιανουάριος 2023
Την περίοδο 2006-2020, οι επιστημονικές δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης από ελληνικούς φορείς επιτυγχάνουν αξιοσημείωτες επιδόσεις όσον αφορά τον αριθμό,
την ποιότητα και την πρωτοτυπία, λαμβάνοντας διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αναφορών σε διεθνές επίπεδο.
Ειδικότερα, τα έτη 2019 και 2020 καταγράφεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης καθώς και των αντίστοιχων αναφορών τους. Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία και τους δείκτες της νέας έκδοσης του ΕΚΤ, στην οποία για πρώτη φορά παρουσιάζονται αναλυτικά οι βιβλιομετρικές επιδόσεις των ελληνικών φορέων σε επιστημονικές δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης (open access) διαφορετικών τύπων.
Δημοσιεύθηκαν από το ΕΚΤ τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για Έρευνα και Ανάπτυξη (δείκτης GBARD) στην Ελλάδα, με αναφορά στον τελικό προϋπολογισμό 2021. Τα στοιχεία έχουν αποσταλεί στη Eurostat.
Ο δείκτης GBARD (Government Budget Allocations for Research and Development / Πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού που διατίθενται στην Έρευνα & Ανάπτυξη) αποτυπώνει την άμεση κρατική χρηματοδότηση δραστηριοτήτων Ε&Α, αξιοποιώντας στοιχεία από κρατικούς προϋπολογισμούς.
Το 2021 (τελικός προϋπολογισμός) οι κρατικές πιστώσεις για Ε&Α ανέρχονται σε 1.550,2 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό που καταγράφεται την περίοδο 2008-2021. Επίσης, το 2021 οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού αποτέλεσαν το 0,85% του ΑΕΠ και το 1,49% των δημοσίων δαπανών. Με βάση το ποσοστό του δείκτη #GBARD επί του ΑΕΠ το 2021, η Ελλάδα, βρίσκεται στην 3η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ27, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ27 (0,75%), αλλά και της Ευρωζώνης (0,79%).
Έφυγε από τη ζωή, στις 2 Φεβρουαρίου 2023, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ο οποίος είχε εργαστεί στο ΕΚΤ για 16 χρόνια. Ο Φ. Τσιμπόγλου, μια πολυσχιδής προσωπικότητα με βαθιά γνώση του χώρου της τεκμηρίωσης, της πληροφόρησης και της βιβλιοθηκονομίας, συνέβαλε σημαντικά στη συνεργασία των βιβλιοθηκών και στο άνοιγμα τους στην κοινωνία.
Μάθε περισσότερα
Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κος Αθανάσιος Κυριαζής επισκέφθηκε το ΕΚΤ και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Αργύρη Περουλάκη, τη Διευθύντρια Εύη Σαχίνη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διεύρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας, μέσα από τη συστηματική και εστιασμένη παροχή από το ΕΚΤ στατιστικών δεδομένων, δεικτών και μελετών που αποτυπώνουν το ελληνικό σύστημα έρευνας και καινοτομίας, προκειμένου η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) να τα αξιοποιήσει στον σχεδιασμό και την αποτίμηση των πολιτικών για τις οποίες είναι αρμόδια.
Μάθε περισσότερα
Τα πρώτα ευρωπαϊκά βραβεία EntreComp Awards απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Being Entrepreneurial 2022 που διοργανώθηκε στις 22/11/22 στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή ειδικών, εκπροσώπων ερευνητικών έργων, και υπευθύνων πολιτικών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Τα βραβεία είναι μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να αναγνωρίσει την προσφορά ατόμων και οργανισμών που έχουν επιδείξει εξαιρετικά επιτεύγματα στην καλλιέργεια της ικανότητας του επιχειρείν σε όλη την Ευρώπη. Μεταξύ των βραβευθέντων και o Παναγιώτης Καμπύλης, στέλεχος του ΕΚΤ, ο οποίος τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο EntreComp Champion.
Μάθε περισσότερα
17 συνέργειες μεταξύ νοσοκομείων και startups αναπτύχθηκαν χάρη στο πρόγραμμα SymbIASIS που υλοποιείται στο πλαίσιο του EIT Health από το ΕΚΤ σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ. Στόχος του SymbIASIS (=Συμβίωση + Ίασις) είναι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ νοσοκομείων και νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, η δικτύωση και διερεύνηση συνεργασιών ώστε να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Μία πρώτη επιτυχία του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα προγράμματος είναι ότι μέσα σε έναν μόλις χρόνο προσέλκυσε 11 νοσοκομεία και κλινικές και 40 από τις πιο δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις του τομέα της υγείας.
Μάθε περισσότερα
Μία σύγχρονη, τεχνολογικά πολυεπίπεδη και ευέλικτη διαδικτυακή εφαρμογή που θα αναβαθμίσει το υφιστάμενο περιβάλλον "Ροές & Λειτουργίες" της υπηρεσίας openABEKT, που παρέχει το ΕΚΤ στην κοινότητα των βιβλιοθηκών αλλά και στο δίκτυο των φορέων της επιστήμης και του πολιτισμού, αναπτύσσει το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ).
Η υπηρεσία openABEKT υποστηρίζει σήμερα τη λειτουργία και την ανάδειξη του έργου 173 διαφορετικών βιβλιοθηκών επιστήμης και πολιτισμού, ενώ το περιβάλλον "Ροές & Λειτουργίες", το οποίο είναι σε διαδικασία αναβάθμισης, εξυπηρετεί τις ανάγκες περίπου 500.000 μελών βιβλιοθηκών.
Μάθε περισσότερα
Το ψηφιακό περιβάλλον της υπηρεσίας φιλοξενίας βιβλίων eBooks που αναπτύσσει το ΕΚΤ αξιοποίησε ο εκδοτικός οίκος ΑΤΩΝ για να διαθέσει στο ευρύτερο κοινό τέσσερις ενδιαφέρουσες εκδόσεις που ιχνογραφούν την ιστορία του βιβλίου στον δυτικό πολιτισμό. Η ψηφιακή υπηρεσία eBooks που απευθύνεται κατά κύριο λόγο, σε έγκριτους επιστημονικούς εκδότες, σε ερευνητικούς φορείς της χώρας, σε λαογραφικά ιδρύματα και σε πολιτιστικούς οργανισμούς, φιλοξενεί μέχρι σήμερα στο διαδικτυακό της περιβάλλον 11 εκδοτικούς οίκους και προσφέρει στους επισκέπτες της πρόσβαση στο περιεχόμενο 39 βιβλίων/μονογραφιών.
Μάθε περισσότερα
Το ΕΚΤ, Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη και συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, σας προσκαλεί στη διαδικτυακή Εθνική ημερίδα ενημέρωσης για τον Ορίζοντα Ευρώπη: Cluster 1 Health & Cancer Mission που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 (10:00-14:30). H ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG RTD). Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες προκηρύξεις του Ορίζοντα Ευρώπη στη θεματική της Υγείας (Cluster 1), καθώς και για τις προκηρύξεις της Αποστολής για τον Καρκίνο (Mission Cancer) και να θέσουν απευθείας τα ερωτήματά τους στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μάθε περισσότερα
Το ΕΚΤ, Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη και συντονιστής του Enterprise Europe Network Hellas, σας προσκαλεί στη διαδικτυακή Εθνική ημερίδα ενημέρωσης για τον Ορίζοντα Ευρώπη: Digital, Industry, Space, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023 (12:00-15:00). H ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG CNECT, DG RTD, DG DEFIS).
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες προσκλήσεις του Ορίζοντα Ευρώπη στη θεματική ενότητα των Ψηφιακών Τεχνολογιών, της Βιομηχανίας και του Διαστήματος (Cluster 4) και να θέσουν απευθείας τα ερωτήματά τους στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μάθε περισσότερα
Το EKT, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομικής Ανάπτυξης διοργανώνουν τη διαδικτυακή "Ημερίδα Ενημέρωσης για τον Ορίζοντα Ευρώπη: Marie Skłodowska-Curie: Actions, Ελλάδα-Κύπρος" την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 (15:00-17:30). Οι διοργανωτές ως Εθνικά Σημεία Επαφής για το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», από κοινού με την πρωτοβουλία Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας και το δίκτυο EURAXESS Ελλάδας και Κύπρου, προσκαλούν την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να παρακολουθήσει την ημερίδα, στην οποία θα παρουσιαστούν οι νέες προκηρύξεις του Ορίζοντα Ευρώπη για τις Δράσεις Marie Skłodowska-Curie.
Μάθε περισσότερα
Το ΕΚΤ συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος, στην ομάδα υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμόνων (High Level Working Group of Experts, HLWG) του νεοσύστατου Digital Transformation Accelerator. Η ομάδα υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμόνων θα αποτελέσει συμβουλευτικό όργανο του Digital Transformation Accelerator (DTA), το οποίο συστήθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συντονίσει τις δράσεις όλων των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIHs).
Μάθε περισσότερα
Προσεχείς εκδηλώσεις
Βιντεοθήκη ΕΚΤ
Υπηρεσίες για επιχειρήσεις
Εκδόσεις ΕΚΤ
Επιστημονικά Περιοδικά
Το ΕΚΤ στα ΜΜΕ
Το τεκμήριο του μήνα
Τα σπήλαια είναι ιδιαίτεροι γεωλογικοί σχηματισμοί που έχουν τη μορφή κοιλότητας στο έδαφος. Η δημιουργία τους είναι αποτελέσμα σεισμών και διάβρωσης των πετρωμάτων που προκαλεί το νερό, καθώς εισχωρεί σμιλεύοντας τους χαρακτηριστικούς σχηματισμούς- τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες που τα κοσμούν και τους προσδίδουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους. Τα σπήλαια ήταν από τους πρώτους τόπους που κατοικήθηκαν από τον άνθρωπο και στην πάροδο των χρόνων λειτούργησαν ως σημαντικοί τόποι λατρείας, για αυτό και σε πολλά από αυτά έχουν βρεθεί σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα.
Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφησή τους, η Ελλάδα αριθμεί πάνω από 8.500 καταγεγραμμένα σπήλαια που δεν είναι στο σύνολό τους προσβάσιμα από το κοινό.
Εικονιζόμενο Τεκμήριο: Σπήλαιο Κάψια. Δήμος Τρίπολης 2014. Χρησιμοποιήστε το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης: CC BY-SA 3.0, Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομ.
Copyright © 2023 Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ)
Το newsletter αυτό εστάλη στο news@uoa.gr και το λάβατε γιατί έχετε εγγραφεί στη λίστα μας