Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίσκεψη του Πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα κ. Ahmad Naderi στο ΕΚΠΑ

O Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα κ. Ahmad Naderi επισκέφθηκε στις 14/7 το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνοδευόμενος από το Μορφωτικό Σύμβουλο της Πρεσβείας, Δρ Mahdi Nik Khah Ghomi. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, συναντήθηκε μαζί τους στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης των Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ ενημέρωσε τον Πρέσβη ότι το ΕΚΠΑ διαχρονικά είχε συνάψει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης για ανταλλαγή διδακτικού προσωπικού, ερευνητών και φοιτητών και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία τους για ανανέωση αυτής της συνεργασίας. Ο Πρέσβης μάλιστα εξέφρασε τη βούληση της Κυβέρνησής του για την παροχή υποτροφιών σε Ιρανούς φοιτητές να σπουδάσουν στην Ελλάδα και Ελλήνων φοιτητών στο Ιράν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρύτανη στο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών “BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece”, αποκλειστικά για αλλοδαπούς φοιτητές, στα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΚΠΑ, αλλά και στο επικείμενο αγγλόφωνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ιατρική.

Επίσης, σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού και του ευρύτερου επιμορφωτικού έργου του, παρέχει στους φοιτητές του τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να αποκτήσουν τη γνώση ξένων γλωσσών στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών. Ειδικότερα, για την εκμάθηση της Περσικής γλώσσας, από το 2016 έως σήμερα έχουν εγγραφεί σε αντίστοιχα μαθήματα συνολικά 76 άτομα. Επίσης, 137 Ιρανοί έχουν επιλέξει για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας και 3 Ιρανοί φοιτητές έχουν συμμετάσχει στο θερινό πρόγραμμα υποτροφιών ελληνικών σπουδών του ΕΚΠΑ “ΘΥΕΣΠΑ”.

Τέλος, ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στην ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών και στον πολιτισμό της Ελλάδας και επεσήμανε ότι στα Πανεπιστήμια της χώρας του διδάσκονται οι αρχές του Πλάτωνα και Αριστοτέλη και του Ιπποκράτη. Τόνισε δε το ενδιαφέρον των Αρχών της χώρας του για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων συνεργασίας, για την ανάπτυξη των Ιρανικών Σπουδών και της διδασκαλίας της Περσικής Γλώσσας και των φαρσί, καθώς και για την ενδυνάμωση των ανταλλαγών φοιτητών και μελών ΔΕΠ αλλά και τη διοργάνωση κοινών εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συνεδρίων.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN