Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο νέος κόμβος επικοινωνίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) https://hub.uoa.gr/ έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και την ενημέρωση των πολιτών για διάφορα επιστημονικά ζητήματα. Στον κόμβο φιλοξενούνται εκδηλώσεις, συνέδρια, ερευνητικά πορίσματα, άρθρα, σημαντικές διακρίσεις, ζωντανές αναμεταδόσεις, ελεύθερα προσβάσιμο περιεχόμενο κ.λπ., συνοπτικά και εκλαϊκευμένα, από όλες τις Σχολές και τα Τμήματα.

Η προσπάθεια αυτή υλοποιείται με την υποστήριξη του Κληροδοτήματος Γ. Φωτεινού και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής ειδησεογραφικής πλατφόρμας για την προβολή του ερευνητικού έργου και της ευρύτερης δραστηριότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής ενημερωτικής πύλης στο ΕΚΠΑ, με τη μορφή ενός σύγχρονου ιστοχώρου με περιεχόμενο συνεχούς ροής και ειδικά ερευνητικά-θέματα αφιερώματα.

foteinosΓΕΏΡΓΙΟΣ Θ. ΦΩΤΕΙΝΟΣ (ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ 28.1.1878 – ΑΘΗΝΑ 22.2.1958)

Μεγάλος ευεργέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής στην έδρα των Αφροδισίων και  Δερματικών Νοσημάτων της Ιατρικής Στολής, αναμορφωτής του κλάδου αυτού στην Ελλάδα. Μετά τη βασική εκπαίδευση στην πατρίδα του, φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, όπου υπήρχε ευημερούσα παροικία Κυθηρίων. Το 1893 γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 1898. Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός σε Πανεπιστημιακές Κλινικές (1896-1902). Μετεκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό, πρώτα στο Παρίσι (1903-1905) και μετά στο Βερολίνο (1905-1907), όπου ειδικεύτηκε στη δερματολογια, την αφροδισιολογία και την παθολογική ανατομική. Όταν επέστρεψε στην Αθήνα το 1908, εργάστηκε ως επιμελητής της Πανεπιστημιακής Κλινικής των Αφροδισίων και Δερματικών νοσημάτων. Το 1910 έγινε τακτικός καθηγητής των Αφροδισίων και Δερματικών νοσημάτων και διευθυντής του νεοσύστατου Νοσοκομείου «Ανδρέου Συγγρού», στην οργάνωση του οποίου συνέβαλε ιδιαίτερα. Στις θέσεις αυτές υπηρέτησε μέχρι το 1946, οπότε αποχώρησε λόγω ορίου ηλικίας. Παράλληλα, δίδασκε και στην Υγειονομική Σχολή από την ίδρυσή της το μάθημα της Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας. Διετέλεσε επίσης από το 1921 καθηγητής του Οδοντιατρικού Σχολείου. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας κατέλαβε σημαντικές θέσεις ως μέλος του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου (1915-1946) και πρόεδρός του (1931-1935). Έγινε κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής τρεις φορές (1915, 1920, 1934), συγκλητικός, αντιπρύτανης (1936), πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1937-1941) και ακαδημαϊκός (1954).

Ως δημόσιος λειτουργός διακρίθηκε για το οργανωτικό του πνεύμα και την αφοσίωσή του στο ερευνητικό και ιατρικό του έργο. Εξόπλισε το Νοσοκομείο «Ανδρέου Συγγρού» με εργαστήρια, βιβλιοθήκη και ένα από τα καλύτερα μουσεία προπλασμάτων. Από την πανεπιστημιακή του κλινική αναδείχθηκαν πολλοί μαθητές του που συνέχισαν το έργο του. Ο Γεώργιος Φωτεινός αποσκοπούσε στην εξειδίκευση ειδικών γιατρών, υγιειονολόγων, μαιών και νοσηλευτικού προσωπικού με σκοπό την αντιμετώπιση των αφροδισίων νοσημάτων στην Ελλάδα. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση ειδικών νοσοκομείων και ιατρείων στην επαρχία και την πρωτεύουσα για τη δωρεάν περίθαλψη των ασθενών και για την προφύλαξη του πληθυσμού της χώρας, μέσω μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης.

Ήταν μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων πρόεδρος της Ελληνικής Αφροδισιολογικής Εταιρείας, τακτικό μέλος της Δερματολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και του Βερολίνου, αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Δερματολογικής και Συφιλιδολογικής Εταιρείας και επίτιμο μέλος της Αυστριακής Δερματολογικής Εταιρείας. Τιμήθηκε με τον αργυρό σταυρό και το χρυσό σταυρό του τάγματος του Γεωργίου του Α’. [252]

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε στις 22.7.1958 να αναγραφεί στη στήλη των Μεγάλων Ευεργετών του Πανεπιστημίου το όνομα του καθηγητή Γεωργίου Φωτεινού. [253]

——

[252] Πρακτικά Συνεδριών Νομικής Σχολής-συνεδρία της 4ης Οκτωβρίου 1961

[253] Πρακτικά Συγκλήτου (1851-1863), σ.393

Πηγή: Ευεργέτες και Δωρητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Β’ 1945-1982 [Αθήνα 2007]
Εποπτεία-συντονισμός: Μιχαήλ Δ. Δερμιτζάκης, τ. Αντιπρύτανης
Έρευνα-σύνταξη: Ανδρέας Αντωνόπουλος-Χαρίκλεια Μπαλή

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN