Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου “100 χρόνια από τη γέννηση του Αριστόβουλου Μάνεση”

Με την συμμετοχή της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ., η τελετή έναρξης του Συνεδρίου, με τίτλο 100 χρόνια από τη γέννηση του Αριστόβουλου Μάνεση.

Η τελετή μεταδόθηκε διαδικτυακά στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Η προσφώνηση πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο, ενώ χαιρετισμούς απηύθηναν η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο χαιρετισμός της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου βρίσκεται διαθέσιμος στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.presidency.gr/chairetismos-tis-proedroy-tis-dimokratias-katerinas-sakellaropoyloy-stin-teleti-enarxis-toy-synedrioy-100-chronia-apo-ti-gennisi-toy-aristovoyloy-manesi/

Ο Πρύτανης στην προσφώνησή του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Με ιδιαίτερη τιμή σας υποδεχόμαστε σήμερα, εδώ, στην Μεγάλη Αίθουσα για την Τελετή έναρξης του Συνεδρίου 100 χρόνια από  τη γέννηση του Αριστόβουλου Μάνεση.

Η σημερινή τελετή αποτελεί, εκ μέρους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, μια ακόμα ευκαιρία απόδοσης τιμής σε έναν καταξιωμένο πανεπιστημιακό δάσκαλο και πνευματικό ηγέτη, που, με την πνευματική, επιστημονική, κοινωνική και εθνική δράση του, αλλά και με το πάθος και τη διαύγεια του νου του, απέδειξε την αξιοσύνη του και αναδείχθηκε σε αληθινό σκαπανέα και διαπρεπή εργάτη και Δάσκαλο της Επιστήμης.

Ο Αριστόβουλος Μάνεσης θα αποτελεί πάντα ζωντανό παράδειγμα πανεπιστημιακού δασκάλου, που τον κατείχαν το πάθος για την επιστήμη και τους φοιτητές του. Το πέρασμά του απ’ τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας αφήνει μια πολύτιμη παρακαταθήκη, αποτέλεσμα της βαθιάς και πλατιάς του μόρφωσης, του αδιάκοπου μόχθου του και της συναίσθησης της υψηλής του ευθύνης ως πανεπιστημιακού διδασκάλου και πνευματικού ηγέτη.

Ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Αριστόβουλος Μάνεσης λάμπρυνε όποια θέση κι αν κατέλαβε κι όποιο αξίωμα κι αν είχε. Γι’ αυτό και δίκαια αποκαλείται ως ο «πρύτανης» των Ελλήνων Συνταγματολόγων. Είναι ένας ακόμη τίτλος τιμής που δικαιωματικά του ανήκει. Παράλληλα, όμως, ο Μάνεσης υπήρξε και ένας μεγάλος αγωνιστής.

[…]

Στο τελευταίο μάθημά του, πριν συλληφθεί το 1968 από το δικτατορικό καθεστώς, κατέληγε ως εξής:

«Μην επιτρέψετε να σας εξανδραποδίσουν. Διατηρήστε, μέσα στους ζοφερούς και άρρωστους καιρούς, άγρυπνη και ανυπόταχτη τη σκέψη σας, περιφρουρήστε την άγια υγεία και ρωμαλεότητα της ψυχής σας, κρατήστε στητό και αγέρωχο το ωραίο ανάστημά σας. Και αν η Εξουσία, που την συμφέρει να έχει παθητικούς και πολιτικά αδιάφορους υπηκόους, σας πει ότι, έτσι κάνοντας, δεν είστε φρόνιμοι και νομοταγείς πολίτες, αποδείξτε της ότι καλός πολίτης είναι μόνον ο ελεύθερος πολίτης, ο συνειδητός, ενεργός και υπεύθυνος πολίτης. Και θυμίστε της ότι ο Περικλής είχε πει στον «Επιτάφιο»: όποιος αδιαφορεί για τα πολιτικά πράγματα του τόπου του είναι, όχι Φιλήσυχος, αλλ’ άχρηστος, «αχρείος» πολίτης. Και μη ξεχνάτε, στις σημερινές δύσκολες για την Πατρίδα μας και το Λαό μας περιστάσεις, τα λόγια του ποιητή – και θέλω μ’ αυτά να σας αποχαιρετήσω:

«Όσοι το χάλκεον χέρι // βαρύ του φόβου αισθάνονται, // ζυγόν δουλείας ας έχωσι· // Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία».

Όλοι και όλες, τολμώ να πω ευλαβικά, σήμερα τιμούμε τον Αριστόβουλο Μάνεση.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό και ομιλία απηύθηνε ο Πρόεδρος του Ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης», καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. Γιώργος Σωτηρέλης, με τίτλο: «Αριστόβουλος Μάνεσης. Ο ασυμβίβαστος υπερασπιστής του δημοκρατικού συνταγματισμού».

Η ομιλία του Καθηγητή κ. Σωτηρέλη είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.ieidiseis.gr/opinions/178438/giorgos-sotirelis-aristovoulos-manesis-o-asymvivastos-yperaspistis-tou-dimokratikoy-syntagmatismoy

Τέλος, έλαβε χώρα η ομιλία του μέλους του Δ.Σ. του Ομίλου, καθηγητή του Ε.Α.Π. Χαράλαμπου Ανθόπουλου, με τίτλο: «Ο Αριστόβουλος Μάνεσης και το Συνταγματικό Δίκαιο».

Παρακάτω παρατίθεται το Πρόγραμμα του Συνεδρίου:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN