Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κορυφαία Τιμητική Διάκριση για το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ: Κατάκτηση 1st Best Academic Paper Award, Διεθνές Συνέδριο ΙΑΜΕ 2023, HΠΑ

Το Διεθνές Συνέδριο ΙΑΜΕ 2023, Long Beach, ΗΠΑ

Το κορυφαίο παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (International Association of Maritime Economists, IAME) πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (5 – 8 Σεπτεμβρίου) στο Long Beach, California, ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του METRANS Transportation Consortium (University of Southern California, USC και California State University Long Beach, CSULB). Με κεντρικό θέμα ‘New Realities in the Global Maritime Economy’, το Συνέδριο ΙΑΜΕ προσέλκυσε μεγάλο αριθμό ακαδημαϊκών, ερευνητικών και εταιρικών συμμετεχόντων (άνω των 30 χωρών).

Οι ερευνητικές εργασίες που παρουσιάστηκαν κάλυψαν ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, όπως, μεταξύ άλλων, διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων, λιμενική διαχείριση, διακυβέρνηση και πολιτική, γαλάζια ανάπτυξη και αειφορία, πράσινες επενδύσεις και χρηματοδότηση, εφοδιαστική αλυσίδα και συνδυασμένες μεταφορές, τεχνολογικές εξελίξεις και πληροφορικές εφαρμογές, ενέργεια και προϊόντα, γεωπολιτικές εξελίξεις, διεθνείς θεσμοί και οικονομική ανάπτυξη.

Κορυφαία Βράβευση του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας: 1st Best Conference Paper Award ΙΑΜΕ 2023

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ είχε δυναμική ερευνητική συμμετοχή στο Συνέδριο ΙΑΜΕ 2023, με τις ακόλουθες επιστημονικές εργασίες:

  • ‘ESG Reporting Quality Assessment in Listed Shipping Companies’,

Syriopoulos Theodoros, Tsatsaronis Michael, Karamperidis Stavros, Boura Georgia, Dimopoulos Argyris.

  • ‘Measuring Uncertainty in Shipping’,

Syriopoulos Theodoros, Roumpis Efthymios, Tsatsaronis Michael, Giannopoulou-Merika Anna.

  • ‘Revisiting Ship-Recycling in a Changing Shipping Industry’,

Syriopoulos Theodoros, Merikas Andreas, Merika Xakousti Afroditi.

  • ‘Port Adaptation to Climate Change: A Methodological Framework’,

Vaggelas George, Karditsa Katerina, Roumpis Efthymios.

  • ‘Estimating the Economic Impact of Cruises at Ports and Destinations: Evidence from Greece,

Vaggelas George, Pallis Thanos.

Η επιστημονική μελέτη με θέμα ‘ESG Reporting Quality Assessment in Listed Shipping Companies’ παρουσιάστηκε στο Συνέδριο ΙΑΜΕ 2023 από τον κ. Θεόδωρο Συριόπουλο, Καθηγητή Ναυτιλιακής Χρηματοοικονομικής, Πρόεδρο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ, συγκεντρώνοντας θετικές κρίσεις και ισχυρό επιστημονικό ενδιαφέρον για την πρωτοτυπία και εφαρμοσιμότητά της σε ένα επίκαιρο θέμα αιχμής για την ευρύτερη ναυτιλιακή αγορά. Στη διεθνή Ομάδα που πραγματοποίησε την ερευνητική μελέτη συμμετείχαν επίσης, από το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ,ο κ. Μιχάλης Τσατσαρώνης, Επικ. Καθηγητής (Ποσοτικές Μέθοδοι με έμφαση στη Ναυτιλία), η κα Γεωργία Μπούρα, υποψήφια διδάκτορας(Ναυτιλιακή Χρηματοοικονομική)και ο κ. Αργύρης Δημόπουλος, απόφοιτος του Τμήματος, καθώς επίσης, από  το Plymouth Business School, Βρετανία, ο κ. Σταύρος Καραμπερίδης, Επικ. Καθηγητής (Ναυτιλιακά Οικονομικά), Επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Θαλασσίων Μεταφορών.

Η επιστημονική εργασία συνοψίζει τα εμπειρικά ευρήματα τριετούς εφαρμοσμένης έρευνας σε ζητήματα βιωσιμότητας των ναυτιλιακών και λιμενικών επιχειρήσεων, με έμφαση στην αξιολόγηση και αποτίμηση του βαθμού εφαρμογής ορθών ESG (EnvironmentalSocialGovernance) πρακτικών. Το καινοτόμο μεθοδολογικό πλαίσιο και ο προτεινόμενος – για πρώτη φορά – ESG Index, δείκτης συγκριτικής αποτίμησης των εταιρικών στρατηγικών ESG, λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και  χαρακτηριστικά της ναυτιλιακής αγοράς. Πρωτίστως, ο ESG Index ενσωματώνει τις αξιολογικές κρίσεις κορυφαίων ναυτιλιακών εμπειρογνωμόνων για κρίσιμους μηχανισμούς αποτύπωσης ESG πρακτικών. Η μελέτη αξιοποιεί ένα δείγμα ναυτιλιακών και λιμενικών επιχειρήσεων εισηγμένων και διαπραγματευόμενων σε διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές (NYSE, NASDAQ, London, Oslo, Shanghai) και παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ενοποιημένης αναφοράς των πρακτικών ESG και της βιωσιμότητας των εταιριών. Καθίσταται έτσι εφικτή η διαφανής συγκρισιμότητα και ‘βαθμολόγηση’ μεταξύ των εταιριών και παρέχεται ένα ισχυρό σύγχρονο εργαλείο διαμόρφωσης στρατηγικών διοίκησης για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της ναυτιλιακής αγοράς (ναυτιλιακές εταιρίες, ναυλωτές, χρηματοδότες, εταιρίες καυσίμων, λιμένες, shipbrokers κ.α.).

Η Επιστημονική Επιτροπή αξιολόγησε τη συγκεκριμένη εργασία και τη βράβευσε τιμητικά με την κορυφαία διάκριση ως ‘το καλύτερο επιστημονικό άρθρο του Συνεδρίου ΙΑΜΕ 2023’ (1st Best Conference Paper Award), έναντι μεγάλου αριθμού επιστημονικών εργασιών υψηλής ποιότητας.

IAME2023 3

Το καταξιωμένο επιστημονικό περιοδικό Maritime Economics & Logistics (MEL), υπό την ακαδημαϊκή εποπτεία του Καθηγητή κ. Ηρακλή Χαραλαμπίδη,απονέμει στην εργασία το τιμητικό βραβείο ‘Palgrave-Macmillan-Springer Prize’ και αναλαμβάνει τη δημοσίευση της στο MEL, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διαχρονική υποστήριξη του θεσμού των Συνεδρίων ΙΑΜΕ.

IAME2023 5

Η Διεθνής Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (ΙΑΜΕ) ιδρύθηκε το 1992, αριθμεί σήμερα πάνω από 500 ατομικά ακαδημαϊκά μέλη από όλες τις ηπείρους και πάνω από 20 εταιρικά μέλη και έχει καταξιωθεί συστηματικά ως ένας σημαντικός και έγκυρος φορέας think-tank της διεθνούς ναυτιλίας, των λιμένων, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των μεταφορών και του διεθνούς εμπορίου. Η ΙΑΜΕ αποτελεί τακτικό συνομιλητή διεθνών οργανισμών, όπως United Nations, UNCTAD και International Maritime Organization (IMO). Τα ετήσια διεθνή Συνέδρια της ΙΑΜΕ φιλοξενούνται από διαφορετικούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και θεσμικούς φορείς ανά τον κόσμο.

Το επόμενο παγκόσμιο Συνέδριο ΙΑΜΕ θα φιλοξενηθεί κατά την περίοδο 24-26 Ιουνίου 2024 στη Valencia, Ισπανία.         

IAME2023 6

IAME2023 8 1

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN