Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επετειακή διημερίδα για τα 30 χρόνια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επετειακή διημερίδα για τα 30 χρόνια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ που διεξήχθη υβριδικά στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2021, στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής με πολλές συνεδρίες και συναυλίες που ανέδειξαν τη πολυμορφία του Τμήματος.

Η διημερίδα περιελάμβανε:

 1. Ομιλίες για τη διδακτική και ερευνητική αποτίμηση του Τμήματος καθώς και την προσφορά του στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου με τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ, επιτίμων διδακτόρων, ομοτίμων καθηγητών, αφυπηρετησάντων καθηγητών και διακεκριμένων αποφοίτων και διδακτόρων του Τμήματος
 2. Συνεδρίες για τις επαγγελματικές προοπτικές των φοιτητών
 3. Επισκόπηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην μετά COVID-19 εποχή
 4. Συναυλίες συνόλων φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος
 5. Παρουσίαση του επετειακού site (30years.music.uoa.gr)

Την διημερίδα προλόγισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, καθώς και ο ιδρυτής και επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Ομότιμος Καθηγητής Μιχαήλ-Κωνσταντίνος Π. Σταθόπουλος. Αμφότεροι εξέφρασαν την επιθυμία να αναπτυχθεί και εμπλουτιστεί το Τμήμα με μία καλλιτεχνική κατεύθυνση που θα αναπληρώσει ένα μεγάλο κενό στην διασύνδεση της επιστήμης της μουσικολογίας με την τέχνη της μουσικής και της θεωρίας με την καλλιτεχνική πράξη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, στον χαιρετισμό του ανέφερε για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Με ιδιαίτερη χαρά κηρύσσω εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών την έναρξη της επετειακής διημερίδας για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, το οποίο για 30 συναπτά χρόνια προσφέρει ένα  εξαιρετικά σημαντικό έργο στην επιστημονική και καλλιτεχνική  ζωή του τόπου μας.

[…]

Είναι σημαντικό επίσης ότι τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος εκτός από επιστήμονες στο χώρο τους με διεθνή  εμβέλεια είναι και μουσικοί, με σημαντική καλλιτεχνική παρουσία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

[…]

Αυτή η πολύπλευρη επιστημονική προσέγγιση στη μουσική βοηθά τους φοιτητές να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες, εμπειρίες και κριτική σκέψη που τους καθιστά πολύτιμους στην κοινωνία, ώστε να μπορούν να απασχοληθούν επιστημονικά και επαγγελματικά και να διακριθούν σε διάφορους κλάδους”.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι:

 1. Καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 2. Καθηγήτρια Αναστασία Γεωργάκη, Πρόεδρος Τμήματος Μουσικών Σπουδών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 3. Καθηγητής Αθανάσιος Ζέρβας, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών Πανεπιστημίου Μακεδονίας
 4. Αν. Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσούγκρας, Πρόεδρος Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
 5. Καθηγήτρια Αναστασία Σιώψη, Πρόεδρος Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου
 6. Αν. Καθηγητής Αθανάσιος Τρικούπης, Πρόεδρος Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Αναστασία Γεωργάκη, στην ομιλία της ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει, εδώ και 30 χρόνια, ένα πλούσιο διδακτικό, ερευνητικό και καλλιτεχνικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Φέτος εορτάζουμε τα 30 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος με πλήθος εκδηλώσεων, όπως ημερίδες/συνέδρια, καθώς και συναυλίες, τιμώντας το παρελθόν, αναδεύοντας το παρόν και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία για την ανάπτυξη της μουσικής τέχνης και επιστήμης στην μεταψηφιακή εποχή.

[..]

Η σημερινή διημερίδα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα των επετειακών  εκδηλώσεων που οργάνωσε άοκνα και με μεγάλη επιμέλεια το νέο δυναμικό του Τμήματος, Επίκουροι Καθηγητές και μέλη ΕΔΙΠ και ΕΕΠ, με την βοήθεια των φοιτητριών, φοιτητών μας, αποφοίτων, εξ ολοκλήρου με δική μας υλικοτεχνική υποδομή από το Στούντιο ήχου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών χρησιμοποιώντας με υβριδικές τεχνολογίες τηλεμετάδοσης.”

Η αποτίμηση διδακτικού, ερευνητικού και καλλιτεχνικού έργου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών έγινε από τους κάτωθι Επίτιμους Διδάκτορες, Ομότιμους και Αφυπηρετήσαντες Καθηγητές:

 1. Μ.Κ. Σταθόπουλος, τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Ομότιμος Καθηγητής και Επίτιμος Διδάκτορας ΤΜΣ
 2. Β. Φιδετζής, Διευθυντής ορχήστρας, Επίτιμος διδάκτορας ΤΜΣ
 3. Γ. Στάθης, Ομότιμος Καθηγητής ΤΜΣ
 4. Ι. Λερχ-Καλαβρυτινού, Ομότιμη Καθηγήτρια ΤΜΣ
 5. Καθ. Χ. Σπυρίδης, Ιδρυτής του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, ΤΜΣ ΕΚΠΑ
 6. Αν. Καθ. Ε. Λουτζάκη, Τομέας Εθνομουσικολογίας και πολιτισμικής Ανθρωπολογίας

Οργανωτική επιτροπή διημερίδας:
Αρετή Ανδρεοπούλου, Τάσος Κολυδάς,  Αικατερίνη Λεβίδου, Ελισσάβετ Περακάκη, Νικόλαος Πουλάκης, Παναγιώτης Πούλος

Τεχνική υποστήριξη-Ηχητική κάλυψη:
Γιάννης Μαλαφής, ΕΔΙΠ ΤΜΣ ΕΚΠΑ
Γιάννης Πεϊκίδης, ΕΤΕΠ ΤΜΣ ΕΚΠΑ

Βοηθοί ηχοληψίας:
Κώστας Κατσαντώνης, Βίκτωρ Μαστέλα,  Ειρηλένα Δημητρακοπούλου,  Πηνελόπη Πιερρουτσάκου,

Επιμέλεια προγράμματος:
Μαρία Παπαβασιλοπούλου, Φιλόλογος, αποσπασμένη στο ΤΜΣ ΕΚΠΑ

Σχεδιασμός αφίσας:
Δημήτρης Κοτρωνάκης, Μουσικός, αποσπασμένος στο ΤΜΣ ΕΚΠΑ

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN