Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

3η Συνάντηση Εργασίας Δομών Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων

Το Κέντρο Αρχιμήδης για 3η συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσε την ετήσια συνάντηση των Γραφείων και Μονάδων Μεταφοράς Τεχνολογίας (ΓΜΤ) και Καινοτομίας Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022.

Συνάντηση ΤΤΟα 1

Εκτός από το Κέντρο Καινοτομίας, και Επιχειρηματικότητας “Αρχιμήδης” του ΕΚΠΑ, συμμετείχαν τα αντίστοιχα ΓΜΤ ή Κέντρα Καινοτομίας του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ, του ΟΠΑ, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Γραφείο Καινοτομίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθ. Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αν. Καθ. Άγγελος Συρίγος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Έρευνα και την Καινοτομία, Δρ. Χρίστος Δήμας, και ο Συντονιστής του Κέντρου Καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής, Πέτρος Ποδάρας. Επίσης τη συνάντηση χαιρέτισε και συντόνισε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Αρχιμήδης, Ομ. Καθ. Νικόλαος Μυλωνάς.

Σημαντική και ενημερωτική ήταν η συμμετοχή των θεσμικών φορέων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκπροσώπησε ο κ. Μιχάλης Δρίτσας, Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που αναφέρθηκε στις πολιτικές Ε&Α που σχεδιάζει το Υπουργείο για το επόμενο διάστημα, όπως και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, και κατά την επόμενη Προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Επίσης, η κα Κατερίνα Πραματάρη, Πρόεδρος του ΤΕΣ της Μεταφοράς Τεχνολογίας και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, εκπροσωπώντας το ΕΣΕΤΕΚ, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα των παρεμβάσεων, και συγκεκριμένα στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού πλαισίου για τη Διαχείριση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας από τους Ακαδημαϊκούς και Ερευνητικούς Φορείς. 

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των ΓΜΤ συζήτησαν για την υπάρχουσα κατάσταση της Μεταφοράς Τεχνολογίας σε κάθε Ίδρυμα, τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει στο πλαίσιο των Προγραμμάτων «Άξονας Β: Χρηματοδότηση Λειτουργίας Δομών και Δράσεων Μεταφοράς Τεχνολογίας» και «Άξονας Α: Ωρίμανση του Οικοσυστήματος ΜΤ στην Ελλάδα», και τον ρόλο των συνεργειών μεταξύ των ΓΜΤ. Επίσης, αναφέρθηκαν σε θέματα διαχείρισης της διανοητικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνολογίας από τα Ιδρύματα προς την οικονομία, σε θέματα λειτουργίας, στελέχωσης, δικτύωσης με ειδικούς στον τομέα της μεταφοράς τεχνολογίας, σε ζητήματα εκπαίδευσης των στελεχών των Γραφείων, καθώς και σε θέματα συνέχισης της χρηματοδότησης των Δράσεων Μεταφοράς Τεχνολογίας των Γραφείων από την Πολιτεία.                                                                               .

Σημαντικό μέρος της συνάντησης αποτέλεσε το εργαστήριο επιμόρφωσης των Στελεχών των Δομών Μεταφοράς Τεχνολογίας με ομιλητή τον κ. Michael Tzannes, Chairman @ Accusonus, Inc, με θέμα “TTO Marketing and IP Commercialization: Approaches and Challenges”, και αντικείμενο, την παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών για την κατοχύρωση αποτελεσμάτων έρευνας από τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, την προβολή τους στο οικοσύστημα της καινοτομίας σε διεθνές επίπεδο, και την αξιοποίησή τους από εταιρείες προς όφελος των ερευνητών και των Ιδρυμάτων.

Οι συμμετέχοντες συνέβαλαν με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους σε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, στην καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, και στην κατάθεση προτάσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος της καινοτομίας.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN