Νέα & Ανακοινώσεις

Πραγματοποιήθηκε το 4o webinar του ΕΚΠΑ από τη σειρά  Webinars – Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Πραγματοποιήθηκε το 4o webinar του ΕΚΠΑ από τη σειρά  Webinars – Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε το 4o webinar του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από τη σειρά  Webinars – Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Έγκριτοι Καθηγητές του ΕΚΠΑ ανέπτυξαν σύγχρονα θέματα και νεότερες εξελίξεις στην Ογκολογία.

Στιγμιότυπο 2022 02 04 5.04.46 μμ

O Υπουργός Υγείας κος Θάνος Πλεύρης απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό και σημείωσε την ιδιαίτερη αξία της κλινικής έρευνας για την πρόοδο στη θεραπεία του καρκίνου.

Στιγμιότυπο 2022 02 04 5.00.40 μμ

Η πρώτη συνεδρία αφορούσε νεότερες εξελίξεις σε συμπαγή νεοπλάσματα με προεδρείο τον Πρύτανη και Καθηγητή Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας, Θεραπευτική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μ.Α. Δημόπουλο και την Αν. Καθηγήτρια Θεραπευτικής – Ογκολογίας, Θεραπευτική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Φ. Ζαγουρή.

Η Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας Α. Ψυρρή, Β ́ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για τον καρκίνο κεφαλής-τραχήλου. Η αντιμετώπιση του καρκίνου κεφαλής-τραχήλου απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση σε εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς με τη συμμετοχή τόσο πολλών ιατρικών ειδικοτήτων (παθολόγων ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών, χειρουργών) όσο και συμμετοχή νοσηλευτών, διατροφολόγων, ψυχολόγων. Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η λοίμωξη με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί έναν εδραιωμένο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη αυτής της κακοήθειας. Γι’ αυτό ο εμβολιασμός έναντι του HPV είναι ουσιώδους σημασίας για την πρόληψη. Η ανοσοθεραπεία έχει εγκριθεί για τον καρκίνο κεφαλής-τραχήλου και έχει αλλάξει το τοπίο και την πρόγνωση των ασθενών.

Η Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας Ε. Γκόγκα, Α ́ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για το μελάνωμα. Η επανάσταση στη θεραπεία του μελανώματος πραγματοποιήθηκε με την ένταξη της στοχεύουσας θεραπείας και της ανοσοθεραπείας στη θεραπευτική του μελανώματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από την εφαρμογή αυτών των θεραπειών η 5ετής ολική επιβίωση των ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα ήταν κάτω από 10%. Οι μοριακοί στόχοι BRAF και MEK είναι πολύ σημαντικοί καθώς πλέον υπάρχουν εγκεκριμένοι συνδυασμοί θεραπειών που στοχεύουν ειδικά αυτούς τους στόχους. Η ανοσοθεραπεία με παράγοντες έναντι του PD1 και του CTLA4 έχουν δείξει θεαματικά αποτελέσματα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα συνδυασμού τους με στοχεύουσες θεραπείες.

Ο Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας Α. Μπάμιας, Β ́ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για τον καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, ο κος Μπάμιας ανέπτυξε τα δεδομένα για τον καρκίνο του προστάτη, καθώς αποτελεί μια από τις συχνότερες κακοήθειες στον άνθρωπο. Κεντρικό ρόλο στον καρκίνο του προστάτη έχουν οι θεραπείες ανδρογονικού αποκλεισμού πιθανώς σε συνδυασμό με τοπική ακτινοβολία. Νεότερες θεραπείες ανδρογονικού αποκλεισμού προσφέρουν επιπλέον όφελος ακόμα και στους ασθενείς με προχωρημένη νόσο. Η θεραπεία με ραδιονουκλεοτίδια (Lutetium-177) είναι επίσης αποτελεσματικά σε προθεραπευμένους ασθενείς. Η γονιδιωματική ανάλυση στο μεταστατικό καρκίνο του προστάτη μπορεί να αναδείξει νέους μοριακούς στόχους σε κάθε ασθενή ξεχωριστά έτσι ώστε να βελτιστοποιηθεί η θεραπευτική προσέγγιση.

Ο Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας Κ. Συρίγος, Γ ́ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως. Παρόλο που το κάπνισμα αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα, άλλοι παράγοντες όπως η διατροφή και η έκθεση σε εισπνεόμενα καρκινογόνα σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα. Σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση σε πρώιμο στάδιο, καθώς όσο πρωιμότερο είναι το στάδιο κατά τη διάγνωση τόσο καλύτερη είναι η επιβίωση και η πρόγνωση του ασθενούς. Η ικανή λήψη βιοψίας πνεύμονα είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ακριβή ιστολογική ταυτοποίηση όσο και για τον ανοσοιστοχημικό και μοριακό έλεγχο του νεοπλάσματος. Σήμερα υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και περιλαμβάνουν συνδυασμούς ανοσοθεραπείας με χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπείας με στοχεύουσες θεραπείες, ανοσοθεραπείας με παράγοντες έναντι του VEGF και συνδυασμό ανοσοθεραπειών μεταξύ τους. Το μέλλον για τον καρκίνο του πνεύμονα περιλαμβάνει την αποτελεσματική πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη, την ενδελεχή ταυτοποίηση, την ολοκληρωμένη ενημέρωση του ασθενή και την εξατομικευμένη προσέγγιση.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας Η. Κοττέας, Γ ́ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού. Ο κος Κοττέας ανέλυσε τη σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου του μαστού ανάλογα με το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση. Η γονιδιωματική ανάλυση προσφέρει σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να καθορίσουν τη θεραπευτική αγωγή και την απόφαση για χορήγηση χημειοθεραπείας σε ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού. Οι αναστολείς των κινασών που εξαρτώνται από την κυκλίνη (CDK) σε συνδυασμό με την ορμονοθεραπεία έχουν προσφέρει ουσιαστικό όφελος στους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο μαστού με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς και αρνητική έκφραση του HER2. Τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του HER2 υποδοχέα έχουν αλλάξει την πορεία της νόσου σε ασθενείς με έκφραση του HER2. Πρόσφατα, η σύζευξη ενός τέτοιου αντισώματος με μια τοξίνη αύξησε σημαντικά την πιθανότητα να μην εμφανιστεί πρόοδος νόσου στους 12 μήνες από την έναρξη της θεραπείας σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο μαστού. Σε ασθενείς με μεταλλάξεις BRCA οι αναστολείς του PARP οδηγούν στην απόπτωση των καρκινικών κυττάρων και προσφέρουν κλινικό όφελος στους ασθενείς.

Ο Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας Χ. Παπαδημητρίου, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για το γυναικολογικό καρκίνο. Η έγκαιρη διάγνωση του γυναικολογικού καρκίνου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς δεν εκδηλώνεται πάντα κλινικά σε πρώιμο στάδιο. Οι θεραπευτικές εξελίξεις αφορούν την παρέμβαση στους επιδιορθωτικούς μηχανισμούς των βλαβών του DNA στα κακοήθη κύτταρα και στην αντι-αγγειογένεση, δηλαδή σε παράγοντες που αναστέλλουν τη δημιουργία νέων αγγείων στον όγκο. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συνδυαστούν με κλασική χημειοθεραπεία και να προσδώσουν σημαντικό κλινικό όφελος για τους ασθενείς. Επιπλέον, η ανοσοθεραπεία τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει σημαντικά την κλινική πρακτική και αποτελεί το μέλλον στη θεραπευτική του γυναικολογικού καρκίνου. Ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεσματική είναι η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τον εμβολιασμό έναντι του HPV.

Ο Καθηγητής Βιοχημικής Ογκολογίας Μ. Καραμούζης, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για τον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος. Η ανάλυση του μοριακού προφίλ μπορεί να καθοδηγήσει την εξατομίκευση της θεραπείας για τους ασθενείς με καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος. Ο έλεγχος για μεταλλάξεις των γονιδίων KRAS, NRAS, BRAF και MSI έχει ενταχθεί ήδη στην κλινική πρακτική. Ανάλογα με το μοριακό προφίλ κάθε ασθενή αποφασίζεται η αλληλούχιση των θεραπευτικών επιλογών, που συμπεριλαμβάνουν στοχεύουσες θεραπείες σε συνδυασμό με κλασική χημειοθεραπεία. Η ανοσοθεραπεία έχει βελτιώσει την επιβίωση των ασθενών με νεοπλάσματα που έχουν πτωχή πρόγνωση, όπως ο καρκίνος  του οισοφάγου και ο γαστρικός καρκίνος.

Ακολούθησε η δεύτερη συνεδρία που αφορούσε διαλέξεις σε ειδικά θέματα με προεδρείο τον Πρύτανη και Καθηγητή Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας ΕΚΠΑ Μ.Α. Δημόπουλο.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής Ε. Πρωτοπαπαδάκης, Τμήμα Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ ανέλυσε τα ηθικά διλήμματα σε ογκολογικούς ασθενείς. Η αυτονομία του ασθενούς αποτελεί έδαφος θεμελίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σε αυτή τη βασική αρχή πρέπει να στηρίζεται η διαμόρφωση του σχεδίου ενημέρωσης του ασθενή σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Η ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο ασθενής να μπορεί απρόσκοπτα να επιλέξει και να συναποφασίσει μαζί με το θεράποντα ιατρό το θεραπευτικό πλάνο, που ειδικά στην ογκολογία συμπεριλαμβάνει και αποφάσεις κοντά στο τέλος της ζωής.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Αστικού Δικαίου Θ. Λύτρας, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ, ανέλυσε το θέμα της αστικής ευθύνης σε ογκολογικούς ασθενείς. Η ποινική ευθύνη αφορά την πιθανή ευθύνη του ιατρού προς τον ασθενή σε περίπτωση σωματικής βλάβης ή/και θανάτου λόγω τεκμηριωμένης ιατρικής αμελείας. Η αστική ευθύνη αναφέρεται στην υποχρέωση του ιατρού για αποζημίωση του ασθενούς λόγω σωματικής ή/και ψυχικής βλάβης του τελευταίου με υπαιτιότητα του πρώτου. Ο ιατρός έχει καθήκον αλήθειας προς τον ασθενή. Βέβαια ο τρόπος παρουσίασης της αλήθειας ποικίλλει και έγκειται στην ιδιαίτερη σχέση ιατρού-ασθενούς, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Η τρίτη συνεδρία του Webinar αφορούσε τις νεότερες εξελίξεις στις αιματολογικές κακοήθειες με προεδρείο τον Καθηγητή Θεραπευτικής-Αιματολογίας Ε. Τέρπο, Θεραπευτική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και την Καθηγήτρια Αιματολογίας, Α ́ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μ.Χ. Κυρτσώνη.

Η Καθηγήτρια Αιματολογίας Μ. Αγγελοπούλου, Αιματολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για το Non Hodgkin λεμφώματα από Β-κύτταρα. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το βασικό όπλο καταπολέμησης των λεμφωμάτων ήταν η χημειοθεραπεία, η οποία είχε σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες με μέτρια έως ικανοποιητική αποτελεσματικότητα. Τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί στη θεραπευτική των λεμφωμάτων νεότερες στοχεύουσες θεραπείες οι οποίες στοχεύουν με μεγάλη ειδικότητα τα κακοήθη κύτταρα, έχουν σημαντική αποτελεσματικότητα και αυξάνουν την επιβίωση των ασθενών, ενώ παράλληλα αποφεύγονται οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στερούνται πλήρως παρενεργειών. Οι αναστολείς κινασών (BTK, PI3K), οι αναστολείς της πρωτεΐνης bcl2 και τα μονοκλωνικά αντισώματα με ιδιαίτερη έμφαση στα αμφι-ειδικά αντισώματα έχουν ενταχθεί στη θεραπευτική φαρέτρα και έχουν βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών. Η ανοσοθεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ασθενείς με ανθεκτική νόσο.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Σ. Γιαννούλη, Β ́ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για τα Non Hodgkin λεμφώματα από Τ-κύτταρα. Τα Τ-λεμφώματα είναι πολύ σπανιότερα από τα Β-λεμφώματα και είναι ιδιαίτερα ετερογενή ως προς τα χαρακτηριστικά τους και τη βιολογική τους συμπεριφορά. Πέρα από την κλασική χημειοθεραπεία, τα τελευταία χρόνια στοχεύουσες θεραπείες έχουν προστεθεί στα χημειοθεραπευτικά σχήματα και έχουν βελτιώσει την πρόγνωση των ασθενών. Η ανοσοθεραπεία έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα και κλινικό όφελος για τους ασθενείς.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Μ. Σιακαντάρη, Αιματολογική Σχολή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για τα δερματικά λεμφώματα. Τα δερματικά λεμφώματα είναι σπάνια νοσήματα και εντοπίζονται στο δέρμα. Σημαντικό σημείο είναι η διάγνωση του δερματικού λεμφώματος ώστε να μην υπάρχει σύγχυση με άλλα νοσήματα του δέρματος. Συχνά απαιτούνται επαναληπτικές βιοψίες και στενή συνεργασία μεταξύ κλινικού ιατρού και παθολογοανατόμου.

Ο Καθηγητής Αιματολογίας Θ. Βασιλακόπουλος, Αιματολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για το λέμφωμα Hodgkin. Το λέμφωμα Hodgkin αποτελεί συνήθως ένα ιάσιμο νόσημα. Ο κος Βασιλακόπουλος ανέλυσε τον σύγχρονο θεραπευτικό αλγόριθμο για το λέμφωμα Hodgkin ανάλογα με το στάδιο της νόσου, που μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό χημειοθεραπείας με ακτινοθεραπεία ή/και συνδυασμό χημειοθεραπείας με στοχεύουσες θεραπείες. Ιδιαίτερη σημασία για την ανταπόκριση στη θεραπευτική αγωγή και τον καθορισμό του θεραπευτικού πλάνου έχει η εξέταση της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET). Η ανοσοθεραπεία (αναστολείς PD-1) έχει δείξει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και προσφέρει μακροπρόθεσμο έλεγχο της νόσου σε ασθενείς με νόσο σε υποτροπή.

Ο Καθηγητής Αιματολογίας Π. Παναγιωτίδης, Αιματολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία. Οι αναστολείς της τυροσινικής κινάσης έχουν φέρει την επανάσταση στη διαχείριση των ασθενών με χρόνια μυελογενή λευχαιμία με ποσοστά επιβίωσης που ξεπερνούν το 80% και αγγίζουν έως και το 100% με τους νεότερους παράγοντες. Ο κος Παναγιωτίδης παρουσίασε τα δεδομένα της μελέτης EURO-SKI, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας, και έδειξε ότι η πιθανότητα παραμονής σε μοριακή ύφεση μετά τη διακοπή του αναστολέα τυροσινικής κινάσης στα 5 έτη είναι 60%. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, η επιβίωση των ασθενών με χρόνια μυελογενή λευχαιμία είναι πλέον εφάμιλλη με την επιβίωση του γενικού πληθυσμού. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ύπαρξη και η συνεχής ανανέωση του μητρώου των ασθενών με χρόνια μυελογενή λευχαιμία.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αιματολογίας Φ. Κοντοπίδου, Β ́ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για το οξείες λευχαιμίες. Οι οξείες λευχαιμίες αποτελούν επείγουσα αιματολογική κατάσταση, καθώς χωρίς θεραπεία μπορεί να επιφέρουν το θάνατο σε διάστημα λίγων ημερών ή εβδομάδων. Αλλά ακόμα και με τη θεραπεία υπάρχει υψηλό ποσοστό θνητότητας που οφείλεται τόσο στη νόσο όσο και στις επιπλοκές της θεραπείας. Η αιτιολογία της νόσου είναι πολυπαραγοντική και έχουν συσχετιστεί τόσο ιδιοσυστασιακοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Ιδιαίτερα σημαντικό για τον καθορισμό της θεραπευτικής προσέγγισης είναι η ορθή ταξινόμηση της οξείας λευχαιμίας στη διάγνωση. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται επίσης από την ηλικία, τους παράγοντες κινδύνου και τον στόχο (ίαση ή παρηγορητική θεραπεία). Στις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνονται η χημειοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία, η στοχευμένη θεραπεία και η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Η αντιμετώπιση της οξείας λευχαιμίας απαιτεί συνδυασμό γνώσης, εμπειρίας, συνεργασίας, ταχύτητας, επαγρύπνησης και στενής παρακολούθησης των ασθενών.

Ο Καθηγητής Αιματολογίας-Παθολογικής Φυσιολογίας Μ. Βουλγαρέλης, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για τα χρόνια μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα. Σε αυτή την κατηγορία νοσημάτων περιλαμβάνονται κυρίως η χρόνια μυελογενής λευχαιμία, η αληθής πολυκυτταραιμία, η πρωτοπαθής μυελοίνωση και η ιδιοπαθής θρομβοκυττάρωση. Ο κος Βουλγαρέλης ανέλυσε λεπτομερώς το παθοφυσιολογικό υπόβαθρο αυτής της κατηγορίας νοσημάτων και τον τρόπο με τον οποίο η γνώση της παθοφυσιολογίας οδηγεί σε αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για τους ασθενείς. Η πρωτεΐνη JAK2 διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην παθογένεια των μυελοϋπερπλαστικών νεοπλασμάτων και στοχευμένοι αναστολείς αυτής της πρωτεΐνης έχουν ενταχθεί στη θεραπευτική φαρέτρα για την αντιμετώπιση των ασθενών αυτών.

Η Καθηγήτρια Αιματολογίας Β. Παππά, Β ́ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα. Η μελέτη των κυτταρογενετικών διαταραχών έχει ουσιαστική σημασία για τη διάγνωση, την ταξινόμηση και την πρόγνωση των ασθενών με μυελοδυσπλαστικά νοσήματα. Η αναιμία αποτελεί τη συχνότερη κλινική εκδήλωση αυτών των νεοπλασμάτων. Η θεραπευτική προσέγγιση ποικίλλει ανάλογα με την ταξινόμηση του ασθενούς σε χαμηλού ή υψηλού κινδύνου μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο. Οι υπομεθυλιωτικοί παράγοντες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την αντιμετώπιση των ασθενών αυτών, ωστόσο η ανάπτυξη αντοχής σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων αποτελεί πρόκληση για τον κλινικό ιατρό. Σε αυτή την περίπτωση, ο συνδυασμός των υπομεθυλιωτικών παραγόντων με άλλα φάρμακα, οι ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες και οι σύγχρονες ανοσοθεραπείες μπορεί να προσφέρουν κλινικό όφελος για τον ασθενή.

Ο Καθηγητής Θεραπευτικής-Παθολογίας-Ογκολογίας Ε. Καστρίτης, Θεραπευτική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για τις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες. Η παρουσία μονοκλωνικής ανοσοσφαιρίνης μπορεί να είναι ασυμπτωματική αλλά μπορεί να συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων όπως το πολλαπλό μυέλωμα και άλλες σπανιότερες πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες. Οι θεραπευτικές επιλογές έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά και έχουν βελτιώσει την πρόγνωση των ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα και άλλες πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες όπως η μακροσφαιριναιμία Waldenstrom και η AL αμυλοείδωση. Οι νεότερες θεραπείες είναι πολύ αποτελεσματικές, πολύ καλά ανεκτές με λιγότερη τοξικότητα συγκριτικά με το παρελθόν και έχουν βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση των ασθενών. Οι αναστολείς πρωτεασώματος, οι ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες και τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν τους τρεις πυλώνες της σύγχρονης θεραπευτικής αντιμετώπισης του πολλαπλού μυελώματος. Η ανοσοθεραπεία με τα CAR Τ-λεμφοκύτταρα και τα αμφι-ειδικά αντισώματα έχουν δείξει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια και αποτελούν το μέλλον στη θεραπευτική του νοσήματος. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την έγκαιρη έναρξη θεραπείας και την αποφυγή των επιπλοκών.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας Π. Τσιριγώτης, Β ́ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέλυσε τα νεότερα δεδομένα για τη θεραπεία με CAR-T Cells στην αιματολογία. Οι νεότερες ανοσοθεραπείες όπως τα Τ-λεμφοκύτταρα που φέρουν χιμαιρικό αντιγονικό υποδοχέα (chimeric antigen receptor – CAR) έχουν αξιολογηθεί τα τελευταία χρόνια σε ασθενείς με κακοήθειες προχωρημένου σταδίου, μετά από πολλαπλές προηγούμενες γραμμές θεραπείας. Παρόλο που υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με προχωρημένες κακοήθειες συμπαγών οργάνων που έχουν ανταποκριθεί στη θεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα, η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση έχει λάβει έγκριση για χορήγηση από τις ρυθμιστικές αρχές μόνο για αιματολογικές κακοήθειες (υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα Β κύτταρα, υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, υποτροπιάζον/ανθεκτικό λέμφωμα μανδύα, υποτροπιάζον και ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα). Η διαδικασία παραγωγής και χορήγησης των CAR T-λεμφοκυττάρων είναι σύνθετη, απαιτεί εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς και διεπιστημονική προσέγγιση ιδιαίτερα για τη διαχείριση των παρενεργειών της θεραπείας, οι οποίες μπορεί να είναι σοβαρές αλλά είναι αντιμετωπίσιμες.

Συμπερασματικά, τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί πραγματικά τεράστια πρόοδος στον τομέα της Ογκολογίας – Αιματολογίας και η πρόγνωση των ασθενών με κακοήθη νοσήματα έχει βελτιωθεί ουσιαστικά. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η χορήγηση εξατομικευμένης θεραπείας σε εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς νοσημάτων αποτελούν τους πυλώνες της σύγχρονης ιατρικής φροντίδας. Η διεπιστημονική προσέγγιση των ασθενών αποτελεί το θεμέλιο λίθο της σύγχρονης ογκολογίας. Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τον καρκίνο και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ριζική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Παράταση Προκήρυξης του Νέου Κύκλου Σπουδών του ΠΜΣ “Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων”

Παράταση Προκήρυξης του Νέου Κύκλου Σπουδών του ΠΜΣ “Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων”

Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 σαράντα (40) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων» (Φ.Ε.Κ. Τεύχος Β΄3555 / 22.08.2018). Το Π.Μ.Σ. διάρκειας δύο (2) ετών, οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών – Master of […]

Εγκαινιάστηκε το νέο Πανεπιστημιακό Ογκολογικό Κέντρο «Αθηνά Ιωάν. Μαρτίνου» του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΠΓΝ «Αττικόν» – Ένα έργο αριστείας για την πανεπιστημιακή ιατρική και τη δημόσια υγεία

Εγκαινιάστηκε το νέο Πανεπιστημιακό Ογκολογικό Κέντρο «Αθηνά Ιωάν. Μαρτίνου» του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΠΓΝ «Αττικόν» – Ένα έργο αριστείας για την πανεπιστημιακή ιατρική και τη δημόσια υγεία

Με μεγάλη επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Πανεπιστημιακού Ογκολογικού Κέντρου «Αθηνά Ιωάν. Μαρτίνου», της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Το νέο Πανεπιστημιακό Ογκολογικό Κέντρο «Αθηνά Ιωάν. Μαρτίνου» δημιουργήθηκε με τη γενναιόδωρη δωρεά του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου, οι οποίοι χρηματοδότησαν εξ ολοκλήρου […]

Μήνυμα του προέδρου της Iατρικής Αθηνών για τους Έλληνες γιατρούς στις ΗΠΑ – «Χρέος μας να επιστρέψουν»

Μήνυμα του προέδρου της Iατρικής Αθηνών για τους Έλληνες γιατρούς στις ΗΠΑ – «Χρέος μας να επιστρέψουν»

Με λόγια συγκίνησης και περηφάνειας, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Αρκαδόπουλος, περιγράφει τη συνάντησή του με Έλληνες γιατρούς που διαπρέπουν στην Αμερική και υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την επιστροφή τους στην πατρίδα. Μέσα από την προσωπική του εμπειρία, τονίζει πως η Ελλάδα μπορεί να τους προσφέρει τον χώρο […]

O Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την ικανοποίησή του για την πιστοποίηση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κύπρο

O Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την ικανοποίησή του για την πιστοποίηση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κύπρο

Με ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) χαιρετίζει και εκφράζει την ικανοποίησή του για την πιστοποίηση της λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κύπρο σημειώνοντας τους ιστορικούς δεσμούς της παγκύπριας ιατρικής κοινότητας με το ΕΚΠΑ καθώς έχουν αποφοιτήσει από την Ιατρική Σχολή στην Αθήνα περισσότεροι από 1.000 ιατροί. Η ανακοίνωση του Παγκύπριου […]

Ημερίδα για την Τηλεϊατρική στις Νοητικές και Κινητικές Διαταραχές και το Ερευνητικό Πρόγραμμα TeleCogNition

Ημερίδα για την Τηλεϊατρική στις Νοητικές και Κινητικές Διαταραχές και το Ερευνητικό Πρόγραμμα TeleCogNition

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ημερίδα με θέμα «Η Τηλεϊατρική στις Νοητικές και Κινητικές Διαταραχές και το Πρόγραμμα TeleCogNition», που διοργανώθηκε από την Α’ Νευρολογική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ. Την εκδήλωση άνοιξαν με […]

Τελετή εγκαινίων του Πανεπιστημιακού Ογκολογικού Κέντρου «Αθηνά Ιωαν. Μαρτίνου» της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΓΝ «Αττικόν»

Τελετή εγκαινίων του Πανεπιστημιακού Ογκολογικού Κέντρου «Αθηνά Ιωαν. Μαρτίνου» της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΓΝ «Αττικόν»

Tην Τετάρτη 15 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται το Πανεπιστημιακό Ογκολογικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ ΙΩΑΝ. ΜΑΡΤΙΝΟΥ» της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ». Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» κύριος Σπυρίδων Αποστολόπουλος και η Διευθύντρια της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΓΝ […]

Εγκαινιάστηκε το νέο Πανεπιστημιακό Ογκολογικό Κέντρο «Αθηνά Ιωάν. Μαρτίνου» του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΠΓΝ «Αττικόν» – Ένα έργο αριστείας για την πανεπιστημιακή ιατρική και τη δημόσια υγεία

Εγκαινιάστηκε το νέο Πανεπιστημιακό Ογκολογικό Κέντρο «Αθηνά Ιωάν. Μαρτίνου» του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΠΓΝ «Αττικόν» – Ένα έργο αριστείας για την πανεπιστημιακή ιατρική και τη δημόσια υγεία

Με μεγάλη επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Πανεπιστημιακού Ογκολογικού Κέντρου «Αθηνά Ιωάν. Μαρτίνου», της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Το νέο Πανεπιστημιακό Ογκολογικό Κέντρο «Αθηνά Ιωάν. Μαρτίνου» δημιουργήθηκε με τη γενναιόδωρη δωρεά του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου, οι οποίοι χρηματοδότησαν εξ ολοκλήρου […]

Μήνυμα του προέδρου της Iατρικής Αθηνών για τους Έλληνες γιατρούς στις ΗΠΑ – «Χρέος μας να επιστρέψουν»

Μήνυμα του προέδρου της Iατρικής Αθηνών για τους Έλληνες γιατρούς στις ΗΠΑ – «Χρέος μας να επιστρέψουν»

Με λόγια συγκίνησης και περηφάνειας, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Αρκαδόπουλος, περιγράφει τη συνάντησή του με Έλληνες γιατρούς που διαπρέπουν στην Αμερική και υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την επιστροφή τους στην πατρίδα. Μέσα από την προσωπική του εμπειρία, τονίζει πως η Ελλάδα μπορεί να τους προσφέρει τον χώρο […]

O Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την ικανοποίησή του για την πιστοποίηση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κύπρο

O Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την ικανοποίησή του για την πιστοποίηση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κύπρο

Με ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) χαιρετίζει και εκφράζει την ικανοποίησή του για την πιστοποίηση της λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κύπρο σημειώνοντας τους ιστορικούς δεσμούς της παγκύπριας ιατρικής κοινότητας με το ΕΚΠΑ καθώς έχουν αποφοιτήσει από την Ιατρική Σχολή στην Αθήνα περισσότεροι από 1.000 ιατροί. Η ανακοίνωση του Παγκύπριου […]

Ημερίδα για την Τηλεϊατρική στις Νοητικές και Κινητικές Διαταραχές και το Ερευνητικό Πρόγραμμα TeleCogNition

Ημερίδα για την Τηλεϊατρική στις Νοητικές και Κινητικές Διαταραχές και το Ερευνητικό Πρόγραμμα TeleCogNition

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ημερίδα με θέμα «Η Τηλεϊατρική στις Νοητικές και Κινητικές Διαταραχές και το Πρόγραμμα TeleCogNition», που διοργανώθηκε από την Α’ Νευρολογική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ. Την εκδήλωση άνοιξαν με […]

Τελετή εγκαινίων του Πανεπιστημιακού Ογκολογικού Κέντρου «Αθηνά Ιωαν. Μαρτίνου» της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΓΝ «Αττικόν»

Τελετή εγκαινίων του Πανεπιστημιακού Ογκολογικού Κέντρου «Αθηνά Ιωαν. Μαρτίνου» της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΓΝ «Αττικόν»

Tην Τετάρτη 15 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται το Πανεπιστημιακό Ογκολογικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ ΙΩΑΝ. ΜΑΡΤΙΝΟΥ» της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ». Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» κύριος Σπυρίδων Αποστολόπουλος και η Διευθύντρια της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΓΝ […]

Ανακοίνωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με παραπλανητικές δημοσιεύσεις και διαφημίσεις

Ανακοίνωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με παραπλανητικές δημοσιεύσεις και διαφημίσεις

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενημερώνει το κοινό ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραπλανητικές δημοσιεύσεις και διαφημίσεις που φέρουν, χωρίς καμία έγκριση ή σχέση με το Ίδρυμά μας, το όνομα και το έμβλημα του Πανεπιστημίου. Οι εν λόγω αναρτήσεις αναφέρονται σε δήθεν δωρεάν διαδικτυακά προγράμματα σπουδών […]

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ)

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ)

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), με στόχο την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Το Μνημόνιο υπεγράφη από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΚΑΚ και μέλος […]

Εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΚΠΑ Φώτη Παυλάτου

Εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΚΠΑ Φώτη Παυλάτου

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φώτης Παυλάτος έφυγε από τη ζωή και άφησε ως κληρονομιά στους νεότερους την Ιατρική πράξη με την Ιπποκράτεια σημασία της. Ο Φώτης Παυλάτος γεννήθηκε στη Κεφαλονιά 6 Ιανουαρίου του 1924. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 1954, έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας το 1957 και […]

Η startup Caius με επικεφαλής τον τελειόφοιτο του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, Γιώργο Μενδρινό, έχει αναλάβει το mentoring του 10ου CASSINI Hackathon για την Ελλάδα

Η startup Caius με επικεφαλής τον τελειόφοιτο του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, Γιώργο Μενδρινό, έχει αναλάβει το mentoring του 10ου CASSINI Hackathon για την Ελλάδα

Η startup Caius που ιδρύθηκε από μια ομάδα φοιτητών με επικεφαλής τον τελειόφοιτο του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ Γιώργο Μενδρινό, έχει αναλάβει το mentoring του 10ου CASSINI Hackathon για την Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί στο Impact Hub Athens 7-9 Νοεμβρίου. Επίσημη σελίδα: https://www.cassini.eu/hackathons/greece Οι ιδρυτές της Caius ήταν μέλη της ομάδας που κέρδισαν πανευρωπαϊκά το […]

Τρέχουμε για το ΕΚΠΑ! 5km UNIVERSITIES NIGHT RUN – WE ARE UOA OWLS  [Σάββατο 8 Νοεμβρίου]

Τρέχουμε για το ΕΚΠΑ! 5km UNIVERSITIES NIGHT RUN – WE ARE UOA OWLS [Σάββατο 8 Νοεμβρίου]

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο των Δρομικών εκδηλώσεων του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας 2025, συμμετέχει στον νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5km που θα λάβει χώρα το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2025, προσφέροντας στην πανεπιστημιακή μας κοινότητα ως χορηγία 100 θέσεις. Ενημερώνουμε όσους δήλωσαν στη πλατφόρμα του gymsports.uoa.gr για τις 100 δωρεάν θέσεις συμμετοχής ότι σύντομα […]

Ανησυχητικά επίπεδα συμπτωμάτων εθισμού στο TikTok και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε Ελληνική μελέτη

Ανησυχητικά επίπεδα συμπτωμάτων εθισμού στο TikTok και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε Ελληνική μελέτη

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διερεύνησε για πρώτη φορά διεθνώς τη σχέση του εθισμού στο TikTok με τη μοναξιά, την αναβλητικότητα και την χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επιπλέον, μετρήθηκε το επίπεδο του εθισμού τόσο στο TikTok όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γενικότερα με τα ευρήματα να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Αναπληρωτή […]

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ)

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ)

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), με στόχο την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Το Μνημόνιο υπεγράφη από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΚΑΚ και μέλος […]

Εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΚΠΑ Φώτη Παυλάτου

Εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΚΠΑ Φώτη Παυλάτου

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φώτης Παυλάτος έφυγε από τη ζωή και άφησε ως κληρονομιά στους νεότερους την Ιατρική πράξη με την Ιπποκράτεια σημασία της. Ο Φώτης Παυλάτος γεννήθηκε στη Κεφαλονιά 6 Ιανουαρίου του 1924. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 1954, έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας το 1957 και […]

Η startup Caius με επικεφαλής τον τελειόφοιτο του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, Γιώργο Μενδρινό, έχει αναλάβει το mentoring του 10ου CASSINI Hackathon για την Ελλάδα

Η startup Caius με επικεφαλής τον τελειόφοιτο του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, Γιώργο Μενδρινό, έχει αναλάβει το mentoring του 10ου CASSINI Hackathon για την Ελλάδα

Η startup Caius που ιδρύθηκε από μια ομάδα φοιτητών με επικεφαλής τον τελειόφοιτο του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ Γιώργο Μενδρινό, έχει αναλάβει το mentoring του 10ου CASSINI Hackathon για την Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί στο Impact Hub Athens 7-9 Νοεμβρίου. Επίσημη σελίδα: https://www.cassini.eu/hackathons/greece Οι ιδρυτές της Caius ήταν μέλη της ομάδας που κέρδισαν πανευρωπαϊκά το […]

Τρέχουμε για το ΕΚΠΑ! 5km UNIVERSITIES NIGHT RUN – WE ARE UOA OWLS  [Σάββατο 8 Νοεμβρίου]

Τρέχουμε για το ΕΚΠΑ! 5km UNIVERSITIES NIGHT RUN – WE ARE UOA OWLS [Σάββατο 8 Νοεμβρίου]

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο των Δρομικών εκδηλώσεων του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας 2025, συμμετέχει στον νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5km που θα λάβει χώρα το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2025, προσφέροντας στην πανεπιστημιακή μας κοινότητα ως χορηγία 100 θέσεις. Ενημερώνουμε όσους δήλωσαν στη πλατφόρμα του gymsports.uoa.gr για τις 100 δωρεάν θέσεις συμμετοχής ότι σύντομα […]

Ανησυχητικά επίπεδα συμπτωμάτων εθισμού στο TikTok και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε Ελληνική μελέτη

Ανησυχητικά επίπεδα συμπτωμάτων εθισμού στο TikTok και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε Ελληνική μελέτη

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διερεύνησε για πρώτη φορά διεθνώς τη σχέση του εθισμού στο TikTok με τη μοναξιά, την αναβλητικότητα και την χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επιπλέον, μετρήθηκε το επίπεδο του εθισμού τόσο στο TikTok όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γενικότερα με τα ευρήματα να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Αναπληρωτή […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο