Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ  ΓΚΙΚΑ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ

Η Αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκινώντας την ενημέρωση ανακοίνωσε τα κρούσματα (6.260), τονίζοντας τα εξής:

H πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη. Τα κρούσματα φαίνεται να σταθεροποιούνται, όμως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι πολλές. Και φυσικά, οι άνθρωποι που είναι κρούσματα σήμερα θα συνεχίσουν να «βαραίνουν» για κάποιες μέρες και άρα το σύστημα θα συνεχίζει να πιέζεται”.

Σχετικά με το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην χώρα μας ανέφερε τα κάτωθι:

Όπως ξέρετε, έχουμε και το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην χώρα μας, που σημαίνει ότι πιθανότατα θα δούμε και άλλα τέτοια κρούσματα. Ευτυχώς ο ασθενής με την Όμικρον είναι πολύ καλά. Σε παρακολούθηση από τους γιατρούς, αλλά στο σπίτι. Το σημαντικό, λοιπόν, είναι να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να περιορίσουμε τις επαφές μας στο μέτρο του δυνατού, να είμαστε εμβολιασμένοι, γιατί φαίνεται ότι και για την Όμικρον υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ότι μάλλον καλύπτει το εμβόλιο, παρ’ όλο που είναι πολύ νωρίς ακόμη για να έχουμε καθαρή εικόνα“.

Η Καθηγήτρια Παιδιατριακής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με τα ενεργά κρούσματα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα να ξεπερνούν τις 50.000.

Είναι συνεπώς κατανοητό ότι με την μεγάλη διασπορά που έχουμε στην κοινότητα και τον μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια, ο κίνδυνος για τον καθένα μας να κολλήσει είναι υπαρκτός.

[…]

Συνεπώς, λοιπόν, είναι σαφές το συμπέρασμα από αυτή την παρατήρηση και ξεκάθαρο το μήνυμα. Σήμερα με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σε όλη την επικράτεια και ενόψει των Χριστουγέννων, όπου η κινητικότητα όλων μας θα αυξηθεί και η κοινωνική αποστασιοποίηση ευλόγως θα μειωθεί, πρέπει να θωρακίσουμε την ασφάλεια που μας προσφέρει ο εμβολιασμός με την άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης”.

Η κ. Παπαευαγγέλου κατέληξε στο εξής:

Εμβολιαζόμαστε πρωτίστως για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, για να μη νοσήσουμε βαριά και κινδυνεύσουμε αλλά και για να μειώσουμε τη διασπορά στην κοινότητα.

Ταυτόχρονα, με δεδομένο το σημαντικό επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας, όλοι- εμβολιασμένοι και μη- κάνουμε συστηματική χρήση του testing, προκειμένου να μη μεταδώσουμε άθελά μας τη λοίμωξη στους αγαπημένους μας και δεν ξεχνάμε τα μέτρα ατομικής προστασίας κυρίως τη χρήση μάσκας για να αποφύγουμε την έκθεση στον ιό”.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, αναφορικά με την εικόνα της επιδημίας ανά τον κόσμο, είπε τα εξής:

“Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σχεδόν 264 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,2 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο Covid-19 σε όλο τον κόσμο.

[…]

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μια βελτίωση.

Συγκεκριμένα, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 9% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα”.

Σχετικά με τον ασθενή με την παραλλαγή Όμικρον, ο κ. Μαγιορκίνης σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε τα εξής:

Οι ώρες που χρειάζεται ένα rapid για να θετικοποιηθεί είναι λίγες. Προφανώς ο ασθενής δεν μετέδιδε αυτό το χρονικό διάστημα και το έχουμε δει χαρακτηριστικά.

Να επισημάνω ότι είναι γνωστό ότι υπάρχουν ασθενείς, οι οποίοι δεν θα θετικοποιήσουν ούτε την PCR και αυτό ήταν γνωστό από τα πρώτα στάδια της νόσου, για κάποιο λόγο δεν αποκρίνεται ο ιός στο ανώτερο αναπνευστικό.

Αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει. Ο ασθενής θεωρώ εξαιρετικά απίθανο αυτές τις μέρες να μετέδιδε. Όταν άρχισε να θετικοποιείται το rapid τότε άρχισε να γίνεται και μεταδοτικός”.

Η κ. Παπαευαγγέλου σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν για καλύτερο έλεγχο ενόψει των γιορτών θα πρέπει και οι εμβολιασμένοι μαθητές να έχουν πρόσβαση σε ένα δωρεάν self test ανέφερε τα εξής:

Τώρα, ως προς το άλλο ερώτημα που κάνατε για το self test στα εμβολιασμένα παιδιά, δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο στην Επιτροπή μας. Θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε. Τα δεδομένα, όμως, δείχνουν ότι επειδή στα Λύκεια έχουμε πολύ καλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης, δεν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα. Πιο πολύ στα δημοτικά που είναι τα ανεμβολίαστα παιδιά έχουμε αυξημένα κρούσματα.

Και πάλι βέβαια δεν έχει ξεπεράσει στο σύνολο των παιδιών 4 έως 18 το 25% των κρουσμάτων σταθερά σε όλη τη φάση αυτή του φθινοπώρου”.

Διαβάστε όλη την ενημέρωση του Υπουργείου:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN