Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκε η παράσταση «Γυναίκες μαχήτριες» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση της Φιλοσοφικής Σχολής

Πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής (αίθουσα Εκμαγείων, 3ος όροφος, αριθμός 319), την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021 το απόγευμα, η παράσταση «Γυναίκες μαχήτριες» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση της Φιλοσοφικής Σχολής.

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook, αναφέρει τα εξής:

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα με λιτά μέσα και με άξονα απομνημονεύματα αγωνιστών και φιλελλήνων, αλλά και την ποίηση, ήλθαν στο επίκεντρο μορφές γυναικών που έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην ιστορία της ελληνικής επανάστασης.

Ο χώρος λειτούργησε για τις ανάγκες της παράστασης ως ένα πρωτόγνωρο σκηνικό, αφού το κοινό μπορούσε να παρακολουθήσει αμφιθεατρικά τη δράση τόσο στο επίπεδο του Μουσείου, όσο και από το επίπεδο του 4ου ορόφου.

Η παράσταση είχε τη φροντίδα της Μιχαέλας Αντώνιου (Σκηνοθεσία – επιλογή κειμένων – δραματοποίηση – φωτισμοί), ενώ οι περισσότεροι ερμηνευτές είναι φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλες και σε όλους για την παράσταση και στον κοσμήτορα της Σχολής μας Αχιλλέα Χαλδαιάκη για την εμπιστοσύνη στο Τμήμα και την υποστήριξη στις δράσεις μας”.

Λίγα λόγια για τη θεατρική παράσταση
Μια σύγχρονη ματιά στην Ελληνική Επανάσταση, με στόχο να αναδειχθεί η πανταχού παρούσα γυναικεία μορφή που όλα αυτά τα χρόνια κρύβονταν πίσω από τη σκιά των ανδρών. Η παράσταση, μέσα από τις δράσεις των γυναικών, θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της Επανάστασης, από την οργάνωσή της έως το ξέσπασμά και την κορύφωσή της. Παρά το παράδοξο ότι όποιες μαρτυρίες μας σώζονται για τις γυναίκες της Επανάστασης καταγράφονται από την αφήγηση αντρών, οι γυναικείες μορφές είναι πανταχού παρούσες, από τη Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους έως τις Σουλιώτισσες.

Για την παράσταση θα χρησιμοποιηθούν απομνημονεύματα αγωνιστών και φιλελλήνων –του Μακρυγιάννη, του Κολοκοτρώνη, του Περσά και του Έστλερ–, αλλά και αποσπάσματα της δημοτικής μας ποίησης, του Διονύσιου Σολωμού και του Κάλβου. Η διαφορετική οπτική του εκάστοτε συγγραφέα θα συντεθεί σε ένα ομοιογενές σύνολο και το ιστορικό υλικό θα δομηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να αναδειχθούν τόσο οι εμβληματικές μορφές της Επανάστασης όσο και οι γυναίκες της εποχής.

Η σκηνική δράση θα έχει τη μορφή αναλογίου και από την αφήγηση θα γεννιούνται σύντομες συμβολικές δράσεις. Για μουσική υπόκρουση θα χρησιμοποιηθεί το κλαρίνο με παραδοσιακή μουσική και δημοτικά τραγούδια.

Σκηνοθεσία – επιλογή κειμένων – δραματοποίηση – φωτισμοί: Μιχαέλα Αντωνίου
Κλαρίνο: Τρύφωνας Παπαϊωάννου
Τουμπελέκι: Κωνσταντίνος Μαρούγκας
Παίζουν: Νίκος Βλασάκης, Ίλια Γιακουμάκη, Χρήστος Δερβεντζής, Βούλα Κώστα, Κωνσταντίνος Μαρούγκας, Αγγελική Στρατάκη.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN