Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ.Γ. ΠΦΥ ΜΑΡΙΟ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση ανέφερε τα εξής:

Από τις 26 Νοεμβρίου, που αναγνωρίστηκε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η παραλλαγή «Όμικρον», ως στέλεχος αυξημένης ανησυχίας, δημιουργήθηκε, όπως όλοι γνωρίζετε, ένας παγκόσμιος συναγερμός.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτηριστικό του ιού είναι ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων- 50- εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού και οι 10 στην περιοχή πρόσδεσής του με τον υποδοχέα των κυττάρων. Συγκριτικά η παραλλαγή «Δέλτα» έχει 9 μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με μαθηματικά μοντέλα του ECDC προβλέπεται ότι η παραλλαγή «Όμικρον» θα επικρατήσει της «Δέλτα» και στους επόμενους μήνες περισσότερα από το μισό αριθμό των κρουσμάτων θα οφείλονται στην παραλλαγή «Όμικρον»”.

Η κ. Θεοδωρίδου κλείνοντας το λόγο της, κατέληξε στο εξής:

Σύμφωνα με το CDC, η τρίτη δόση με την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον», δεν είναι πολυτέλεια ή υπερβολή αλλά απόλυτη αναγκαιότητα”.

Ο Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους συνέχισε την ενημέρωση κάνοντας αναφορά στο σύνολο των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και τον μέσο όρο αντιστοίχως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχετικά με την αναμνηστική δόση, ανέφερε τα εξής:

“Από το απόγευμα της Παρασκευής που άνοιξε το διάστημα για την 3η δόση, έχουν κλειστεί περισσότερα από 650.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης και σήμερα θα ξεπεράσουμε μέχρι στιγμής, είμαστε πάνω από τις 210.000 νέα ραντεβού αναμνηστικής δόσης”.

Σχετικά με την απόφαση να μειωθεί στο τρίμηνο η απόσταση μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης η κ. Θεοδωρίδου – σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου – ανέφερε τα εξής:

Βέβαια η διαφορά μεταξύ 4 και 3 μηνών δεν είναι ένα μεγάλο διάστημα, αλλά σε ένα μήνα, με το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα μας, μπορούν να σημειωθούν πολλές καινούργιες λοιμώξεις.

Ανέφερα τη μελέτη την COV-Boost που αποδεικνύει ότι και το θέμα το ανοσολογικό μεταξύ 3, 4, 5 μηνών δεν θα είναι διαφορετικό.  Η ανοσογονικότητα είναι ίδια, επομένως το να συμπληρώνεται ένα εμβολιαστικό σχήμα νωρίτερα έχει πολλά οφέλη“.

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN