Η Αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκινώντας την ενημέρωση ανακοίνωσε τα κρούσματα (4.696), τονίζοντας ότι “έχουμε στα κρούσματα μία μικρή κάμψη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι έχουμε αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού και αυτό θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερα στοιχεία τις επόμενες ημέρες.“
Η Καθηγήτρια Παιδιατριακής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
Συνεχίζεται μια αποκλιμάκωση που ξεκίνησε πριν από 2 εβδομάδες με μείωση των νέων κρουσμάτων, συνολικά, κατά 14% αυτήν την εβδομάδα.
Όμως η αποκλιμάκωση αυτή έχει ιδιαίτερα αργό ρυθμό, ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε σύμφωνα με την επιδημιολογικό χάρτη που ετοίμασαν οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής μας, παρατηρούμε μία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Λακωνία, στο Λασίθι και τη Λευκάδα.
[…]
Σε κάποιες περιοχές, όπως είναι οι Σποράδες, η Νάξος, η Λήμνος, η Ευρυτανία, η Δράμα, η Καβάλα, σημειώνεται ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι υψηλή. Είναι μεταξύ 43 και 45 ετών. Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει φόβος σε αυτές τις περιοχές να έχουμε αυξημένο αριθμό νοσηλειών μέσα στις επόμενες ημέρες.
[…]
Όλοι παρακολουθούμε με προσοχή από όλη τη διεθνή κοινότητα, τα νέα δεδομένα αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον. Είναι πια σαφές ότι η Όμικρον ήδη βρίσκεται παντού και θα επικρατήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς η μεταδοτικότητα του στελέχους αυτού φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από οποιουδήποτε άλλο στέλεχος έχουμε συναντήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
[…]
Συνεπώς, καθώς προετοιμαζόμαστε για τη διασπορά και τελικά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον και στη χώρα μας, το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι όλοι όσοι έχετε νοσήσει και μέχρι σήμερα θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή, θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού και να πάτε να εμβολιαστείτε.
Η δεύτερη αγωνία μας αφορά στο κατά πόσο ο εμβολιασμός μας προστατεύει απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον και ο κίνδυνος να κολλήσουμε ακόμα και όσοι έχουμε πλήρως εμβολιαστεί είναι υπαρκτός, καθώς τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού μειώνονται στην περίπτωση που εκτεθούμε στην παραλλαγή Όμικρον.
[…]
Συνεπώς το δεύτερο μήνυμα είναι να μην καθυστερείτε. Όλοι οι ενήλικες ανεξάρτητα από την ηλικία σας πηγαίνετε να κάνετε την αναμνηστική σας δόση.
Σε αυτό το πνεύμα μάλιστα μόλις πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω της μεγάλης διασποράς που έχουν της Όμικρον και της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, κάλεσε τους γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας να αναβάλλουν τα προγραμματισμένα ραντεβού ρουτίνας και να επικεντρωθούν στον επανεμβολιασμό των ασθενών τους.
Η κ. Παπαευαγγέλου κατέληξε στο ότι σημαντικό όπλο στα χέρια μας είναι ο εμβολιασμός, κατά κύριο λόγο, αλλά και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Η προστασία που μας προσφέρει η μάσκα, η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων δεν επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις, ούτε από τις παραλλαγές του ιού.
Ήρθε η ώρα που πάλι, για μια ακόμη φορά, πρέπει να σκεφτούμε και τις επιλογές μας. Είναι προφανές ότι οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να απομονωθούμε μέσα στο σπίτι μας ή να θυμηθούμε την περσινή «κοινωνική φούσκα» των λίγων ατόμων που συζητάγαμε εδώ.
Όμως, λόγω της πιθανής επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον, θα πρέπει με βάση τις ανάγκες μας και τη λογική μας να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να σκεφτούμε πού θα επιλέξουμε να πάμε, ποιους θα συναντήσουμε, και πόση πιθανή έκθεση αποδεχόμαστε.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, αναφορικά με την εικόνα της επιδημίας ανά τον κόσμο, είπε τα εξής:
Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 2% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν 612.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο, επίσης μειώθηκαν κατά 3% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 7.000 θάνατοι ανά ημέρα.
[…]
Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική βελτίωση για 3η εβδομάδα στη σειρά.
Συγκεκριμένα, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν περίπου 13% με 14% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα και ο αριθμός των θανάτων έδειξε σταθεροποίηση, καθώς πρακτικά έμεινε αμετάβλητος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
[…]
Ποιες είναι οι προβλέψεις μας, λοιπόν, προς το παρόν. Δείχνουν ότι η έλευση του στελέχους αναμένεται να δημιουργήσει μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων, η οποία στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Το είδαμε και με τη Δέλτα το καλοκαίρι, το είδαμε και το Νοέμβριο. Το βλέπουμε να συμβαίνει αυτό, μάλλον, και στη Ν. Αφρική.
Το ύψος της σταθεροποίησης θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των κοινωνικά ενεργών ομάδων, δηλαδή των νεότερων, τι εμβολιασμό έχουν κάνει οι νεότεροι. Αυτό θα οδηγήσει και στη σταθεροποίηση του επιπέδου σε υψηλά, προβλέπουμε επίπεδα. Ωστόσο, η δυναμική στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί κυρίως από τα επίπεδα εμβολιασμού στους άνω των 60.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία συγκλίνουν- από πολλές έρευνες και εργαστηριακές και κλινικές πλέον- ότι κεντρικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή του πληθυσμού στην ενισχυτική, στην τρίτη, δόση όπως είναι γνωστό. Για αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να κλείσουν το ραντεβού τους για την ενισχυτική δόση.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρχει μία μίξη των δύο μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον, ο κ. Μαγιορκίνης σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι “ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε τι αποτέλεσμα θα είχε. Έχουν αναφερθεί γεγονότα ανασυνδυασμού. Το πιο πιθανό είναι να μη συμβεί στη χώρα μας. Θα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πιθανότητα να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός στην Ελλάδα και να μην έχει συμβεί κάπου αλλού είναι εξαιρετικά μικρή. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δημιουργήσει κάποιο ιδιαίτερο θέμα. Έχει αναφερθεί ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα υπερστέλεχος. Ήδη έχουμε ένα υπερστέλεχος αυτή τη στιγμή. Το Όμικρον ήδη έχει μεταδοτικότητα εξαιρετική.
Δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε κάποιο τέτοιο πρόβλημα. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι εξαιρετικά μικρή έως μηδενική για εμένα.“