Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΚΙΚΑ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ

Η Αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκινώντας την ενημέρωση ανακοίνωσε τα κρούσματα (43.386), επισημαίνοντας ότι “είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, αυτό το διάστημα, που έχουμε αυτή τη μεγάλη διαμόλυνση και τη μεγάλη θετικότητα, να εξακολουθήσουμε να προσέχουμε, να φοράμε τη μάσκα, να προσέχουμε τις επαφές, να βλέπουμε λίγους ανθρώπους χωρίς μέτρα και εάν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα να μην βγαίνουμε από το σπίτι και να ελεγχόμαστε με rapid αν έχουμε συμπτώματα που παραμένουν”.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, αναφορικά με την εικόνα της επιδημίας ανά τον κόσμο, είπε τα εξής:

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 296 εκατομμύρια μολύνσεις και 5,4 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο Covid-19 σε όλο τον κόσμο. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 83% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 1,8 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά”.

Για την εικόνα της Ελλάδος, ανέφερε τα εξής:

Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με αύξηση στις εισαγωγές και σταθεροποίηση, ωστόσο, στους σκληρούς δείκτες. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ έδειξε μία μικρή μείωση γύρω στο 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 στα νοσοκομεία έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 34%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων ανέβηκε στο 1,4%”.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε τα κάτωθι:

Η πανδημία, λοιπόν, της «Όμικρον» βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη για τρίτη εβδομάδα. Ωστόσο, προς το παρόν, βλέπουμε να συνεχίζεται η μείωση του ρυθμού θανάτων από τη νόσο παγκοσμίως, αλλά και στην Ευρώπη συγκεκριμένα.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ “τα σχολεία να είναι τα τελευταία που κλείνουν και τα πρώτα που ανοίγουν” , ενώ σχετικά με το είδος μάσκας που πρέπει να φοράνε τα παιδιά στα σχολεία, ο Καθηγητής απάντησε ότι αρκεί η απλή.

Τέλος, η κ. Γκάγκα σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το υγειονομικό προσωπικό και την κατάσταση στα νοσοκομεία απάντησε τα εξής:

Προχωράμε σε επιτάξεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν τώρα. Και βοηθάει επίσης και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες για νοσηλείες ασθενών με Covid. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό που πιέζεται πάρα πολύ είναι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. […] Τα φύλλα πορείας, αν δεν ξεκινήσουν την Παρασκευή, σίγουρα έως τη Δευτέρα θα έχουν ξεκινήσει.

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση της 5ης Ιανουαρίου 2022:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN