Το Expertscape έκανε αναφορά στον λογαριασμό στο Twitter στον Καθηγητή Φαρμακολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, συγχαίροντάς τον για το έργο του που αφορά στο ρόλο της Θυρεοειδικής Ορμόνης στη ιστική υποξία, με αφορμή τον Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Θυρεοειδή (Ιανουάριος 2022).
Το Expertscape είναι ένας ιστοχώρος που παρουσιάζει και κατατάσσει τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο στην Κλινική και Ερευνητική Ιατρική.
Ο Κωνσταντίνος Πάντος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1984. Εκπαιδεύτηκε στη Καρδιολογική Κλινική του University & Middlesex Hospital, London, UK και απέκτησε τον τίτλο της Ειδικότητας της Καρδιολογίας το 1992.
Το 1999 εκλέχθηκε Λέκτορας Φαρμακολογίας, στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ.
Από τις αρχές του 1990 η έρευνα του εστιάζεται στη βιολογική «συμπεριφορά» του κυττάρου και των οργάνων ελλείψει οξυγόνου (υποξία) με στόχο την ανάπτυξη θεραπειών για την επιδιόρθωση και αποκατάσταση της βλάβης που προκαλείται από την ιστική υποξία σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τη σήψη, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, τη μεταμόσχευση οργάνων κλπ.
Η έρευνα αυτή είχε ως αποτέλεσμα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, την αποκωδικοποίηση του λεγόμενου «Μαύρου κουτιού» της ιστικής επιδιόρθωσης που είναι ο θυρεοειδής αδένας. Μέχρι τότε η θυρεοειδική ορμόνη ήτανε κυρίως γνωστή για το ρόλο της στην ανάπτυξη και το μεταβολισμό.
Το 2016, η ερευνητική του προσπάθεια κατέληξε στην εφαρμογή της στη κλινική πράξη με τη χορήγηση της τριιωδοθυρονίνης σε ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα Thy- Repair (φάση ΙΙα). Η κλινική δοκιμή ολοκληρώθηκε το 2021 με εντυπωσιακά αποτελέσματα και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε την έγκριση για επέκταση της σε κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ Β.
Τελευταία, η πειραματική και κλινική έρευνα του εστιάζεται στο ρόλο της θυρεοειδικής ορμόνης στην ιστική υποξία που εμφανίζεται στη σήψη και το σηπτικό shock. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας χορηγήθηκε η θυρεοειδική ορμόνη σε διασωληνωμένους ασθενείς με Covid 19, Thy-Support (Critical Care 2020, Trials 2020). Τα πρώιμα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ανέδειξαν μια νέα δράση της θυρεοειδικής ορμόνης που δεν ήτανε μέχρι τώρα γνωστή: η θυρεοειδική ορμόνη μπορεί να βελτιώσει την υποξία και την καρδιακή βλάβη στη σήψη εμποδίζοντας τη συγκόλληση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Πάντος, θεωρείται από τους κορυφαίους επιστήμονες στην έρευνα που αφορά το ρόλο της Θυρεοειδικής Ορμόνης στη ιστική υποξία.
Δείτε το tweet: