Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Δ.Ν. Χρυσοχόου χειροθετήθηκε Άρχων Ρεφερενδάριος της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, Ημέρα της Εορτής των Τριών Ιεραρχών και Αγίων Προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων, ακολούθως της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η χειροθεσία του κ. Δημητρίου Ν. Χρυσοχόου, Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε Άρχοντα Ρεφερενδάριο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Από την προσφώνηση της Α.Θ. Παναγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου:

«Εν τω προσώπω υμών, Εντιμολογιότατε, η ημετέρα Μετριότης εχειροθέτησε σήμερον ένα νέον Ρεφερενδάριον, συνεργάτην εις την διακονίαν του ανθρώπου και του κόσμου, υπερασπιστήν των δικαίων του Οικουμενικού Θρόνου και σύνδεσμον με τους θύραθεν θεσμούς. Είμεθα βέβαιοι, ότι θα αναδειχθήτε αντάξιος της εμπιστοσύνης του Πατριάρχου σας. Η Εκκλησία έχει ανάγκην ανθρώπων ως υμείς, με πιστότητα εις τας πατρώας παραδόσεις και με σύγχρονον πνεύμα, με κύρος και δυναμισμόν […] Ημείς δεν είμεθα πολιτικός, οικονομολόγος ή κοινωνιολόγος. Η Εκκλησία δεν ασχολείται με την πολιτικήν εν τη στενή του όρου εννοία. Όμως, η μαρτυρία της, η συμβολή της εις την προστασίαν της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, ο αγών της διά την ειρήνην και την αλληλεγγύην και διά την προστασίαν της δημιουργίας συμβάλλουν εις τον εξανθρωπισμόν της πολιτικής ζωής. Προφανέστατα, δεν υπάρχει “τέλος της πολιτικής” και του αγώνος δι’ ένα καλλίτερον κόσμον. Συνεπώς, η Εκκλησία καλείται, εις κάθε εποχήν, να αρθρώση την ιδικήν της φιλάνθρωπον μαρτυρίαν, να προβάλη το χριστιανικόν δέον περί ανθρώπου, την ηθικήν και κοινωνικήν ευθύνην των φορέων της οικονομίας και την ανάγκην συνδυασμού εις αυτήν της αποτελεσματικότητος με την κοινωνικήν δικαιοσύνην. Δεν είναι δυνατόν να ομιλώμεν περί προόδου, όταν φαλκιδεύεται το ανθρώπινον πρόσωπον και απειλήται η κοινωνική συνοχή και η ακεραιότης της δημιουργίας. Η πρόοδος της επιστήμης, ο εκδημοκρατισμός και η οικονομική ανάπτυξις, πρέπει να συμπορεύωνται με τον σεβασμόν των πνευματικών αξιών».

Αντιφώνηση του κ. Δημητρίου Ν. Χρυσοχόου:

«Παναγιότατε Πάτερ και Δέσποτα,

Σας εκφράζω τις πλέον ευγνώμονες και βαθείες ευχαριστίες μου για τη μέγιστη τιμή συμπερίληψης στην κοινωνία των Αρχόντων Οφφικιάλιων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Πλέον των τριάντα χρόνων, η Παναγιότητά Σας αγκαλιάζει, λόγω και έργω, την οικουμένη με τις διηνεκείς αξίες, που εγγράφουν τη Χριστιανική διδασκαλία της Αγάπης στο πιο υψηλό και ευγενές ιδανικό του Ανθρώπου. Η ίδια αυτή διδασκαλία απαντά στον βίο ως προσφορά προς άλλους, ιδίως προς αδυνάμους, συναφώς προς την έμπλεη Αγάπης ρήση του Αποστόλου Παύλου στις Προς Κορινθίους επιστολές, “Μηδείς το εαυτού ζητείτω αλλά το του ετέρου έκαστος”. Κι αυτό συνιστά ευχαριστία ζωής και λυτρωτική αυτεπίγνωση πως με και μέσα από τους άλλους ακολουθούμε το φωτεινό, ζωοφόρο μονοπάτι της Αγάπης. Ενθυμούμαι τούτη την ώρα με συγκίνηση την οικογένειά μου για την αμέριστη αγάπη και στήριξή της, τους δασκάλους, συναδέλφους και φοιτητές, που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους στη μακρά συνοδοιπορία σπουδής περί την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ενότητα. Την Αγία αυτή Ημέρα των Τριών Ιεραρχών, Αγίων Προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων, εδώ, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, στέκομαι ευλαβώς και ταπεινώς ενώπιόν Σας, δεχόμενος την ευλογία Σας κι ευχόμενος να φανώ αντάξιός της. Επιτρέψτε μου μία λέξη για τη μητέρα μου. Της χρωστώ την πρώτη πνοή, κι είχε τόση αγάπη μέσα της ώστε να με φέρει σήμερα κοντά Σας. Διατελώ βαθέως και αληθώς ευγνώμων προς την Παναγιότητά Σας για την ύψιστη τιμή και εύχομαι, με Αγάπη Χριστού, να είναι εύπλοον το υψηλό και ευκλεές οικουμενικό Σας έργο».

Βλ. επίσης: https://fosfanariou.gr/index.php/2022/01/31/o-eortasmos-triwn-ierarxwn-2022-sto-fanari/

Φωτογραφία Δ. Ν. Χρυσοχόου 1

Ο Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου είναι Καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Honorary University Fellow στο College of Social Sciences and International Studies του Πανεπιστημίου Έξετερ (2014-22), Visiting Research Professor στο Virginia Tech Center for European Union, Transatlantic and Trans-European Space Studies –  A Jean Monnet Center of Excellence (Οκτ. 2021-Φεβ. 2022) και Visiting Research Fellow στο Τμήμα Διεθνών Σπουδών, Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Christ (Deemed to be University, Ινδία) (Οκτ. 2021-Φεβ. 2022) και στο Κέντρο Αριστείας Jean Monnet Visualising, Analysing and Learning about EU Studies του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Οκτ. 2021-Φεβ. 2022). Θα είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας Δημοκρατίας και Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Μάρ.-Ιούλ. 2022) και Ανώτερος Εταίρος στο Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Μάρ.-Δεκ. 2022). Έχει διατελέσει Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Reader στο Πανεπιστήμιο Έξετερ, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια και Επισκέπτης Εταίρος/Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Κέμπριτζ, Οξφόρδης, LSE, Κολούμπια, Όσλο, Γενεύης, Jyväskylä, Μάλτας, Νεάπολις Πάφου, Κρήτης, Αιγαίου και Πελοποννήσου, στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών. Τον Φεβρουάριο του 2021, η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης απένειμε Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπου Σχεδιασμού και Υποδειγματικής Γραφής στο έργο του Πολιτειολογία των ενώσεων (Ι. Σιδέρης, 2020).

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN