Στο νοσοκομείο Λαϊκό εδράζονται δύο ενδοκρινολογικά τμήματα που λειτουργούν στα πλαίσια της Α Παθολογικής και Α Παθολογικής Προπαιδευτικής Κλινικής. Τα τμήματα έχουν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και πέραν της εκπαίδευσης που παρέχουν στην Ενδοκρινολογία – Σακχαρώδη Διαβήτη – Μεταβολισμό έχουν αναπτύξει επιμέρους γνωστικά αντικείμενα τα οποία έχουν τύχει αναγνώρισης από τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Αρχές. Συγκεκριμένα έχουν ανακηρυχθεί ως Κέντρα Εμπειρογνωσύνης Σπανίων Ενδοκρινικών Νοσημάτων για νευροενδοκρινικά νεοπλάσματα, επινεφριδιακές παθήσεις και παθήσεις του μεταβολισμού των οστών από το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας και από το European Reference Network. Επιπλέον γνωστικό αντικείμενο αποτελεί και η μελέτη καρδιομεταβολικών δεικτών και η συσχέτιση τους με την ανάπτυξη αθηρωμάτωσης καθώς και η επίδραση που εξασκούν σε αυτούς διάφορα ευρέως χρησιμοποιούμενα σκευάσματα.
Νευροενδοκρινικά Νεοπλάσματα. Στο τμήμα παρακολουθούνται > 1500 ασθενείς με νευροενδοκρινικά νεοπλάσματα του γαστρεντερικού συστήματος (οισοφάγος, δωδεκαδάκτυλο, λεπτό και παχύ έντερο), παγκρέατος και πνεύμονος. Το τμήμα από 2017 έχει αναγνωριστεί ως κέντρο αριστείας νευροενδοκρινικών νεοπλασμάτων από την European Neuroendocrine Tumor Society (ENETS), εκπροσωπείται στο επιστημονικό συμβούλιο (Advisory Board) της ΕΝΕΤS και συμμετέχει στη συγγραφή των κατευθυντηρίων οδηγιών της ENETS. Στα πλαίσια της διάγνωσης, θεραπείας και παρακολούθησης ασθενών διενεργούνται καθημερινά εξωτερικά ιατρεία (Νοσοκομείο Γ.Ν.Α Λαϊκό και παράρτημα Σεβαστουπόλεως) ενώ όλοι οι ασθενείς αξιολογούνται τακτικά από διεπιστημονικό συμβούλιο ιατρών πολλαπλών συναφών ειδικοτήτων 2-3 φορές μηνιαία. Το τμήμα συμμετέχει επιπλέον σε πολυκεντρικές μελέτες που διενεργούνται είτε με συνεργασία με άλλα τμήματα του εξωτερικού είτε στα πλαίσια της ENETS και συμβάλλει στη παραγωγή πρωτογενούς έρευνας με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά. Στο τμήμα παρακολουθούνται επίσης 87 ασθενείς με σύνδρομο Πολλαπλής Ενδοκρινικής Νεοπλασίας (ΜΕΝ1) καθώς και ασθενείς με νεοπλάσματα της υποφύσεως τα οποία επίσης εκτιμώνται από διεπιστημονικό συμβούλιο ιατρικών σε τακτική βάση. Μέλη του τμήματος συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ENETS έχοντας οργανωτική θέση.
Επινεφριδιακές παθήσεις. Στο Κέντρο Αριστείας Σπανίων Ενδοκρινικών Παθήσεων με γνωστικό αντικείμενο τις παθήσεις επινεφριδίων παρακολουθούνται περίπου > 300 ασθενείς με φλοιοεπινεφριδιακό καρκίνωμα, φαιχρωμοκύττωμα/παραγαγγλίωμα, επινεφριδιακά αδενώματα που εκκρίνουν κορτιζόλη (ACTH-ανεξάρτητο Cushing) και αλδοστερόνη και συγγενή υπερπλασία επινεφριδίων.
Το Τμήμα συμμετέχει στις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες (masterclass, continuous training ) που οργανώνονται σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία των Επινεφριδιακών όγκων (ENSAT) όπως και στα κλινικά διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα. Η παρακολούθηση των ασθενών πραγματοποιείται στα καθημερινά εξωτερικά ιατρεία τα οποία λαμβάνουν χώρα στο Γ.Ν.Α Λαϊκό και στο Παράρτημα της Σεβαστουπόλεως ενώ όλοι οι ασθενείς αξιολογούνται τακτικά από διεπιστημονικό συμβούλιο ιατρών πολλαπλών συναφών ειδικοτήτων.
Διαταραχές μεταβολισμού ασβεστίου και φωσφόρου. Στο Κέντρο Αριστείας Σπανίων Ενδοκρινικών Παθήσεων με γνωστικό αντικείμενο τις διαταραχές μεταβολισμού ασβεστίου και φωσφόρου παρακολουθούνται συνολικά 390 ασθενείς με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό σποραδικό ή στα πλαίσια οικογενών γενετικών συνδρόμων, μόνιμο υποπαραθυρεοειδισμό, κληρονομούμενες ραχίτιδες εξαρτώμενες από τη βιταμίνη D, κληρονομούμενες υποφωσφαταιμικές ραχίτιδες, επίκτητες διαταραχές φωσφόρου, ογκογενή οστεομαλακία, οικογενή υπασβεστιουρική υπερασβεστιαιμία, υποφωσφατασία. Περισσότεροι από 35 νέοι ασθενείς εκτιμώνται κάθε χρόνο, ενώ ο αριθμός των νέων ασθενών αυξάνεται ετησίως. Η παρακολούθηση των ασθενών πραγματοποιείται στα καθημερινά εξωτερικά ιατρεία τα οποία λαμβάνουν χώρα στο Γ.Ν.Α Λαϊκό και στο Παράρτημα της Σεβαστουπόλεως ενώ όλοι οι ασθενείς αξιολογούνται τακτικά από διεπιστημονικό συμβούλιο ιατρών πολλαπλών συναφών ειδικοτήτων. Το Τμήμα συμμετέχει στις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που οργανώνονται σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο ( ENDO-ERN, EuRRECa). Το τμήμα συμμετέχει στην παραγωγή πρωτογενούς έρευνας με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συμμετοχή στην συγγραφή τοπικών κατευθυντήριων οδηγιών.
Σε όλα τα ανωτέρω τμήματα πραγματοποιείται καταγραφή των κλινικών δεδομένων των ασθενών σε τοπική αλλά και ευρωπαϊκή βάση τηρώντας τους κανονισμούς του Helsinki σε ότι αφορά την συγκατάθεση των ασθενών αλλά και συντήρηση βιοτράπεζας φύλαξης αίματος και ιστών για μοριακές αναλύσεις και πρωτογενή έρευνα. Επίσης το Τμήμα διοργανώνει εκπαιδευτικά μαθήματα για τους ειδικευόμενους σε τακτική εβδομαδιαία βάση.