Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από το Υπουργείο Υγείας [5/4/22]

EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ.Γ. ΠΦΥ ΜΑΡΙΟ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου απαρίθμησε τις πληθυσμιακές ομάδες, στις οποίες εγκρίθηκε η χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου υπογραμμίζοντας συγχρόνως την αποτελεσματικότητα που επέφερε η χορήγηση αναμνηστικής δόσης, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον» και ιδιαίτερα της υποπαραλλαγής «Όμικρον 2», της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, εξακολουθούμε να παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες, ευτυχώς, κυρίως λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν σε αναλογικά μικρότερο αριθμό νοσηλειών.

[…]

Σας μεταφέρω το σκεπτικό όπως αναπτύχθηκε σήμερα στην Επιτροπή. Η εφαρμογή του αναμνηστικού εμβολιασμού, επαναλαμβάνω της τρίτης δόσης, για τη νόσο Covid, από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021, αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική για την προστασία του πληθυσμού έναντι σοβαρής νόσου από τις νέες παραλλαγές «Δέλτα» και μετά «Όμικρον» του ιού SARS.

[…]

Συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη και τον χρόνο που έχει παρέλθει από την πρώτη αναμνηστική δόση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι το πιθανό σχετικό όφελος από την μια δεύτερη αναμνηστική δόση, την τέταρτη δόση όπως αναφέρεται, αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων. Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η δεύτερη αυτή αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας.”

Εν συνεχεία, ο Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε τα αριθμητικά στοιχεία εμβολιασμών στην χώρα μας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

“Ξεπεράσαμε τα 20.590.000 εμβολιασμούς. Περισσότερα από 7.894.000 συμπολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 75,2% του γενικού πληθυσμού σε σύγκριση με το 75,1% του γενικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 84,8% του ενήλικου πληθυσμού σε σύγκριση με 85,6% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

[…]

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει την 4η δόση ή 2η αναμνηστική δόση στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω στο διάστημα μετά από 4 μήνες από την πρώτη αναμνηστική. Το άνοιγμα της πλατφόρμας θα γίνει σταδιακά, ανά δεκαετίες, με ηλικιακές ομάδες ανά δεκαετία. Έτσι λοιπόν η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν οι πολίτες ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 80 και άνω θα ανοίξει την Πέμπτη 7 Απριλίου και την επόμενη εβδομάδα σε μέρα που θα ανακοινώσουμε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69.”

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε τα εξής:

“Δεν έχει καμία σχέση η δεύτερη αναμνηστική, η τέταρτη δόση, με τα πιστοποιητικά. Δεν έχει καμία σχέση η τέταρτη δόση με τα πιστοποιητικά. Δεν έχει σχέση. Το ξεκαθαρίζουμε.”

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση:


ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN