Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CIVIS Webinar “Fluoride guidelines for children and adults” | Διαδικτυακό Στρογγυλό Τραπέζι – «Κατευθυντήριες οδηγίες για παιδιά και ενηλίκους»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022 το πρώτο διαδικτυακό στρογγυλό τραπέζι (webinar) της ομάδας Στοματικής Υγείας (Oral Health Team) του Hub Health του CIVIS, με θέμα «Κατευθυντήριες οδηγίες για παιδιά και ενηλίκους». Tο Webinar διοργανώθηκε από την Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, με τη διοργάνωση και τον συντονισμό να τα έχει αναλάβει ο Αναπλ. Καθηγητής Βασίλειος Παπαϊωάννου του Εργαστηρίου Προληπτικής και Κοινωνικής Οδοντιατρικής και με τη συμμετοχή των πανεπιστημίων Sapienza University της Ρώμης (SUR) και Université Libre των Βρυξελλών (ULB).

Tο Webinar παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πάνω από 150 άτομα, φοιτητές (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) καθώς και ένας σημαντικός αριθμός ερευνητών και καθηγητών. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρετισμό ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του CIVIS, Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, ο συντονιστής του Hub Health και Αντιπρύτανης του Sapienza University της Ρώμης, Καθηγητής Luciano Saso, ο υπεύθυνος της ομάδας στοματικής υγείας – ο Αναπλ. Καθηγητής Sapienza University της Ρώμης Umbero Romeo και ο Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Φοίβος Μαδιανός.

Η θεματολογία κάλυψε σε εύρος τις σύγχρονες απόψεις για τη χρήση του φθορίου στην πρόληψη και διαχείριση της τερηδόνας, αλλά και το ρόλο του στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οδοντικής διάβρωσης. Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, το φθόριο αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά «εργαλεία» στη φαρέτρα της οδοντιατρικής για την πρόληψη αλλά και για την ελάχιστα παρεμβατική θεραπεία αυτών των νόσων.

Συγκεκριμένα, η οδοντίατρος και επιστημονική συνεργάτιδα της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ηλιάννα Διαμαντή ανέλυσε τις βασικές βιολογικές λειτουργίες του φθορίου (Fluoride – Biologic action and anti-caries effect). Στη συνέχεια η Αναπλ. Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Παιδοδοντιατρικής του ΕΚΠΑ Σωτηρία Γκιζάνη παρουσίασε τις ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του φθορίου στα παιδιά και τους εφήβους (Current guidelines on fluoride usage in children and adolescents).

Η παρουσίαση της Αναπλ. Καθηγήτριας Astrid Vanden Abbeele μαζί με τη συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Παιδοδοντιατρικής του ULB Tania Vanhee εξήγησαν το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διατελέσει ο φθοριούχος διαμινικός άργυρος στην αντιμετώπιση και διαχείριση της τερηδόνας με ελάχιστη παρέμβαση στα παιδιά (Silver Diamine Fluoride (SDF) use in children), ενώ οΚαθηγητής και Πρόεδρος της Οδοντιατρικής του ULB Peter Bottenberg μίλησε για τη σημαντική συμβολή του φθορίου στους ενήλικες με αυξημένο τερηδονικό κίνδυνο, που συχνά έχει ως βάση ένα βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (Fluoride usage in adults with high caries risk). Τέλος, η Καθηγήτρια και Πρόεδρος της Οδοντιατρικής του Sapienza Livia Ottolenghi ανέλυσε την οδοντική φθορά, κυρίως τη διάβρωση και πως μπορεί το φθόριο να συμβάλει στην πρόληψη και διαχείριση (Fluoride and dental erosion).

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN