Επίσημος ιστοχώρος: https://conferences.uoa.gr/event/35/
Πραγματοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου 2022, η κοινή Συνεδρίαση της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής του 1ου Συνεδρίου του ΕΚΠΑ με θέμα «Η συμβολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης: από τη διεπιστημονική έρευνα και εκπαίδευση στην παροχή επιστημονικής γνώσης για τη λήψη αποφάσεων πολιτικής». H Οργανωτική Επιτροπή συγκροτείται από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο, τον Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δημήτρη Τούσουλη, τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια βίου μάθησης Νικόλα Βούλγαρη, τους Κοσμήτορες των Σχολών, Γιάννη Εμμανουήλ, Νικόλα Ηρειώτη, Χρήστο Καραγιάννη, Κώστα Καρτερολιώτη, Θωμά Μπαμπάλη, Μάνο Πικουλή, Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, Αχιλλέα Χαλδαιάκη και τους συντονιστές των Κέντρων Αριστείας, των οποίων το αντικείμενο σχετίζεται με την κλιματική κρίση (“Κλιματική κρίση – Προσαρμογή και Μετριασμός”, “Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων”, “Ενέργεια-Ανανεώσιμες Μορφές της και Μεταφορές”, “Γαλάζια Ανάπτυξη – Ναυτιλιακή Eπιχειρηματικότητα – Θαλάσσιο Περιβάλλον – Νησιωτικότητα”) και τον Πρόεδρο της ΕΑΔΠΠΑ Νίκο Θωμαϊδη. Η Επιστημονική Επιτροπή αποτελείται από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ και τους Μαρία Δασκολιά, Εμμανουέλα Δούση, Κωνσταντίνο Καρτάλη, Ευθύμη Λέκκα, Χριστιάνα Μητσοπούλου, Ανδρέα Παπανδρέου και Μάνο Πικουλή.
Όπως είναι γνωστό το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 15-17 Ιουνίου 2022 στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια.
Κατά τη συνεδρίαση ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος ενημέρωσε για την κατάθεση 116 περιλήψεων εργασιών από περισσότερα από 400 μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΕΚΠΑ, επισημαίνοντας ότι αρκετές από τις περιλήψεις διακρίνονται για τον διεπιστημονικό τους χαρακτήρα και αναδεικνύει συνέργειες μεταξύ Σχολών του ΕΚΠΑ. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ σημείωσε επίσης τις περίπου 180 εγγραφές συμμετεχόντων τόσο από μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ όσο και από την κοινωνία των πολιτών. Η σχετική προθεσμία εγγραφών λήγει στις 31 Μαΐου 2022.
Σύμφωνα με το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Καθηγητή Κώστα Καρτάλη, οι περιλήψεις αφορούν όλες τις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου. Ενδεικτικά αναφέρονται οι θεματικές ενότητες Kλιματική Κρίση και Μεσόγειος με 24 περιλήψεις, Εκπαίδευση και μάθηση για την Κλιματική Κρίση με 20 περιλήψεις, Κλιματική Κρίση και Βιώσιμη Ανάπτυξη με 13 περιλήψεις και Κλιματική Κρίση και Υγεία με 11 περιλήψεις.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των ενεργειών που αποφασίστηκε, περί τα μέσα Μαΐου θα έχουν ενημερωθεί οι συγγραφείς για την αξιολόγηση των περιλήψεων, ενώ το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα ανακοινωθεί το 3ο δεκαήμερο του ίδιου μήνα.