Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου συγγράμματος της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ, κ. Μαρίας Αντωνιάδου, με τίτλο «Εφαρμογή των ανθρωπιστικών επιστημών και βασικών αρχών coaching στις επιστήμες υγείας» από τις Εκδόσεις Τσότρας (Αθήνα 2021).
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθ. κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος τονίζοντας «..Ως Πρύτανης χαιρετίζω, κάθε προσπάθεια προσφοράς στους φοιτητές μας, νέων προσεγγίσεων και τεχνικών προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης που οδηγούν σε μία καλύτερη κατανόηση του εκάστοτε ρόλου τους.
Παράλληλα από τη θέση μου ως γιατρού και καθηγητή της Ιατρικής σχολής, χαίρομαι που εισάγεται στις επιστήμες υγείας ένα σύγγραμμα όπως αυτό της Επίκουρης καθηγήτριας της Οδοντιατρικής, κ. Μαρίας Αντωνιάδου που αναφέρεται στην ανάπτυξη των μαλακών δεξιοτήτων των γιατρών και απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες του χώρου. Το σύγγραμμα προσφέρει μία ενιαία θεώρηση της συναισθηματικής, ψυχικής και νοητικής υγείας των γιατρών προκειμένου να ασκούν το λειτούργημά τους διαφυλάσσοντας πρωτίστως τη δική τους υγεία.
Η μεγάλη αξία της έρευνας της κ. Αντωνιάδου έγκειται στο γεγονός ότι στηρίζει με εξαιρετική μεθοδικότητα και άρτια επιστημονική τεκμηρίωση την ανάγκη εφαρμογής αρχών ηγεσίας, διαχείρισης χρόνου και ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης των γιατρών μέσα από την διασύνδεσή τους με τις ανθρωπιστικές επιστήμες που αποτελούν τη βασική ραχοκοκαλιά των κλασικών σπουδών. Αποδεικνύει αριστοτεχνικά την ανάγκη στοχοθεσίας, ορθολογισμού, επίγνωσης και καλλιέργειας των θετικών συναισθημάτων διαχείρισης του φόβου, της αποτυχίας αλλά και της επιτυχίας, για υγιή ανέλιξη και ανάδειξη των αρίστων στο χώρο μας.
Μένοντας στο πυθαγόρειο ρητό που αναφέρει η συγγραφέας «μη βοηθάς ν’ αφήσουν κάτω το φορτίο αλλά βοήθα να το κουβαλήσουν» ευελπιστώ το σύγγραμμα αυτό να βοηθήσει τους συναδέλφους του χώρου να σηκώσουν το βαρύ φορτίο των πολλαπλών ρόλων τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και προσωπική και επαγγελματική επιτυχία».
Στην εκδήλωση σχολιασμό του βιβλίου έκανε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών υγείας καθ. κ. Εμμανουήλ Πικουλής, ο οποίος όπως τονίζει και στον πρόλογο, το βιβλίο «αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια αποτύπωσης εξιδεικευμένων γνώσεων και απαραίτητων δεξιοτήτων ψυχολογικής φροντίδας και αυτοπροστασίας ενώ παράλληλα αποδεικνύει έμπρακτα την ανάγκη και τη σημασία διεπιστημονικών προσεγγίσεων με έμφαση στο σταυροδρόμι ανάμεσα στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις επιστήμες υγείας».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κοσμήτορας της Θεολογικής σχολής, αν. καθ. Χρήστος Καραγιάννης ο οποίος μίλησε για την «διεπιστημονική προσέγγιση της συγγραφέως σε μία εποχή απόλυτης εξειδίκευσης και περιχαρακωμένης έρευνας επαναφέροντας στο προσκήνιο τον πλούτο του συνδυασμού των επιστημών τόνισε το ρόλο των ανθρωπιστικών επιστημών…έχοντας ως σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και καταθέτοντας μία σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις με σκοπό τη διαμόρφωση προσωπικοτήτων που με ταπεινότητα και σοφία θα κληθούν στο μέλλον να διαχειριστούν μία νέα πραγματικότητα».
Για το βιβλίο μίλησαν ακόμα ο ομότιμος καθ. της οδοντιατρικής σχολής κ. Ιωάννη Τζούτζας και κ. Παναγιώτης Λαγουβάρδος.
Διαδικτυακό χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθ. κ. Γεράσιμος Σιάσος και της Οδοντιατρικής καθ. Κ. Φοίβος Μαδιανός εκτιμώντας την σπουδαιότητα της προσέγγισης.
Το πάνελ συντόνισε ο καθ. του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θεόδωρος Βαρζάκας, ο οποίος σημείωσε ότι το βιβλίο «μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο ως πανεπιστημιακή ύλη αλλά και ως αυτογνωσιακό εγχειρίδιο».
Μιλώντας η συγγραφέας για το πόνημά της εξέφρασε θερμότατες ευχαριστίες στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ για τη στήριξή του στο έργο της, στους χαιρετίζοντες προέδρους της Ιατρικής και Οδοντιατρικής σχολής, στους συμμετέχοντες στο πάνελ και τόνισε τη σημασία εκπαίδευσης των φοιτητών επιστημών υγείας στις λεγόμενες «μαλακές δεξιότητες» προκειμένου να αποκτήσουν ανθεκτικότητα, ικανοποίηση από το επάγγελμα, στήριξη στη στοχοθεσία της επιτυχίας τους, διαχειριζόμενοι το χρόνο, τα συναισθήματά τους και αυτά των ασθενών τους. Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο πεδίο διατμηματικής συνεργασίας που ελπίζουμε σύντομα να αποδώσει καρπούς για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου.