Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ, Ιωάννη Χατζάρα και Βασιλικής Λέκκα.

IMG 2945

– Ιωάννης Χατζάρας | εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σε νέα θέση στην Ιατρική Σχολή

Ο Γιάννης Χατζάρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από τα εκπαιδευτήρια  Μαντουλίδη το 1996. Στη συνέχεια αποφοίτησε από την ιατρική Σχολή του ΑΠΘ το 2002 έχοντας ολοκληρώσει 6 μήνες ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για εκπαίδευση στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Jules Bordet του Université Libre de Bruxelles, στις Βρυξέλλες.

Συνέχισε τη σταδιοδρομία του στις ΗΠΑ, αρχικά στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστήμιου Yale όπου υπήρξε postdoctoral research fellow και στη συνέχεια ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής. Το 2006 μετέβη στο Ohio State University όπου και αποφοίτησε από το πρόγραμμα ειδικότητας στη Γενική Χειρουργική, με έμφαση στην ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική. Στο Ohio State ολοκλήρωσε επίσης το μεταπτυχιακό του στη δημόσια υγεία (Master’s in Public Health) με έμφαση στην επιδημιολογική και βιοστατιστική κλινική έρευνα του καρκίνου. Το 2011 μετέβη στο Johns Hopkins Hospital στη Βαλτιμόρη, όπου ειδικεύτηκε για δυο χρόνια στη Χειρουργική Ογκολογία του πεπτικού συστήματος με έμφαση στον καρκίνο ήπατος, του παγκρέατος και του στομάχου.

Από το 2013 εως το 2018 υπηρέτησε ως καθηγητής χειρουργικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Langone του New York University (NYU) στη Νέα Υόρκη, και διευθυντής Χειρουργικής Ογκολογίας στο NYU Langone Brooklyn Ηospital. Είναι ο πρώτος Έλληνας Χειρουργός που πιστοποιήθηκε από την Αμερικανική Έδρα Χειρουργικής (American Board of Surgery) στη Χειρουργική Ογκολογία (Board Certification in Complex Surgical Oncology).  Έχει συγγράψει περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες στα πιο έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά με περισσοτερες απο 4000 ετεροαναφορές (citations) και έχει δώσει περισσότερες από 50 ομιλίες σε όλο τον κόσμο. Tο Δεκέμβριο του 2017 διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στη Σαγκάη της Κίνας, όπου έδωσε σειρά διαλέξεων και δίδαξε τους εκεί χειρουργούς τεχνικές χειρουργικής ήπατος και παγκρέατος. Τον Απριλιο του 2019 ανάλαβε καθήκοντα ως Επισκέπτης Καθηγητής Χειρουργικής ενω το Δεκεμβριο του 2021 εξελέγη παμψηφεί Καθηγητής Χειρουργικης στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή.

– Βασιλική Λέκκα | εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σε νέα θέση στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

[vasial@ecd.uoa.gr]

Η Βάσια Λέκκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (1999). Σπούδασε Ιστορία στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2003) και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην κοινωνική και πολιτισμική ιστορία στο Πανεπιστήμιο του York (2005). Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή, με τίτλο «Η ιατρική θεμελίωση της σύγχρονης επιληψίας», στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2009), πραγματοποιώντας την έρευνά της ως υπότροφος των Marie Curie Fellowships στο University College London. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ είναι Editor-in-Chief στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal for the History of Medicine and Health. Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις της συγκαταλέγονται τα ακόλουθα βιβλία: Ιστορία και θεωρία της ψυχιατρικής (futura, 2012), The neurological emergence of epilepsy (Springer, 2014), Borders, bodies and narratives of crisis in Europe (Palgrave Macmillan, 2018) και Περί αυτοκτονίας. Το «απονενοημένο διάβημα και οι βιο-πολιτικές νοηματοδοτήσεις του (futura, 2020), ενώ είναι υπό έκδοση το βιβλίο της Παιδική ηλικία και νεότητα στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο κατά το α΄ μισό του 20ού αιώνα: μία ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση (Ψηφίδες, 2022). Πεδία ενδιαφερόντων της είναι η κοινωνιολογία της παιδικής ηλικίας και η κοινωνιολογία του σώματος, η κοινωνική και πολιτισμική ιστορία της ιατρικής και ψυχιατρικής, και η μεταφεμινιστική θεωρία.

IMG 2943

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN