Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 και ώρα 10 π.μ. πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:

Μυρσίνη Κουλούκουσα-Γιαννιού, Αριστέα Βελεγράκη, Κλειώ Μαυραγάνη, Αγγελική Σαέττα, Αφροδίτη Νόννη, Χαρίκλεια Γακιοπούλου, Φλώρα Κοντοπίδου, Δημήτριος Αγγουράς, Παναγιώτης Νικολόπουλος, Ελένη Περδικούρη, Άννα Πούπου, Νικόλαος Αλεξόπουλος, Αρκάδιος Μανουσάκης-Κατσικάκης, Αντώνιος Χατζηγεωργίου, Γεώργιος Καραμανώλης, Βασίλειος-Βενσαν-Κωνσταντίνος, Λάζαρος Γαγάκης-Παναγιωτάκης.

inside

Μυρσίνη Κουλούκουσα-Γιαννιού, εξέλιξη σε Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

Αριστέα Βελεγράκη, εξέλιξη σε Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

[aveleg@med.uoa.gr]

Προέρχεται από τις Θετικές Επιστήμες, με διδακτορικό Ιατρικής και είναι Ορκωτός Βιολόγος (Chartered Biologist) στο Βρετανικό Ινστιτούτο Βιολογίας. Είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντοχή στα αντιμυκητιασικά φάρμακα επί 19 χρόνια έως σήμερα, και εκλεγμένη αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Μυκητολογίας (ISHAM) για δύο θητείες από την οποία και βραβεύθηκε για τη διεθνή προσφορά της στη διδασκαλία της Μυκητολογίας. Συντονίζει 5 χρηματοδοτούμενες διεθνείς ομάδες εργασίας, είναι μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας για τη Μοριακή γραμμοκωδικοποίηση (barcoding) και μεταγραμμοκωδικοποίηση (metabarcoding) παθογόνων μικροοργανισμών, και μέλος του Mycoses Study group, USA. Ίδρυσε, και επιμελείται στο ΕΚΠΑ, την Εθνική Συλλογή Παθογόνων Μυκήτων, με διεθνή εμβέλεια, χρηματοδοτούμενη από Horizon 2020.
Έχει διατελέσει Κριτής αξιολόγησης Ερευνητικών Προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημόσια Υγεία (DG‐SANCO‐Public Health) και οργάνωσε 5 διεθνή σεμινάρια με CME στο ΕΚΠΑ με προσκεκλημένους ξένους ομιλητές στην Κλινική Μοριακή Μυκητολογία, Επιδημιολογία και Βιοπληροφορική, απευθυνόμενα σε Έλληνες ιατρούς και ιατρούς από ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη. Έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 50 διεθνείς φοιτητές Ιατρικής και Βιολογικών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή μέσω διμερών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Συντονίζει από το 2016, έως σήμερα, τη διδακτική ενότητα Μυκητολογία Δημόσιας Υγείας, που διεξάγεται στην Ιατρική Σχολή, στο πλαίσιο MSc του ECDC «Public Health Microbiology» και έχει διατελέσει επιβλέπουσα MSc του University of London (UCL) στην Ιατρική Μυκητολογία και μέλος της εξεταστικής επιτροπής διδακτορικών διατριβών Λοιμωξιολογίας σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Είναι συντάκτης και συγγραφέας δύο ελληνικών και τεσσάρων ξενόγλωσσων συγγραμμάτων (Springer‐Verlag & Academic Press). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 εργασίες σε περιοδικά με κριτές και διεθνείς εργαστηριακές, θεραπευτικές και σχετιζόμενες με την Κλιματική Αλλαγή οδηγίες, σε περιοδικά υψηλών συντελεστών απήχησης. Συγκεντρώνει περισσότερες από 8.000 αναφορές με h 50 και i10-index 111.

Κλειώ Μαυραγάνη, εξέλιξη σε Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

[kmauragan@med.uoa.gr]

H Κλειώ Μαυραγάνη είναι ρευματολόγος, αριστούχος πτυχιούχος (1995) και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (2001) και κάτοχος διπλώματος της Εσωτερικής Παθολογίας από το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (2000). Εκπαιδεύτηκε στη Ρευματολογία στο Τμήμα Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2004) και στη συνέχεια μετέβη στις ΗΠΑ στο Νοσοκομείο Hospital for Special Surgery/Weill Cornell Medical College με υποτροφία του Ιδρύματος «Σ.Νιάρχος», όπου ολοκλήρωσε τις μεταδιδακτορικές της σπουδές (2004-2008). Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, υπηρέτησε για δύο χρόνια στη Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως Επιμελήτρια Β’ (2008-2010) και στη συνέχεια εξελέγη ως μέλος διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού στο Εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (2010), όπου υπηρετεί ως σήμερα, επιτελώντας παράλληλα κλινικό έργο στην Δ’ Παθολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Αττικόν». Το 2013, 2017 και 2018 έχει διατελέσει Visiting Scientist/Professor στο Hospital for Special Surgery/Weill Cornell Medical College και το τμήμα Ρευματολογίας του Πανεπιστημίου της Minnesota, στις ΗΠΑ για σύντομα χρονικά διαστήματα. Έχει εκτενές διδακτικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο φοιτητών Επιστημών Υγείας (Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής και Νοσηλευτικής).

Η ερευνητική της προσπάθεια εστιάζει στο ρόλο των νεώτερων αυτοαντισωμάτων στην έγκαιρη διάγνωση των συστηματικών αυτοανόσων νοσημάτων, καθώς επίσης στην ενεργοποίηση του συστήματος των ιντερφερονών τόσο σε οργανοειδικά και συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα. Επιπλέον έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον  για τους υποκείμενους μηχανισμούς λεμφωμαγένεσης και άλλων συνοσηροτήτων του συνδρόμου Sjogren και άλλων αυτοανόσων νοσημάτων. Είναι συγγραφέας συνολικά άνω των 150 επιστημονικών εργασιών και κεφαλαίων σε διεθνή ιατρικά περιοδικά και βιβλία και ομιλήτρια σε πολλά Ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Αγγελική Σαέττα, εξέλιξη σε Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

[asaetta@med.uoa.gr]

Η  Αγγελική Σαέττα είναι πτυχιούχος Βιολογίας του ΕΚΠΑ (1989) και διδάκτωρ της
Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (1996). Από το 1993-2001 διετέλεσε ως επιστημονικός Συνεργάτης Α Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ με ασχολία την εξ αρχής οργάνωση εργαστήριου μοριακής βιολογίας και κυτταροκαλλιεργειών όπου πραγματοποιούνται ποικίλα ερευνητικά προγράμματα, πολλαπλές διατριβές και 55 διπλωματικές εργασίες πτυχιακές και μεταπτυχιακές υπό την επίβλεψή της.

Το 2002 εκλέχθηκε στη βαθμίδα του λέκτορα και το 2009 εξελίχθηκε στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας. Από το 2008 ασχολήθηκε με την εξ’ αρχής οργάνωση και στελέχωση Μονάδας διαγνωστικής μοριακής παθολογοανατομίας στο Α΄ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί η ανάλυση ποικίλων βιοδεικτών (KRAS, NRAS, BRAF, MSI, MMR, EGFR, ALK, ROS-1, RET, NTRK1/2/3, KIT, PDGFR, IDH1/2, MGMT κλπ) για περίπου 16.000 ασθενείς με συμπαγείς όγκους για την χορήγηση στοχευμένης θεραπείας ή ανοσοθεραπείας.

Είναι υπεύθυνη Εξωτερικού Ποιοτικού Ελέγχου της Μονάδας διαγνωστικής μοριακής παθολογοανατομίας η οποία έχει λάβει πληθώρα  πιστοποιήσεων   (>15 για ανίχνευση μεταλλαγών) με εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων μοριακής βιολογίας όπως πυροαλληλούχιση, αλληλούχιση επόμενης γενιάς- NGS.

Το 2015 εκλέχθηκε στη βαθμίδα της Αναπλ. Καθηγήτριας και στις 8/3/21 εξελίχθηκε στη βαθμίδα της Καθηγήτριας. Το ερευνητικό έργο της εστιάζεται στην αναζήτηση γενετικών και επιγενετικών προγνωστικών δεικτών και στη μελέτη σημαντικών μονοπατιών μεταγωγής σήματος (MAPΚ, PI3K/AKT/mTOR, WNT) και απόπτωσης (FAS, TRAIL) σε διάφορους συμπαγείς όγκους και έχει δημοσιευτεί σε 80 ερευνητικές εργασίες και πληθώρα συνεδρίων όπου έχουν λάβει 15 διακρίσεις. Έχει δώσει πολλές ομιλίες για τη στοχευμένη θεραπεία συμπαγών όγκων και τις νέες τεχνολογίες ανάλυσης γενετικού υλικού. Συμμετέχει σε ποικίλες κλινικές μελέτες ως υπεύθυνη ανάλυσης προβλεπτικών βιοδεικτών. Από το 2014 συμμετέχει ως εθελόντρια αξιολογητής εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου (EMQN, GENQA) σε πολλαπλά σχήματα ποιοτικού ελέγχου.

Αφροδίτη Νόννη, εξέλιξη σε Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

[afnonni@med.uoa.gr]

Αποφοίτησε το 1990, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ειδικεύτηκε στην Παθολογική Ανατομική, στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Περιφερειακού, Πανεπιστημιακού, Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (Π.Π.Γ.Ν.Ι.), από το 1991 έως και το 1995, οπότε και έλαβε τον τίτλο ειδικότητας.

Έλαβε τον τίτλο της Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το 1997.

Μετεκπαιδεύτηκε στη Μονάδα Μαστού του Πανεπιστημίου του Bristol, Νοσοκομείο Southmead, U.K. (1996-1997) και στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του University College of London (UCL), (2000).

Υπηρέτησε ως Επιμελήτρια Β’ Παθολογικής Ανατομικής (επί θητεία) στο Π.Π.Γ.Ν.Ιωαννίνων, από το 1998 έως το 2003.

Το 2003, κρίθηκε Λέκτορας Παθολογικής Ανατομικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και τοποθετήθηκε στο Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής. Το 2009, κατόπιν κρίσεως, εξελίχθηκε σε Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής και το 2012 μονιμοποιήθηκε στην ίδια θέση, στην οποία και υπηρέτησε μέχρι το 2016. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 και κατόπιν κρίσεως, ανέλαβε καθήκοντα ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, στο ίδιο Εργαστήριο.

Τον Ιούλιο του 2021 εκλέχθηκε Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ).

Η κύρια ενασχόλησή της, σε διαγνωστικό επίπεδο, εκτός του γενικού υλικού, εστιάζεται, κυρίως, στη διεκπεραίωση των ιστολογικών εξετάσεων των κατευθυνόμενων και μη βιοψιών μαστού, ενώ το πεδίο του ερευνητικού της ενδιαφέροντος είναι στραμμένο, σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα, στις αλλοιώσεις του μαζικού αδένα. Τα τελευταία χρόνια, ασχολείται ιδιαίτερα, με τη μοριακή ανάλυση βιοδεικτών, που αφορούν, κυρίως, το καρκίνωμα του μαστού.

Οι δημοσιεύσεις της σε ξενόγλωσσα περιοδικά ξεπερνούν τις 100, ενώ οι βιβλιογραφικές αναφορές (citations), ξεπερνούν τις 2000. Συμμετείχε, επίσης, ως ομιλήτρια, σε πολλά ξενόγλωσσα και ελληνικά συνέδρια, σεμινάρια ή επιστημονικές εκδηλώσεις.

Από τις 08/03/2022, κατόπιν κρίσεως, εκλέχθηκε  τακτική Καθηγήτρια  Παθολογικής Ανατομικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χαρίκλεια Γακιοπούλου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

[chgakiop@med.uoa.gr]

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και εισήχθη κατόπιν Πανελληνίων εξετάσεων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ από όπου και αποφοίτησε το 1995. Ειδικεύτηκε στην Παθολογική Ανατομική, στο Α΄Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ (1996-2001) όπου και περάτωσε τη Διδακτορική της Διατριβή. Μετεκπαιδεύτηκε στη Μεγάλη Βρετανία (Department of Pathology, Queen Elizabeth Hospital, University of Birmingham, UK) στο αντικείμενο των νεφρικών και ηπατικών παθήσεων και των μεταμοσχεύσεων νεφρού και ήπατος (2003). Εκλέχθηκε Λέκτορας Παθολογικής Ανατομικής (2004) στο Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του ΕΚΠΑ και ακολούθως Επίκουρη Καθηγήτρια (2010), Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια (2014), Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (2016) και Τακτική Καθηγήτρια (2022), στο ίδιο Εργαστήριο.

Το διδακτικό της έργο περιλαμβάνει τη διδασκαλία της Παθολογικής Ανατομικής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει περισσότερες από 65 συμμετοχές ως προσκεκλημένη ομιλήτρια/εκπαιδεύτρια σε μετεκπαιδευτικά μαθήματα, σεμινάρια, ημερίδες, συμπόσια και συνέδρια, ελληνικά και διεθνή.

Το διαγνωστικό/κλινικό της έργο, πέραν της ενασχόλησης με το γενικό παθολογοανατομικό υλικό του Λαϊκού Νοσοκομείου, επικεντρώνεται στις παθήσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος, ιδιαίτερα δε, στις νεφρικές παθήσεις και στη διερεύνηση αυτών μέσω νεφρικής βιοψίας η οποία απαιτεί μελέτη στο φωτονικό μικροσκόπιο, στο μικροσκόπιο του ανοσοφθορισμού και στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Ως αποτέλεσμα της ειδικής αυτής διαγνωστικής ενασχόλησης, συνεργάζεται σε καθημερινή βάση με πλήθος νοσοκομείων της Αθήνας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται στη μελέτη των νεφρικών παθήσεων, συχνά σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα βασικής ή/και κλινικής έρευνας της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και στο πλαίσιο πολυκεντρικών διεθνών μελετών. Το συγγραφικό/ερευνητικό της έργο αριθμεί στην παρούσα φάση 120 πλήρεις δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά μετά από κρίση, με μέσο συντελεστή απήχησης (impact factor) 4,65. Επίσης, αριθμεί άνω των 100 ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια μετά από κρίση. Για το ερευνητικό της έργο έχει λάβει 11 βραβεία/επαίνους στο πλαίσιο Ελληνικών ή Διεθνών συνεδρίων.

Φλώρα Κοντοπίδου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

  • Ονοματεπώνυμο: Φλώρα Ν. Κοντοπίδου
  • Ειδικότητα: Αιματολόγος
  • Σημερινή θέση: Καθηγήτρια Αιματολογίας ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Α Ιπποκράτειο. 
  • Προπτυχιακές σπουδές: Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, εισαγωγή με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
  • Αγροτικό Ιατρείο: Ματαράγκα Καρδίτσας.
  • Ειδικότητα Αιματολογίας στην Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ, ΠΓΝΑ Λαϊκό (υπευθ. Αναπλ. καθ. Η. Ξεφτέρη).
  • Μετεκπαίδευση στη μεταμόσχευση του μυελού των οστών, στην αιματολογική κλινική του νοσοκομείου Royal Free Hospital του Λονδίνου (υπευθ. Prof. H. G. Prentice, διευθ. Prof. V. Hoffbrand), με υποτροφία από από το Αμφιάρειο Ιδρυμα Χημειοθεραπευτικών Μελετών.
  • Επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα λεμφουπερπλαστικών νοσημάτων της Α’ Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ (υπευθ. Αναπλ. καθ. Γ. Πάγκαλης).
  • Επιμελήτρια Β και ακολούθως επιμελήτρια Α, στο τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας του ΠΓΝΑ Λαϊκό, ως υπεύθυνη του τμήματος κυτταρικής ανοσίας, που περιλαμβάνει το τμήμα των λεμφοκυτταρικών καλλιεργειών, το τμήμα HLA τυποποίησης και το τμήμα ανοσοφαινοτυπικής μελέτης με την μέθοδο της κυτταρομετρίας ροής.
  • Υποτροφία για το  Academic Department of Haematology & Cytogenetics στο Royal Marsden NHS Trust στο Λονδίνο.
  • Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στον Τομέα Παθολογίας, με γνωστικό αντικείμενο ‘Αιματολογία’, στην Β Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, από τον Σεπτέμβριο 2007 έως τον Σεπτέμβριο 2012
  • Επίκουρη καθηγήτρια, αρχικά επί θητεία και ακολούθως μόνιμη, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στον Τομέα Παθολογίας, με γνωστικό αντικείμενο ‘Αιματολογία’, στην Β Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, από τον Σεπτέμβριο 2012 έως τον Σεπτέμβριο 2017.
  • Αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στον Τομέα Παθολογίας, με γνωστικό αντικείμενο ‘Αιματολογία’, στην Β Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, από τον Σεπτέμβριο 2017 έως τον Ιούνιο 2022.
  • Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στον Τομέα Παθολογίας, με γνωστικό αντικείμενο ‘Αιματολογία’, στην Β Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, από τον Ιούνιο 2022 έως σήμερα.
  • Πλούσιο διδακτικό έργο με ενεργό συμμετοχή στην εκπαίδευση των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και στην εκπαίδευση των ειδικευομένων.
  • Πλούσιο κλινικοεργαστηριακό, οργανωτικό και διοικητικό έργο.
  • Πλούσιο ερευνητικό, συγγραφικό και συντακτικό έργο, που περιλαμβάνει κλινικές και κλινικοεργαστηριακές μελέτες που αφορούν τα κακοήθη αιματολογικά νοσήματα, με επίκεντρο τα λεμφοϋπερπλαστικά νοσήματα καθώς και στην εφαρμογή της Κυτταρομετρίας Ροής στην διάγνωση και μελέτη των Αιματολογικών Νόσων.

Δημήτριος Αγγουράς, εξέλιξη σε Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

Ο Δημήτρης Αγγουράς αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή (1984 – Άριστα) και έλαβε Πτυχίο Ιατρικής από το ΕΚΠΑ (1990 – Άριστα). Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ και του Κληροδοτήματος Παπαδάκη καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Έρευνας του ΕΚΠΑ με θέμα “Ο ρόλος των vasa vasorum στη δομή και τις μηχανικές ιδιότητες της θωρακικής αορτής” (1998 – Άριστα). Έλαβε το ECFMG Diploma – USA το 1996 και τον τίτλο ειδικότητας της Χειρουργικής Θώρακος το 2000. Μετεκπαιδεύτηκε ως Post-doctoral Cardiothoracic Surgery Clinical Fellow στο Ohio State University Medical Center, OSU, Columbus, OH, USA (2000-2002) και έλαβε το Δίπλωμα European Board of Thoracic and Cardiovascular Surgeons Certification το 2003. Μετά από ολιγόχρονη εργασία στον ιδιωτικό τομέα, το 2005 εξελέγη και ορκίστηκε Λέκτορας Καρδιοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και τοποθετήθηκε στη νεοσύστατη τότε Πανεπιστημιακή Καρδιοχειρουργική Κλινική στο ΠΓΝ Αττικόν, στην οποία υπηρετεί έως σήμερα (από 1-9-2021 ως Διευθυντής της), ακολουθώντας όλη την ακαδημαϊκή εξέλιξη (Επίκουρος Καθηγητής – 2010, Αναπληρωτής Καθηγητής – 2016, Καθηγητής – 2022).

Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών (European Association for Cardiothoracic Surgery, Society of Thoracic Surgeons, European Society of Cardiology, Zollinger Surgical Society κ.ά.) και έχει υπηρετήσει σε πολλές διοικητικές θέσεις. Είναι εκπρόσωπος της χώρας στο Cardiothoracic Section της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ειδικευμένων Ιατρών (UEMS) (2016 έως σήμερα). Είναι επιστημονικός εκδότης 2 βιβλίων, συγγραφέας πολλών κεφαλαίων σε ελληνικά και διεθνή συγγράμματα, δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά (peer-reviewed journals) και σύμβουλος ή μέλος της συντακτικής επιτροπής ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 220 ανακοινώσεις και ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Τα κλινικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την υψηλού κινδύνου και την πολυαρτηριακή μυοκαρδιακή επαναιμάτωση, την ελάχιστα επεμβατική καρδιοχειρουργική, τεχνικές χειρουργικής διόρθωσης της μιτροειδούς και αορτικής βαλβίδας, τη σύμπλοκη αορτική χειρουργική κ.ά. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής και ο αορτικός διαχωρισμός, η αορτική εμβιομηχανική, το σύνδρομο περικαρδιακής αποσυμπίεσης (όρο που έχει εισαγάγει στη διεθνή βιβλιογραφία), μοντέλα διαστρωμάτωσης κινδύνου και εκτίμησης της ευθραυστότητας (frailty) κ.ά.

Παναγιώτης Νικολόπουλος, εξέλιξη στη βαθμίδα του Αναπλ. Καθηγητή στο Τμήμα Νομικής του ΕΚΠΑ

Ελένη Περδικούρη, εκλογή στη βαθμίδα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Γεννήθηκα στον Πειραιά. Φοίτησα στην Ελληνογαλλική Σχολή «Jeanne d’Arc».

Σπουδές:

Νομικά: Νομικό Τμήμα, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ, 1981-1986.

Xορός: Deree College of Greece, Bachelor of Arts 1986.

Φιλοσοφία: Πανεπιστήμιο Paris IV-Sorbonne και Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre.

Πτυχίο Φιλοσοφίας (Paris IV-Sorbonne, Maitrise de Philosophie) 1990.

Μεταπτυχιακό Φιλοσοφίας (Paris X-Nanterre, D.E.A. Philosophie) 1992.

Διδακτορικό Φιλοσοφίας (Paris X-Nanterre, Doctorat nouveau regime) 1999.

Θέμα διδακτορικής διατριβής: «L’ame et le sensible. La theorie de la connaissance chez Plotin» («H ψυχή και το αισθητό. Η θεωρία της γνώσης στον Πλωτίνο»).

Διδασκαλία:

Υπηρέτησα στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών ως:

Διδάσκουσα σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80 από το 2001-2003.

Λέκτορας επί θητεία από το 2003-2012.

Επίκουρη Καθηγήτρια επί θητεία από το 2012-2016.

Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια από το 2016-2022.

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις:

Βιβλία:

Plotin. Traité 12 (II, 4), Introduction, traduction, commentaires et notes (Εισαγωγή-μετάφραση-σχόλια-σημειώσεις), Les Éditions du Cerf (collection «Les écrits de Plotin»), Paris 2014.

E. Perdikouri, Plotinus. Ennead III 6. On Impassibility, Commentaries on the Enneads of Plotinus edited by J.M. Dillon and A. Smith, Parmenides Publishing, Las Vegas/Zurich/Athens (υπό έκδοσιν).

Πρόσφατα άρθρα:

«The duality of phantasia in Plotinus: Two faculties or two representations?», Logical Analysis and the History of Philosophy, Vol. 19, «Ancient Epistemology», 2016.  

«Το φιλοσοφικό πρόγραμμα του Πλωτίνου», The Athens Review of books 109, 2019/9.

«Εκείνοι πρέπει να έρθουν σε μένα, όχι εγώ σε εκείνους. Η απουσία εχατολογικής ελπίδας και η ομοίωση με τον Θεό στον Πλωτίνο», Σ. Ζουμπουλάκης (επ.), Η Ελπίδα, Άρτος Ζωής, Αθήνα 2020.

«The independence of the soul from the body as a necessary condition for perception in Plotinus IV 7 (2) 6-7», L. Ferroni & D. Taormina (επ.), Plotinus. Treatise IV 7 (2), Academia Verlag 2022.

Συνεργασίες:

Συνδιεθύντρια της σειράς «Φιλοσοφία» των εκδόσεων της Εστίας.

Τακτική βιβλιοκριτικός του The International Journal of the Plαtonic Tradition.

Ερευνητικό έργο ΕΛ.ΙΔ.ΕΚ. «Σχολιασμένες εκδόσεις Αριστοτελικών Κειμένων», Περί ψυχής, εισαγωγή-μετάφραση-σημειώσεις (ετοιμάζεται).   

Άννα Πούπου, εκλογή στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ

Η Άννα Πούπου είναι διδάκτωρ κινηματογραφικών σπουδών από το πανεπιστήμιο Paris ΙΙΙ – Sorbonne Nouvelle.  Έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό στη θεατρολογία από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και DEA στις κινηματογραφικές σπουδές από το Paris ΙΙΙ. Η διδακτορική της διατριβή και οι μεταπτυχιακές σπουδές της στη Γαλλία εκπονήθηκαν με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έχει διδάξει μαθήματα ιστορίας και θεωρίας κινηματογράφου στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Συμμετείχε ως ερευνήτρια στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα I-MediaCities: E-EnvironmentsforResearchonCitiesandtheMedia (Horizon 2020, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ) και ως μεταδιδάκτορας στο  ερευνητικό πρόγραμμα «Το φιλμ νουάρ στην Ελλάδα: πρόσληψη, αφομοίωση και επιδράσεις ενός αμερικάνικου είδους, από την μεταπολεμική περίοδο έως σήμερα» (ΕΔΒΜ ΕΣΠΑ). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Filmicon Journal of Greek Film Studies και έχει συνεργαστεί με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη σχέση αστικού χώρου και κινηματογράφου, στη σχέση ιστορίας και κινηματογράφου, σε ζητήματα κινηματογραφικής αφήγησης, στα κινηματογραφικά είδη εγκλήματος στον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο, και στην σύγχρονη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. Έχει πενήντα δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, και έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους Πόλη και κινηματογράφος: θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις, (Νήσος, Αθήνα, 2011), Athens: World Film Locations (Intellect Books / University of Chicago Press, Bristol & Chicago, 2014), Η χαμένη λεωφόρος του ελληνικού σινεμά, 1960-1990. (Νεφέλη, Αθήνα, 2019). Επίσης έχει συνεπιμεληθεί τον συλλογικό τόμο GreekFilmNoirπου πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 2022 από τις εκδόσεις Edinburgh University Press.

Νικόλαος Αλεξόπουλος, εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ

Ο Νικόλαος Π. Αλεξόπουλος, είναι κάτοχος δύο πτυχίων, ένα στις Επιστήμες της Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ένα στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, είναι κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων (Μάστερ), ένα στη Συγκριτική Παιδαγωγική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένα στη Σύγχρονη Πολιτική και Ιστορία από το Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Birkbeck College, University of London). Έλαβε το διδακτορικό του τίτλο στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης το 2012 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει εργαστεί ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και επί σειρά ετών συνεργάστηκε (είτε ως μέλος ΕΔΙΠ, είτε με σύμβαση έργου) με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (στην πρακτική άσκηση φοιτητών/τριών σε δημοτικά σχολεία, σε επιμορφώσεις, διαλέξεις και μαθήματα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Τμήματος). Έχει ακόμα διδάξει (αυτοδύναμα ή συνδιδασκαλία) μαθήματα σχετικά με τη διοίκηση της εκπαίδευσης και την πρακτική άσκηση στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Επίσης, έχει συνεργαστεί ως επιμελητής με διεθνή επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένων εκδοτικών οίκων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη διοίκηση και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, την πρακτική άσκηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ηγεσία της σχολικής τάξης.

Αρκάδιος Μανουσάκης-Κατσικάκης, εξέλιξη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ

Αντώνιος Χατζηγεωργίου, εξέλιξη στη βαθμίδα του Αναπλ. Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

[achatzig@med.uoa.gr]

Ο Αντώνιος Χατζηγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982 και είναι πτυχιούχος Βιολογίας καθώς και Ιατρικής του ΕΚΠΑ. Πραγματοποίησε την διδακτορική του Διατριβή στο Εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ενώ από το 2011-2018 πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές καθώς και την Ιατρική Ειδικότητα της Βιοπαθολογίας στην Πανεπιστημιακή Κλινική του University Dresden, Germany. Από το 2018 υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στο πεδίο του μεταβολισμού, μελετώντας κυρίως μοριακούς μηχανισμούς που λαμβάνουν χώρα στο ήπαρ και το λιπώδη ιστό κατά την αντίσταση στην ινσουλίνη και την μη-αλκοολική στεατοηπατίτιδα. Έχει συνολικά 72 δημοσιεύσεις στο PubMed, αρκετές εκ των οποίων σε έγκριτα περιοδικά όπως Nature Immunology, Cell, PNAS, Hepatology, Circulation Research, FASEB J κλπ, συγκεντρώνοντας πάνω από 3.000 αναφορές (h-index Google Scholar: 34, Scopus: 29). Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλά Διεθνή Επιστημονικά συνέδρια και έχει βραβευτεί από διεθνείς επιστημονικές εταιρείες (Eur. Foundation for the Study of Diabetes, Eur. Society of Endocrinology, German Society for Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, Ιατρική Εταιρεία Αθηνών κ.ά.). Έχει διατελέσει κριτής σε πάνω από 60 δημοσιεύσεις και ερευνητικά προγράμματα, ενώ έχει προσελκύσει ως Κύριος Ερευνητής πολλές χρηματοδοτήσεις από εγχώριους και διεθνείς ερευνητικούς φορείς (German Research Foundation, EFSD, ΕΛΙΔΕΚ, Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος κ.ά.)

Γεώργιος Καραμανώλης, εξέλιξη σε Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

Βασίλειος-Βενσαν-Κωνσταντίνος Κουτουλίδης, εξέλιξη στη βαθμίδα του Αναπλ. Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

Herve Alain Georgelin, εξέλιξη στη βαθμίδα του Επικ. Καθηγητή στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδων και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Ζήσης Κρατήρας, εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

Λάζαρος Γαγάκης-Παναγιωτάκης, εκλογή ΔΕ Ιατρικών Εργαστηρίων στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN