Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Δημήτρης Γκιζόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, μόνος νικητής εκτός Βορείου Αμερικής σε ανταγωνιστική πρόσκληση υποβολής προτάσεων από την Meta (Facebook)

Το 2021 με διαφορά λίγων μηνών η Facebook και η Google (δύο από τους μεγαλύτερους hyperscalers της εποχής μας – εταιρείες που χρησιμοποιούν υπολογιστικές μηχανές σε τεράστια κλίμακα) δημοσιοποίησαν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό πρόβλημα που εντόπισαν στην λειτουργία των τεράστιων στόλων υπολογιστών μηχανών τους. Πολλοί μικροεπεξεργαστές (CPUs) υπολογίζουν λανθασμένα αποτελέσματα (τα οποία χρησιμοποιούνται περαιτέρω από τους χρήστες χωρίς επίγνωση του λάθους) και κανένας μηχανισμός του υλικού (hardware) ή του λογισμικού (software) δεν μπορεί να αντιληφθεί. Λόγω της αδυναμίας ανίχνευσης του εσφαλμένου υπολογισμού τα φαινόμενα αυτά ονομάστηκαν Silent Data Corruptions (SDCs): τα παραγόμενα αποτελέσματα του υπολογισμού είναι αλλοιωμένα/λανθασμένα αλλά αυτό συμβαίνει σιωπηλά. Η συχνότητα του προβλήματος είναι εντυπωσιακά υψηλή όπως επιβεβαιώθηκε και από τις δύο εταιρείες: 1 μικροεπεξεργαστής στους περίπου 1000 εμφανίζει το πρόβλημα των Silent Data Corruptions, δυστυχώς για λόγους που δεν είναι πλήρως γνωστοί. Στην τεράστια κλίμακα χρήσης των υπολογιστικών μηχανών αυτών των τεχνολογικών κολοσσών το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα απειλητικό.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Meta (Facebook) προσκάλεσε τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όλου του κόσμου που δραστηριοποιούνται στις ερευνητικές περιοχές της Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και των Υπολογιστικών Συστημάτων να συνεργαστούν μαζί της για την επίλυση του προβλήματος μέσω υποβολής ερευνητικών προτάσεων με θέμα: Silent Data Corruptions at Scale.

new photo

Η πρόσκληση προσέλκυσε 62 προτάσεις από 54 πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Μόνο 5 από τις 62 προτάσεις (ποσοστό 8%) βραβεύθηκαν και η μόνη σε πανεπιστήμιο εκτός Βορείου Αμερικής απονεμήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Δημήτρη Γκιζόπουλο για την πρότασή του “Hardware failures root causing: Harnessing microarchitectural modeling”.

Σχετικός σύνδεσμος της Facebook με τη λίστα των νικητών: https://research.facebook.com/blog/2022/6/announcing-the-winners-of-the-2022-silent-data-corruptions-at-scale-request-for-proposals/

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN