Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:
– Λέων Αραβαντινός, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή
– Νεφέλη Λαγοπάτη, εκλογή στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας στην Ιατρική Σχολή
Η Νεφέλη Λαγοπάτη είναι διδάκτωρ Βιολογίας (PhD) (Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, ΕΚΠΑ) και απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής, της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακές σπουδές τόσο στην Ιατρική Φυσική-Ακτινοφυσική (Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ) όσο και στα Προηγμένα Υλικά (Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Σύντομα ολοκληρώνει και την μεταπτυχιακή της ειδίκευση στα Τεχνοοικονομικά Συστήματα (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)/Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς), παράλληλα με διαρκείς επιμορφώσεις και σεμινάρια, που αντικατοπτρίζουν την πίστη της στη δια βίου μάθηση και την αγάπη της στη μουσική και τη ζωγραφική.
Ανάμεσα στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κυρίαρχη θέση κατέχει το διεπιστημονικό πεδίο της Νανοϊατρικής, με έμφαση στην θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου. Η διερεύνηση της αποπτωτικής δράσης νανοσωματιδίων που διαμεσολαβείται από φωτοεπαγόμενο οξειδωτικό στρες και η αντικαρκινική δράση των χημικά τροποποιημένων νανοσωματιδίων είναι το κυρίαρχο πεδίο της ερευνητικής της δραστηριότητας. Συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών έργων και έχει εξασφαλίσει δύο υποτροφίες (Ηράκλειτος ΙΙ και ΙΚΥ), μέσα από σημαντικές συνεργασίες που διατηρεί μέχρι σήμερα με την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων, βιοϋλικών και υβριδικών υλικών, την κυτταρική γήρανση, τη διερεύνηση μηχανισμών οξειδωτικού στρες, τη ραδιοβιολογία, τις προσομοιώσεις Monte Carlo και τη δοσιμετρία στην Πυρηνική Ιατρική, ενώ πρόσφατα συμμετείχε σε ερευνητικές εργασίες, σχετιζόμενες με τον ιό SARS-CoV-2. Έχει σημαντικό συγγραφικό έργο και πολλές συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις και συνέδρια με αρκετές διακρίσεις. Η διδακτική της εμπειρία εντοπίζεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των διπλωματικών εργασιών που έχει επιβλέψει.
Έχει διετελέσει αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) και είναι συνεργάτιδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
– Γεώργιος Τσακωτός, εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή
Ο Γεώργιος Τσακωτός γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας. Αφού ολοκλήρωσε τη μέση εκπαίδευση στην Τρίπολη, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το διάστημα 2006-2012 εκπαιδεύτηκε ως Χειρουργός Ορθοπαιδικός στη Δ΄ Ορθοπαιδική κλινική του Νοσοκομείου ”ΚΑΤ”. Έχει μετεκπαιδευτεί σε κέντρα του εξωτερικού στην αθλητιατρική, στην αρθροσκοπική και επανορθωτική ορθοπαιδική χειρουργική.
Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στα μεταβολικά νοσήματα των οστών. Από το 2010 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Περιγραφικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Έχει λάβει μέρος με συμμετοχή και με παρουσίαση εργασιών και ομιλιών σε πολλά ιατρικά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξενόγλωσσα ιατρικά επιστημονικά περιοδικά με κριτές, στο γνωστικό αντικείμενο της ανατομίας, της χειρουργικής ανατομίας και της ορθοπαιδικής.
Έχει διατελέσει, και διατελεί, μέλος σε διοικητικά συμβούλια επιτροπών των υπουργείων Υγείας και Αθλητισμού, καθώς και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Εργάζεται ως Χειρουργός Ορθοπαιδικός στο Νοσοκομείο ”METROPOLITAN”, στο τμήμα Αθλητικών Κακώσεων και Επανορθωτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής. Είναι μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης ΕΛ.Ι.ΟΣ., έκτακτο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.), μέλος της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρίας, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας , Full Member of the European Hip Society,
Member of European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery & Arthroscopy (ESSKA), Member of European Knee Associates (EKA) και Associate Member of ISAKOS (International Society of Arthroscopy, Knee Surgery and Orthopaedic Sports Medicine)
Τον Ιανουάριο του 2022 εκλέχθηκε, παμψηφεί, Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην έδρα της Ανατομίας.
– Μιχαήλ Μαρκουλάκης, εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στην Νομική Σχολή
Αποφοίτησε με «Άριστα» από τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, από την οποία και έλαβε, επίσης με «Άριστα», Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Πολιτική Δικονομία. Στη συνέχεια, με υποτροφία του ΙΚΥ, μετέβη για διδακτορικές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Με την εργασία του «Die Betroffenheit Dritter von der Rechtskraft» αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας με την ανώτατη απονεμόμενη διάκριση «summa cum laude». Για τη διδακτορική του διατριβή, η οποία δημοσιεύτηκε στη σειρά «Prozessrechtliche Abhandlungen» του εκδοτικού οίκου Carl Heymanns (Wolters Kluwer), τιμήθηκε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κολωνίας με το βραβείο «CBH». Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων πραγματοποίησε ως υπότροφος του ΙΚΥ μεταδιδακτορική έρευνα στο Ινστιτούτο Δικονομικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, στο οποίο εργάστηκε επίσης για σύντομο χρονικό διάστημα και ως επιστημονικός συνεργάτης. Ως επιστημονικός συνεργάτης δίδαξε για ένα εξάμηνο Αστικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου. Ως ακαδημαϊκός υπότροφος δίδαξε για περισσότερα εξάμηνα Πολιτική Δικονομία στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Έχει δημοσιεύσει, εκτός από τη διδακτορική του διατριβή, άλλες δύο μονογραφίες, καθώς και μεγάλο αριθμό άρθρων, μελετών, συμβολών σε τιμητικούς τόμους και παρατηρήσεων σε δικαστικές αποφάσεις. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις και παρεμβάσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων καθώς και της Wissenschaftliche Vereinigung für Internationales Verfahrensrecht. Είναι επιστημονικός συνεργάτης των νομικών περιοδικών «Επιθεώρηση Πολιτικής Δικονομίας» (εκδ. Σάκκουλα) και «Εφαρμογές Αστικού Δικαίου και Πολιτικής Δικονομίας» (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη). Τον Φεβρουάριο 2022 εξελέγη ομόφωνα Επίκουρος Καθηγητής της Πολιτικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ.
– Αικατερίνη Βλαντώνη, εκλογή στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης
Η Κατερίνα Βλαντώνη (BSc & PhD ΕΚΠΑ, MA Maastricht University) ειδικεύεται στην ιστορία της βιοϊατρικής επιστήμης και τεχνολογίας. Είναι επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικής ομάδας στο πλαίσιο του έργου BIO-CONTEXT: Contextualizing biobanking in Greece: histories, practices, discourses, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔΕΚ, ενώ η έρευνά της έχει υποστηριχθεί από υποτροφία του Visiting Fellows Program, History Office, US National Institutes of Ηealth (Bethesda, ΗΠΑ), υποτροφία Ηράκλειτος ΙΙ (Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς), από “Υποτροφία Αριστείας ΙΚΥ για εκπόνηση Μεταδιδακτορικής Έρευνας στην Ελλάδα – Πρόγραμμα Siemens” και από χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει συμμετάσχει ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε ευρωπαϊκά και εθνικά έργα, όπως στο InsSciDE: Inventing a shared Science Diplomacy for Europe (ΕΕ Horizon 2020), HoNESt: HistoryofNuclearEnergyandSociety(ΕΕ Euratom Research and Training Programme) και RISK CHANGE (EE Creative Europe). Ως διδακτορική φοιτήτρια συμμετείχε στα διεθνή ερευνητικά έργα Papyrus: Cultural and historical digital libraries dynamically mined from news archives (ΕΕ FP7) και Inventing Europe: Technology and the Making of Europe, 1850 to the Present (European Science Foundation). Είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (Management Committee) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιστορικών της Τεχνολογίας «Tensions of Europe: Research Network on History, Technology and Europe». Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο ΕΚΠΑ (μεταξύ άλλων, το μάθημα «Science, Technology, Society: Biosciences, Biotechnology, Medicine» στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό «Science, Technology, Society–Science and Technology Studies»), στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Διδακτική Ενότητα «Οι Επιστήμες της Φύσης και του Ανθρώπου στην Ευρώπη» στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής και Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών). Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε συλλογικούς τόμους. Ενδεικτικές δημοσιεύσεις: Vlantoni, K., & Papanastasiou, K. (2022). “Live from the womb”: Historicising the integration of artificial intelligence into biomedicine. ICON: Journal of the International Committee for the History of Technology, 27(1), 139-157∙ Vlantoni, K., Kandaraki, A., & Pavli, A. (2017). Medical Technologies and Health Policies in Post WWII Greece. HistoryofTechnology, 33, 107-133∙ Βλαντώνη, Κ. (2016). Ειδημοσύνη και Διακινδύνευση: Συνδιαμόρφωση στο πλαίσιο της Ιατρικής Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης. Νεύσις, 23, 99-117.
– Κωνσταντίνος Χριστοδουλόπουλος, εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Ο Κωνσταντίνος Χριστοδουλόπουλος εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε το δίπλωμα μηχανικού από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικώνκαι Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το M.Sc. in Advanced Computing από το Imperial College London και το διδακτορικό δίπλωμα με θέμα «αποδοτική δρομολόγηση και ανάθεση χωρητικότητας σε οπτικάδίκτυα» από το τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Εργάστηκε ως ερευνητήςστα Nokia Bell Labs,
Stuttgart, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και ΜηχανικώνΥπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο Ινστιτούτο ΤεχνολογίαςΥπολογιστών και Εκδόσεων, στο Trinity College Dublin, στην IBM Ireland, και ως διδάσκων με
σύμβαση εργασίας στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ και και Πληροφορικής του ΠανεπιστημίουΠατρών. Έχει υπηρετήσει ως Associate Editor για το Journal of Optical Communications and Networking και σεεπιτροπές συνεδρίων όπως το OFC, ICC, Globecom. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν βελτιστοποίηση, αλγόριθμους και πρωτόκολλα για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και δίκτυα υπολογιστών, με έμφαση στα οπτικά δίκτυα, καθώς και δίκτυα χαμηλής καθυστέρησης.
– Μαρία Χλουβεράκη, εκλογή στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Μαθηματικών
Η Μαρία Χλουβεράκη αποφοίτησε με Άριστα (9,33/10) από το Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2003. Ολοκλήρωσε με διάκριση το Master of Advanced Study in Mathematics του Πανεπιστημίου του
Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας το 2004 και υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Paris 7 – Denis Diderot της Γαλλίας το 2007, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Michel Broué. Μετά από πέντε χρόνια μεταδιδακτορικής έρευνας σε Ευρώπη και Αμερική, εξελέγη το 2012 maître de conférences σε έδρα (chair) του CNRS στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών (τώρα κομμάτι του Université Paris-Saclay) στη Γαλλία, όπου υποστήριξε και τη διατριβή της επί υφηγεσία το 2016. Ο ερευνητικός της τομέας είναι η άλγεβρα, και πιο συγκεκριμένα η θεωρία αναπαραστάσεων, αλλά την ενδιαφέρουν
και οι εφαρμογές της στην τοπολογία και την πληροφορική. Έχει δώσει περίπου 100 προσκεκλημένες ομιλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και είναι ιδρυτικό μέλος του συνδέσμου Greek Women in Mathematics. Μαζί με τον Γάλλο σύζυγό της και τους δύο γιους τους (ετών 6 και 3), μετακόμισε από το Παρίσι στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2022 ώστε να αναλάβει καθήκοντα Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπληρώνει έτσι ένα όνειρο ζωής, δικό της, αλλά και του πατέρα της, που έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες νωρίτερα.
–Γεώργιος Λάτσας, εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής
Ο Γεώργιος Π. Λάτσας είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΚΠΑ (1998), κάτοχος του ΜΔΕ στη Ραδιοηλεκτρολογία και Ηλεκτρονική (Ρ/Η), ΕΚΠΑ (2001) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ (2006) με τίτλο «Μελέτη της διάδοσης ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων σε μεταλλικούς κυματοδηγούς και αλληλεπίδραση αυτών με ηλεκτρονικές δέσμες».
Έχει εργαστεί στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ ως υπάλληλος εργαστηριακών εφαρμογών Ι.Δ.Α.Χ. (2007-2014), και ως Ε.ΔΙ.Π. (2014-2022). Επίσης, έχει διδάξει είτε ως ωρομίσθιος καθηγητής είτε ως Λέκτορας Π.Δ. 407/80 στη ΣΣΕ (2006–2011), ως Ι.Δ.Α.Χ. και Ε.ΔΙ.Π. σε προπτυχιακά εργαστηριακά μαθήματα του Τμήματος Φυσικής (2007-2022), και σε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Ραδιοηλεκτρολογία και Ηλεκτρονική (ΜΔΕ Ρ/Η)» του ΕΚΠΑ (2007-2022). Έχει επιβλέψει πλήθος πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών στη ΣΣΕ και στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, ενώ έχει συνεπιβλέψει 5 διδακτορικές διατριβές στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη της Φυσικής και των εφαρμογών σύγχρονων ηλεκτρονικών διατάξεων, με έμφαση στις μικροκυματικές συχνότητες (μικροκυματικές λυχνίες υψηλής ισχύος, γυροτρόνιο, κ.α.), με τη βοήθεια αριθμητικών μεθόδων και την ανάπτυξη κατάλληλων υπολογιστικών εργαλείων. Επίσης, ασχολείται με την ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων για τη μελέτη οπτικών διατάξεων και κυματοδηγών, καθώς και την ανάπτυξη αριθμητικών κωδίκων για τη μελέτη τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και ζεύξεων.
Συμμετέχει επί σειρά ετών (1999-σήμερα) σε μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (χρηματοδοτούμενα από Fusion for Energy, EUROfusion, κ.α.) με αντικείμενο τη σχεδίαση διαφόρων ευρωπαϊκών γυροτρονίων για αντιδραστήρες ελεγχόμενης θερμοπυρηνικής σύντηξης (ITER, W7X, κ.α.). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 27 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 38 εργασίες σε πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων με κρίση και 10 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια με κρίση. Είναι κριτής σε 8 διεθνή επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει διατελέσει μέλος τεχνικής επιτροπής σε 3 συνέδρια.
– Νικόλαος Αφράτης, εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
Ο Δρ. Νικόλαος Αφράτης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ με γνωστικό αντικείμενο Βιοχημεία και Μοριακή Βιολογία. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Weizmann Institute of Science, Ισραήλ (Εργαστήριο Καθ. Irit Sagi) και στο Biotech Research & Innovation Centre, Δανία (Εργαστήριο Καθ. John Couchman). Έχει λάβει το διδακτορικό δίπλωμα από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών υπό την επίβλεψη του Καθ. Νίκου Καραμάνου με τίτλο “Μελέτη της επίδρασης της ενδοκυττάριας σηματοδότησης του συστήματος ER-EGFR-IGFR στην έκφραση μακρομορίων που εμπλέκονται στο μεταστατικό δυναμικό του καρκίνου του μαστού”. Διαθέτει μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Βιοχημεία (Άριστα) και πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Διαθέτει εκτενή ερευνητική εμπειρία στην παθοφυσιολογία του εξωκυττάριου χώρου με έμφαση στον καρκίνο και τις ινώδεις ασθένειες. Διαθέτει περισσότερες από 20 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές (h-Index 17, αναφορές 1247). Έχει επιμεληθεί την έκδοση του βιβλίου “Methods in Molecular Biology-Collagen” του εκδοτικού οίκου Springer και μετά από πρόσκληση επιμελείται το ειδικό τεύχος “ECM Code in Physiological and Pathological Processes” του περιοδικού Biomedicines. Eίναι κάτοχος 3 διεθνών πατεντών και έχει λάβει υποτροφίες και βραβεία από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς (Weizmann Institute of Science, FEBS, EMBO, IKY, EEBMB, European Commission). Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και είναι μέλος εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών: Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (EEBMB), Διεθνής Εταιρεία Εξωκυττάριου Χώρου (ISMB), Ευρωπαϊκή και Διεθνής Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (FEBS, ISBMB). Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Matrix Biology, Seminars in Cancer Biology, Scientific reports, FEBS J, κ.ά), Review Editor στα περιοδικά Frontiers in Oncology και Frontiers in Cell and Developmental Biology και ιδρυτής του Φόρουμ Νέων της EEBMB.
– Νικόλαος Δεναξάς, εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ και αριστούχος κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία. Αναγορεύτηκε αριστούχος διδάκτωρ του ως άνω Τμήματος ενώ έχει διδάξει ως εντεταλμένος διδασκαλίας («Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία» και «Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού») και έκτακτος εισηγητής στον προπτυχιακό και μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών αντίστοιχα, του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ως άνω Τμήμα ενώ ανήκει και στο προσωπικό του Εργαστηρίου Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ (ReligLab), με έμφαση στο γνωστικό αντικείμενο της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης για την Κοινωνιολογία της Θρησκείας (ISSR) και τακτικό μέλος της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ). Είναι επίσης συγγραφέας επιστημονικών μονογραφιών, ενώ έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί και δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Είναι νυμφευμένος με τη θεολόγο, λογοτέχνη και εικαστικό Καρολίνα Βερεσετζίδου και διαμένει στην Αθήνα.
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
- Η σύγκρουση των πολιτισμών κατά τον S. Huntington – Ορθόδοξη διερεύνηση,Θεσσαλονίκη 2008.
- Καπιταλιστική κρίση και Χριστιανισμός – κοινωνιολογική διερεύνηση, Θεσσαλονίκη 2016.
- «How poverty affects religiosity – aspects from the Greek debt crisis», δημοσίευση εισήγησης στο συνέδριο «Open space and religion», του Ινστιτούτου για τη Φτώχεια και τη Θρησκεία της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου του Salzburg, Theophany 3 (2021).
- Η κοινωνία της διακινδύνευσης κατά τον U. Beck και ο ρόλος της Θρησκείας – κοινωνιολογική διερεύνηση, Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2021.
- Οικονομική κρίση και θρησκευτικότητα – κοινωνιολογική διερεύνηση, Εκδόσεις Ostracon, Θεσσαλονίκη 2021.
- «Οικολογική κρίση και κοινωνική περιθωριοποίηση εξ επόψεως της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας», 93 (2022) Θεολογία.
- «Κρίση, Θρησκεία και οικογενειακός θεσμός – επίκαιροι προβληματισμοί σε καιρούς πολιτικής ορθότητας», πρακτικά του 7ου τακτικού συνεδρίου της ΕΚΕ, Αθήνα 1/2022.
– Χαράλαμπος Βέντης, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας
– Αριστείδης Βίλλιας, εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Οδοντριατρικής
Ο Αριστείδης Βίλλιας έλαβε το πτυχίο Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ το 2008. Το 2015 υπερασπίστηκε επιτυχώς τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Επιδράσεις της συγκόλλησης σε τομές της εκτεθειμένης επιφάνειας του συγκολλητικού παράγοντα σε επιεμφυτευματικές στεφάνες» και έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα οδοντιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κολωνίας στη Γερμανία, όπου σπούδασε ως υπότροφος του ΙΚΥ έπειτα από γραπτό διαγωνισμό (2010). Το 2019 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα Οδοντιατρικά Βιοϋλικά από το τμήμα Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ. Μετά την απόκτηση του πτυχίου του εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητείας ως δίοπος οδοντίατρος στο ΝΝΑ του ΠΝ. Το χειμερινό εξάμηνο του 2009-2010 εργάστηκε ως . Εκπαιδευτής Οδοντοτεχνιτών Ορθοδοντικής στο δημόσιο ΙΕΚ Περιστερίου. Αντικείμενο εκπαίδευσης «Ανατομία- Φυσιολογία- Μορφολογία Σύγκλεισης». Τα έτη 2010-2011 και 2015-2021 διετέλεσε ως επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα Προσθετολογίας του τμήματος οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ με επικουρικό ρόλο στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του εργαστηρίου Προσθετικής στο αντικείμενο Κινητή Προσθετική. Το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 δίδαξε το μάθημα της Κινητής Προσθετικής ΙΙ στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στα πλαίσια του προγράμματος απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας νέων επιστημόνων κατόχων διδακτορικού. Το ίδιο διάστημα συμμετείχε ως ακαδημαϊκός υπότροφος και στον Τομέα Οδοντικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με γνωστικό Αντικείμενο Κινητή Προσθετική στα εργαστηριακά μαθήματα Οδοντική Μορφολογία, Εισαγωγή στα Βιοϋλικά Οδοντικής Τεχνολογίας και Κινητή προσθετική Ι. Διαθέτει τέσσερα δημοσιευμένα άρθρα σε ξενόγλωσσα περιοδικά με σύστημα κριτών και έξι άρθρα σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει με 15 ανακοινώσεις σε ελληνικά επιστημονικά συνέδρια, με δύο ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και δύο φορές ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές εκδηλώσεις. Η θεματολογία των δημοσιευμένων εργασιών αφορά στην εφαρμογή και την επίδραση της ψηφιακής ροής εργασίας στην Κινητή Προσθετική, στον ρόλο της Κινητής Προσθετικής σε ασθενείς με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό, τις εναλλακτικές τεχνικές στην Κινητή Προσθετική καθώς και σε εφαρμογές της εμφυτευματολογίας στην Κινητή Προσθετική. Από το 2015 διατηρεί ιδιωτικό οδοντιατρείο και συμμετέχει με δράσεις κοινωνικής μέριμνας σε φορείς και ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
– Παναγιώτης Κορομάντζος, εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Οδοντριατρικής
– Ευτυχία Παππά, εκλογή στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Οδοντριατρικής
Η Δρ. Ευτυχία Παππά αποφοίτησε το 2008 από την Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διακρίθηκε για την ακαδημαϊκή της επίδοση λαμβάνοντας βραβείο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για την Πρώτευση στην περάτωση των προπτυχιακών σπουδών με βαθμό «Άριστα», αλλά και υποτροφίες τόσο από το ΙΚΥ όσο και από το Ίδρυμα Ωνάση για τη συνέχιση της ερευνητικής της δραστηριότητας. Το 2012 ολοκλήρωσε τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Επανορθωτική Οδοντιατρική και στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη Βιολογία Στόματος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με τη χρηματοδότηση του προγράμματος Αριστείας του ΙΚΥ. Τα κύρια πεδία του ερευνητικού της ενδιαφέροντος είναι οι εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στη διάγνωση παθήσεων των σκληρών οδοντικών ιστών αλλά και το διαγνωστικό δυναμικό του σάλιου σε συστηματικές παθήσεις του οργανισμού. Στη διάρκεια του διδακτορικού της επικεντρώθηκε στη μελέτη και ανάλυση των βιοδεικτών του σάλιου σε παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης αυτής διακρίθηκε με τον χαρακτηρισμό «μελέτη εξαιρετικού ενδιαφέροντος» από το περιοδικό Frontiers in Physiology. Η μεταδιδακτορική της ερευνητική δραστηριότητα συνεχίστηκε στο πεδίο της ανίχνευσης βιοδεικτών με διαγνωστική και προγνωστική αξία σε παθήσεις της στοματικής κοιλότητας. Στα κλινικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι σύγχρονες τεχνικές βελτίωσης της αισθητικής του χαμόγελου και η αντιμετώπιση των αισθητικών προβλημάτων που προκύπτουν από συγγενείς ανωμαλίες στον αριθμό, το μέγεθος και το σχήμα των δοντιών. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες παρουσιάσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια – εκπαιδεύτρια σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών σεμιναρίων και είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης.
– Γεράσιμος Κοκκοράκης, ΠΕ Μηχανικός (Ηλεκτρολόγος) στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο