Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σεμιναριακή Διάλεξη με προσκεκλημένο ομιλητή τον Δρ. Stefan Goebel στο Εργαστήριο Μελέτης Ελληνογερμανικών Σχέσεων

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, 12-2μμ, ο ιστορικός, Δρ. Stefan Goebel, από το πανεπιστήμιο του Kent πραγματοποίησε σεμιναριακή διάλεξη με τίτλο «War Propaganda and Cultural Memory (and the Cultural Memory of War Propaganda): Germany and the First World War». Η διάλεξη φιλοξενήθηκε από το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνογερμανικών Σχέσεων του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Δρ. Goebel είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τη Μελέτη της Ιστορίας του Πολέμου, της Επικοινωνίας και της Κοινωνίας στο πανεπιστήμιο του Kent. Η ειδίκευσή του αφορά στα πεδία της νεότερης βρετανικής και γερμανικής ιστορίας, με έμφαση στη συγκριτική και πολιτισμική ιστορία. Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει επικεντρωθεί στην εμπειρία και τη μνήμη των δύο παγκοσμίων πολέμων, καθώς και στην ιστορία των ευρωπαϊκών πόλεων. Η μονογραφία του με τίτλο The Great War and Medieval Memory έχει εκδοθεί από το Cambridge University Press το 2007. Ο Stefan Goebel έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους Cities into Battlefields: Metropolitan Scenarios, Experiences and Commemorations of Total War (Ashgate/Routledge, 2011) και Propaganda and Conflict (Bloomsbury, 2019).

Στη διάλεξή του, ο Stefan Goebel ανέλυσε μορφές «προπαγάνδας από τα κάτω» στη Γερμανία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με βάση αυτό το υλικό, ο Δρ.  Goebel υποστήριξε αφενός ότι η πολιτισμική μνήμη κινητοποιήθηκε για τη διαμόρφωση της πολεμικής προπαγάνδας και αφετέρου ότι η πολεμική προπαγάνδα συνέβαλε αποφασιστικά στον τρόπο με τον οποίο ο Πόλεμος καταγράφηκε στη συλλογική μνήμη. Καταληκτικό συμπέρασμα της διάλεξής του ήταν ότι η σύζευξη των Σπουδών Μνήμης και των Σπουδών Προπαγάνδας μπορεί να εμπλουτίσει σημαντικά την ερευνητική παραγωγή γύρω από τα πεδία αυτά.

Λιαλιούτη 3

Η σεμιναριακή διάλεξη του Δρ. Goebel οργανώθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Εικόνες της Γερμανίας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου: Λόγοι, προσλήψεις και προπαγάνδα, 1914-1918», το οποίο επιβλέπει η Ζηνοβία Λιαλιούτη, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Ελληνογερμανικών Σχέσεων και επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος ΠΕΔΔ.

Η σεμιναριακή διάλεξη «War Propaganda and Cultural Memory (and the Cultural Memory of War Propaganda): Germany and the First World War» χρηματοδοτείται από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

image 13

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN