Η εναρκτήρια συνάντηση του ερευνητικού έργου NEXUS-MONARC (CAPACITY BUILDING NEXUS FOR MONITORING WATER QUALITY IN MULTI-STRESSOR AREAS: PILOT STUDY AT THE HELLENIC VOLCANIC ARC/ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ: ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟ ΤΟΞΟ) έλαβε χώρα διαδικτυακά την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023. Τη συνάντηση παρακολούθησαν τα μέλη των ερευνητικών ομάδων που συμμετέχουν, ενώ χαιρετισμό απήυθυνε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος.
Το τριετές έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Διεύρυνσης της συμμετοχής και διάχυσης της αριστείας (Grand agreement ID: 101079156) και αποτελεί το πρώτο έργο που συντονίζει το ΕΚΠΑ στο πλαίσιο του HORIZON EUROPE. Στο έργο συνεργάζονται ερευνητικές ομάδες επτά εργαστηρίων της Σχολής Θετικών Επιστημών (Εργ. Οικονομικής Γεωλογίας και Γεωχημείας, Εργ. Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, Εργ. Ιστορικής Γεωλογίας και Βιογεωπιστημών, Εργ. Φυσικής Γεωγραφίας, Εργ. Αναλυτικής Χημείας, Εργ. Πυρηνικής Φυσικής, Τομ. Οικολογίας και Ταξονομίας), καθώς επίσης και μέλη του νεοσύστατου Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, και του Γραφείου Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων της Εταιρίας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετέχουν επίσης πέντε εξωτερικοί κορυφαίοι ομόλογοι εταίροι (Exelisis. S.A. -Ελ., VITO- Βέλγιο, Hochschule Fresenius-Γερμανία, University of Gothenburg-Σουηδία and NTNU- Νορβηγία).
To έργο NEXUS-MONARC προτείνει δέσμη μέτρων ανάπτυξης δεξιοτήτων τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση του ερευνητικού προφίλ μελών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και των συνεργαζόμενων ομάδων του ΕΚΠΑ. Με τις ενέργειες αυτές θα αναπτυχθεί μία ολιστική προσέγγιση στο θέμα της διαχρονικής παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, μία περιοχή της Μεσογείου η οποία δέχεται πολλαπλές πιέσεις τόσο ανθρωπογενούς, όσο και φυσικής προέλευσης, π.χ. ναυσιπλοΐα, αλιεία, βιομηχανικός τουρισμός, ηφαιστειακή δραστηριότητα κ.α.
Οι στόχοι του έργου θα επιτευχθούν μέσω μετάδοσης γνώσης και βέλτιστων πρακτικών έρευνας από κορυφαίους εμπειρογνώμονες σε συνδυασμό με δράσεις επιστήμης των πολιτών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων τρόπων προσέγγισης της έρευνας. Επιπλέον, το έργο θα συμβάλλει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών μέσω της διασύνδεσης των εταίρων του έργου με επωφελούμενα μέλη της τοπικής κοινωνίας, της πολιτικής και της βιομηχανίας. Οι συνεργατικές δράσεις, τόσο σε ερευνητικό όσο και σε διαχειριστικό επίπεδο, θα αποτελέσουν οδηγό για την εφαρμογή τους σε άλλες θαλάσσιες περιοχές που δέχονται πολλαπλές περιβαλλοντικές πιέσεις ανά τον κόσμο.
Το πρόγραμμα Διεύρυνσης του HORIZON EUROPE δίνει έμφαση στην ανάπτυξη διαχειριστικών δεξιοτήτων στο ίδρυμα που συντονίζει το έργο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το NEXUS MONARC είναι εξαιρετικά επίκαιρο για το ΕΚΠΑ, καθώς θα συνδράμει στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων του Γραφείου Προσέλκυσης Χρηματοδότησης και την εδραίωση της οριζόντιας δομής μεγάλων αναλυτικών οργάνων του ΕΚΠΑ, ενισχύοντας την πρόσφατη χρηματική επένδυση του ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη της έρευνας. Θα δημιουργήσει επίσης αρκετές ευκαιρίες για χρηματοδότηση μελλοντικών έργων μέσω της σύνταξης ενός οδικού χάρτη αξιοποίησης του δικτύου των εμπλεκομένων φορέων του έργου, με επίκεντρο τη θαλάσσια έρευνα στο Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο αλλά και πέρα από αυτό.
Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα θα δημοσιευθούν σύντομα στην επίσημη ιστοσελίδα μας nexusmonarc.eu, καθώς και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του έργου στις πλατφόρμες facebook και twitter @nexusmonarc.
Η Συντονίστρια του Έργου, Αριάδνη Αργυράκη και ο Αναπληρωτής Συντονιστής του Έργου, Ανδρέας Γόντικας.