Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
IMG 6413

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:

– Δημήτρης Χαρίτος, εξέλιξη σε Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Ενημέρωσης και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας
[dcharito@media.uoa.gr]

O Δημήτρης Χαρίτος διδάσκει στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τα γνωστικά αντικείμενα: επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής, ψηφιακή τέχνη και οπτική επικοινωνία. Είναι Πρόεδρος του νεοσύστατου Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ στο οποίο διδάσκει: ψηφιακή καλλιτεχνική δημιουργία και video τέχνη. Διδάσκει επίσης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ με τίτλο “Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης”: αλληλεπιδραστικό σχεδιασμό και σχεδιασμό εικονικών περιβαλλόντων.  Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ (1990) και Computer Aided Design στο Πανεπιστήμιο Strathclyde (1992, Γλασκώβη). Είναι διδάκτωρ στον αλληλεπιδραστικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό εικονικών περιβαλλόντων (1998, Πανεπιστήμιο Stathclyde).
Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής ή συντονιστής σε πλέον από 15 ερευνητικά έργα με αντικείμενο: αλληλεπιδραστικό σχεδιασμό, εικονική πραγματικότητα, μέσα επικοινωνίας με εντοπισμό θέσης (locative media), ψηφιακή/υβριδική πόλη, ψηφιακή τέχνη. Έχει πλέον από 100 δημοσιεύσεις σε βιβλία, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Eίναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου Intelligent Environments και του επιστημονικού περιοδικού Journal of Ambient Intelligence and Smart Environments (JAISE, IOS Press). Διευθύνει την ερευνητική ομάδα: Spatial Media Research Group (spatialmedia.ntlab.gr) που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διερεύνηση ψηφιακά διαμεσολαβημένων φυσικών, υβριδικών και εικονικών περιβαλλόντων για επιστημονικό ή καλλιτεχνικό σκοπό. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: το σχεδιασμό χώρου και εμπειρίας σε εικονικά περιβάλλοντα, τις μεθοδολογίες δημιουργίας και παραγωγής εικονικών περιβαλλόντων καθώς και του Metaverse, την μελέτη της κοινωνικής αλληλόδρασης σε εικονικά περιβάλλοντα αλλά και τεχνολογικά διαμεσολαβημένα φυσικά περιβάλλοντα, τις δημιουργικές προεκτάσεις της οπτικοποίησης δεδομένων και την αξιοποίηση διάχυτης υπολογιστικής για καλλιτεχνικό σκοπό.
Τέλος, η καλλιτεχνική του πορεία, από το 1983, περιλαμβάνει: ηλεκτρονική και ψηφιακή μουσική (1983-1991), οπτικοακουστικές, αλληλεπιδραστικές εγκαταστάσεις και εικονικά περιβάλλοντα (1997–σήμερα). Έχει συμμετάσχει με καλλιτεχνικά του έργα σε 15 εκθέσεις, σε Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Καναδά και Κύπρο. 

– Ιωάννης Παπαδάτος, εξέλιξη σε Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
[gpapadat@arch.uoa.gr]

Ο Γιάννης Παπαδάτος είναι Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος Αρχαιολογίας του ίδιου τμήματος (1994) και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Προϊστορική Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Sheffield (1999). Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία και ως διδακτικό προσωπικό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διευθύνει χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα στο πλαίσιο των οποίων διεξάγει ανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες πεδίου στην Ιεράπετρα Κρήτης και στο Μαραθώνα. Έχει συγγράψει 2 μονογραφίες, έχει επιμεληθεί 3 συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει πάνω από 40 άρθρα και κεφάλαια σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Έχει διοργανώσει 4 διεθνή συνέδρια, και έχει συμμετάσχει σε 70 συνέδρια και συμπόσια. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται ο Πρωτοκυκλαδικός Πολιτισμός, η Μινωική Κρήτη, η ταφική Αρχαιολογία, η ορεινή αρχαιολογία και οι τέχνες των προϊστορικών πολιτισμών του Αιγαίου, καθώς και οι εφαρμογές των φυσικών επιστημών στην αρχαιολογία.

– Παναγιώτης Μερτικόπουλος, Καθηγητής πρώτης βαθμίδας (αυτοδίκαια ιδρυώμενη) στο Τμήμα Μαθηματικών

Ο Παναγιώτης Μερτικόπουλος αποφοίτησε πρώτος από το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ το 2003, και, μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ (MSc το 2005 και MPhil το 2006), εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ το 2010 με θέμα τις “Στοχαστικές Διαταραχές στη Θεωρία Παιγνίων”. Το 2010-2011 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην École Polytechnique στο Παρίσι, και, από το 2011, είναι κύριος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) στο Εργαστήριο Πληροφορικής της Grenoble (LIG) με ειδίκευση στη θεωρία παιγνίων και τις εφαρμογές της στην επιστήμη δικτύων. Το 2019 εκπόνησε την υφηγεσία του (habilitation à diriger des recherches) στο Πανεπιστήμιο της Grenoble με θέμα την “Επαναλαμβανόμενη Μάθηση και Βελτιστοποίηση στη Θεωρία Παιγνίων”, και το 2020 προτάθηκε για το βραβείο médaille de bronze του CNRS στον τομέα της Πληροφορικής και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Από το 2014 μέχρι το 2020 ήταν εκλεγμένο μέλος του συμβουλίου της Εταιρείας Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Γαλλίας, και από το 2020 μέχρι το 2023 ήταν μέλος του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης της Criteo (Criteo AI Lab).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις περιοχές της θεωρίας παιγνίων, της επιχειρησιακής έρευνας και του μαθηματικού προγραμματισμού, καθώς και των εφαρμογών τους στη μηχανική μάθηση, την επιστήμη δεδομένων, και την επιστήμη δικτύων. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος ή συνυπεύθυνος σε σειρά ερευνητικών προγραμμάτων στις παραπάνω περιοχές, με πιο πρόσφατο το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Θεωρίας Παιγνίων (GAMENET). Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 120 εργασίες σε διεθνή περιοδικά ή πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτή, με σημαντικό αριθμό διακρίσεων (με πλέον πρόσφατο το βραβείο “Best Paper Award” του Διεθνούς Ινστιτούτου Επιχειρησιακής Έρευνας INFORMS στον τομέα της επιστήμης δικτύων για το 2022).

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN