Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Κέντρο Αρχιμήδης σε εκπαιδευτική επίσκεψη στην εταιρεία Inven2 στο Όσλο

Το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέφθηκε στις 9 και 10 Φεβρουαρίου την εταιρεία Inven2 στο Forskningsparken – Oslo Science Park, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης και συνεργασίας σε κοινό Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα. Η εταιρεία Inven2, διαχειριστής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας του University of Oslo (UiO) και του Oslo University Hospital, αποτελεί σημαντικό πυλώνα στο Νορβηγικό οικοσύστημα καινοτομίας υλοποιώντας δράσεις μεταφοράς τεχνολογίας και διαχείρισης κλινικών μελετών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, τα στελέχη του Κέντρου «Αρχιμήδης», είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το οικοσύστημα μεταφοράς τεχνολογίας της Νορβηγίας, και συζητήθηκαν οι δυνατότητες και προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Κέντρου Αρχιμήδης και της Inven2, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός δράσεων εμπορικής αξιοποίησης των κατοχυρωμένων αποτελεσμάτων (patent pending) του κοινού Ευρωπαϊκού Προγράμματος LUMIBLAST με τη συμμετοχή διακεκριμένων ερευνητικών ομάδων των ΕΚΠΑ,  Oslo University Hospital, και του Polytechnic University of Valencia.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Αρχιμήδης υποστηρίζει δυναμικά από το 2020 την ερευνητική ομάδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Οργανικής Χημείας Γιώργου Βουγιουκαλάκη, και τον συνεφευρέτη Δρ. Γιώργο Ρώτα για την τεχνολογία LUMIBLAST, για την οποία έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο οικογένειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που αποτελούνται από 10 κατατεθειμένες αιτήσεις στα μεγαλύτερα Γραφεία Πατεντών του Εξωτερικού (Ευρώπη, Η.Π.Α., Ιαπωνία, κ.λπ.)

Το «LUMIBLAST- A paradigm shift in cancer therapy – using mitochondria-powered chemiluminescence to non-invasively treat inaccessible tumors» στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής θεραπείας που θα αντιμετωπίζει, με μη επεμβατικό τρόπο, δύσκολα προσεγγίσιμους καρκινικούς όγκους, όπως το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (κακοήθης όγκος εγκεφάλου). Η συγκεκριμένη θεραπεία θα χρησιμοποιεί την ίδια την ενέργεια που παράγεται από τα μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων για την αυτοτροφοδοτούμενη καταστροφή τους. 

Στο έργο «LUMIBLAST» απονεμήθηκε το Βραβείο του «Ραντάρ Καινοτομίας» 2019. Το «Ραντάρ Καινοτομίας» (Innovation Radar) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εντοπίζει καινοτομίες υψηλού δυναμικού σε έρευνα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2019, για το Βραβείο του «Ραντάρ Καινοτομίας» διαγωνίστηκαν 36 από τα πλέον καινοτόμα έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε τέσσερις κατηγορίες.

Στην εφεύρεση που έχει προκύψει από Ευρωπαϊκό Έργο συμμετέχουν και  οι Prof. K. Berg και Dr. T. Theodossiou (Oslo University Hospital) και ο Prof. M. Miranda (Polytechnic University of Valencia) επικεφαλής των ερευνητικών ομάδων στους αντίστοιχους φορείς.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη του Κέντρου Αρχιμήδης στην εταιρεία Inven2 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Χρηματοδότηση Λειτουργίας Δομών και Δράσεων Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, και Καινοτομία 2014-2020» με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1676301007877

Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης»

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 1 (Πλατεία Κλαυθμώνος), ΤΚ 10561, Αθήνα

Τηλ. 210 3689549-53, Website: archimedes.uoa.gr, E-mail: archimedes@uoa.gr

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN