Την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ και διοικητικών:
– Μάνος Σπυριδάκης, νέος διορισμός σε Καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας
Ο Μάνος Σπυριδάκης είναι Καθηγητής Α Βαθμίδας, στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο Κοινωνική Ανθρωπολογία των Εργασιακών Σχέσεων. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει λάβει το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο του Durham και τη διδακτορική του διατριβή από το Sussex European Institute του Πανεπιστημίου του Sussex, ως υπότροφος του ΙΚΥ και μεταδιδακτορική υποτροφία από το ΙΚΥ στο ίδιο πάντοτε πεδίο. Έχει υπηρετήσει στη μέση εκπαίδευση και διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και είναι μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει επίσης διδάξει στο Centre Max Weber του Πανεπιστημίου Saint-Etienne της Γαλλίας, στο Universidade Nova de Lisboa της Πορτογαλίας, στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, στο State University of Iowa των ΗΠΑ, στο Luigi Vanvitteli της Ιταλίας καθώς και στο Neapolis University Pafos. Έχει διατελέσει Πρόεδρος/Γενικός Διευθυντής του ΕΙΕΑΔ και αντιπρόεδρος υποδομών και οικονομικού προγραμματισμού του ΕΑΠ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε ζητήματα ανθρωπολογίας της εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, στην έννοια του χώρου, στην ποιοτική κοινωνική έρευνα, στην οικονομική ανθρωπολογία και στην ανθρωπολογία της υγείας. Είναι συγγραφέας των μονογραφιών, Εξουσία και παρενόχληση στην Εργασία (Διόνικος 2009), Εργασία και Κοινωνική Αναπαραγωγή στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία του Πειραιά (Παπαζήση 2010), The Liminal Worker. An Ethnography of Work, Unemployment and Precariousness in Contemporary Greece (Ashgate, 2013), Homo Precarious (Πεδίο 2018).
– Κλαίρη Κυδωνάκη, νέος διορισμός σε Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής
Είμαι Επίκουρη Καθηγήτρια στη Νοσηλευτική Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το επιστημονικό και ερευνητικό μου έργο εστιάζει στη διαδικασία και διαχείριση του μηχανικού αερισμού, και της καταστολής σε ασθενείς εντατικής θεραπείας, στη λήψη αποφάσεων και στην παροχή φροντίδας με γνώμονα την πρόσωπο-κεντρική προσέγγιση σε ασθενείς εντατικής θεραπείας και στους συγγενείς τους. Οι ερευνητικές μου δραστηριότητες επεκτείνονται στην εφαρμογή πρωτοκόλλων και χρήση μοντέλων και μεθόδων αλλαγής κλινικής συμπεριφοράς για τη βελτίωση της ποιότητας φροντίδας των ασθενών. Το πάθος μου είναι η βελτίωση της ποιότητας φροντίδας μέσα από τη συστημική προσέγγιση του συστήματος υγείας για την επίτευξη της εφαρμογής επιστημονικά τεκμηριωμένης νοσηλευτικής φροντίδας. Οι ερευνητικές μου δεξιότητες εντοπίζονται στην ποιοτική έρευνα (ethnography, action research, focus groups, interviews) καθώς και process evaluation σε κλινικές μελέτες. Έχω συντονίσει και ηγηθεί το process evaluation πολλών κλινικών μελετών στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν χρηματοδοτηθεί από κυβερνητικούς φορείς (NIHR, CSO), σε σχέση με την καταστολή, τη μετάγγιση αίματος, και τη χρήση αντιβιωτικών. Το διδακτικό μου έργο επικεντρώνεται στη διδασκαλία εντατικής και επείγουσας νοσηλευτικής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο καθώς και σε κλινικό περιβάλλον. Είμαι επιβλέπουσα καθηγήτρια σε 4 διδακτορικούς φοιτητές. Η εκπαιδευτική μου δραστηριότητα συνεχίζεται ως συντονίστρια εκπαίδευσης στο νοσοκομείο ΙΑΣΩ και ΙΑΣΩ Παίδων και ως εισηγήτρια στο Ευρω-Μεσογειακό Ινστιτούτο Ποιότητας και Ασφάλειας στην Υγεία (Euro-Mediterranean Institute of Quality and Safety in Healthcare). Η 10ετή κλινική μου εμπειρία περιλαμβάνει καρδιοχειρουργικά, νευροχειρουργικά, παθολογικά και χειρουργικά τμήματα μονάδων εντατικής θεραπείας. Η δράση μου συνεχίζεται και ως εκλεγμένο μέλος της επιτροπής εκπαίδευσης του European Council of Intensive Care Medicine που έχει στόχο την εγκαθίδρυση της επιστήμης της Νοσηλευτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
– Αικατερίνη Πολίτη, εξέλιξη σε Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή
[ekpoliti@med.uoa.gr]
Γεννήθηκε το 1968 και μεγάλωσε στην Άρτα. Αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 1991. Ειδικεύθηκε στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και στο Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Π.Γ.Ν «Ευαγγελισμός». Έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας Κυτταρολογίας το 1996. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (2000). Από τον Οκτώβριο του 2000 εργάζεται στο Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Αρεταιείου Νοσοκομείου Αθηνών, αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης (2000-2002) και στη συνέχεια ως λέκτορας (2002-2009), επίκουρη καθηγήτρια (2009-2016) και αναπληρώτρια καθηγήτρια (2016-2022). Από τον Ιούλιο του 2010 ανέλαβε τη διεύθυνση του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου. Συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των προπτυχιακών φοιτητών της Ιατρικής και Οδοντιατρικής Σχολής στο μάθημα της Παθολογικής Ανατομικής. Διδάσκει σε 6 ΠΜΣ, είναι υπεύθυνη του κατ΄επιλογήν υποχρεωτικού μαθήματος «Κλινική Κυτταρολογία» και του εκπαιδευτικού προγράμματος των ειδικευομένων ιατρών του Αρεταιείου Νοσοκομείου στην Κυτταρολογία. Διετέλεσε μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη σύνταξη του προγράμματος εκπαίδευσης στην ειδικότητα της Κυτταρολογίας του Υπουργείου Υγείας και από τον 7/2017 είναι πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την ιατρική ειδικότητα της Κυτταρολογίας στην Αθήνα. Είναι μέλος της International Academy of Cytology (από το 2011) της American Society of Cytopathology (από το 2007) και της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Κυτταρολογίας (από το 1996) στην οποία εξελέγη αντιπρόεδρος (2021-σήμερα). Έχει συμμετάσχει στην επιστημονική και οργανωτική επιτροπή 11 συνεδρίων. Το ερευνητικό της έργο έχει πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στον ελλαδικό χώρο και εστιάζεται στην μελέτη προγνωστικών και προβλεπτικών μοριακών δεικτών κυρίως σε ασθενείς με νεοπλασματικές νόσους, που συμπεριλαμβάνουν εκείνες του γυναικολογικού, του αναπνευστικού συστήματος, του μαστού και του παγκρέατος, καθώς και στην ανάδειξη γονιδιακών αλλοιώσεων στη διαδικασία της καρκινογένεσης. Έχει 63 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, h-index 21 και 1395 βιβλιογραφικές ετεροαναφορές.
– Μαρία-Γεωργία Αντωνοπούλου, νέος διορισμός σε ΕΔΙΠ στο Τμήμα Κοινωνιολογίας
– Ιωάννης Αγοραστός, νέος διορισμός ως Προϊστάμενος Υπηρεσιών Ειδικών Θέσεων με τριετή θητεία στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο
– Καλλιάνθη Γιαννιτσώτου, νέος διορισμός ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο