Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ: Γεώργιου Αλεξανδρίδη, Ορέστη Καραμανλή, Ρέας-Αιμιλίας-Αλεξάνδρας Βαλντέν, Παναγιώτη Διαμαντόπουλου, Πέτρου Πέτρου, Γεωργίου Φραγκούλη, Μιχαήλ Κοντού, Μαρίας Μπαϊρακτάρη, Θεολογίας Τράκα, Αλεξάνδρας Οικονόμου και Χαράλαμπου Κάτσου.
– Γεώργιος Αλεξανδρίδης, νέος διορισμός σε Επ. Καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογιών Ψηφιακή Βιομηχανίας
[gealexandri@dind.uoa.gr]
Ο Γιώργος Αλεξανδρίδης είναι διπλωματούχος μηχανικός της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, από το οποίο αποφοίτησε το 2005. Το 2015 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Μηχανικός στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), στην ερευνητική περιοχή των Συστημάτων Συστάσεων και των Κοινωνικών Δικτύων και το 2022 αναγορεύτηκε σε Μεταδιδάκτορα του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην ερευνητική περιοχή της Ευφυούς Βελτιστοποίησης της Πολιτισμικής Αλληλεπίδρασης και Εμπειρίας του Χρήστη. Από το 2018 είναι μέλος του Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού της ΣΗΜΜΥ του ΕΜΠ, ενώ το 2022 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο γνωστικό αντικείμενο της Μηχανικής Μάθησης. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, έχει διδάξει μαθήματα σχετικά με τη Μηχανική Μάθηση, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Βαθιά Μάθηση στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ, αλλά και στο ΕΚΠΑ, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως διδάσκοντας ΠΔ 407/80. Επίσης έχει βοηθήσει στην επίβλεψη άνω των 20 διπλωματικών εργασιών φοιτητών της ΣΗΜΜΥ με θεματολογία σχετική με εφαρμογές μηχανικής μάθησης. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του κ. Αλεξανδρίδη εντάσσονται στην περιοχή της επιστήμης δεδομένων, της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης. Έχει συμμετάσχει σε άνω των 10 εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε διεθνή περιοδικά με κριτές και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές στα αντικείμενα των συστημάτων συστάσεων, της ανάλυσης κοινωνικών δικτύων και της επεξεργασίας κειμένου. Ειδικότερο ερευνητικό ενδιαφέρον παρουσιάζει για την εφαρμογή τεχνικών βαθιάς μηχανικής μάθησης σε μια ευρεία περιοχή αντικειμένων, όπως η επεξεργασία κειμένου, εικόνας και βίντεο.
– Ορέστης Καραμανλής, νέος διορισμός σε Επ. Καθηγητή του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών
Oλοκλήρωσε το διδακτορικό του στη σύνθεση στο Sonic Arts Research Centre στο Μπέλφαστ. Το σύνολο του ερευνητικού και καλλιτεχνικού του έργου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα σύγχρονης μουσικής με ιδιαίτερη έμφαση στον συγκερασμό των ακουστικών οργάνων με το laptop, στην αλγοριθμική σύνθεση και στον ηχητικό σχεδιασμό για πολυκάναλα συστήματα. Από τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών & Κινηματογράφου διδάσκει δημιουργικά μαθήματα ήχου και μουσική δημιουργία για νέα μέσα, users.uoa.gr/~okaraman.
– Ρέα-Αιμιλία-Αλεξάνδρα Βαλντέν, νέος διορισμός σε Επ. Καθηγήτρια του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών
Η Ρέα Βαλντέν είναι κινηματογραφίστρια και θεωρητικός κινηματογράφου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη θεωρία, ιστορία, φιλοσοφία και πρακτική του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων, εστιάζοντας στον avant-garde και πειραματικό κινηματογράφο, στον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό και στην κινηματογραφική εκπαίδευση, και στο φεμινισμό. Έχει διδάξει στο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Cardiff University και στο Cardiff Metropolitan University. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Α.Π.Θ. και ως εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Παιδείας. Συμμετείχε στην ομάδα εργασίας για την οπτικοακουστική εκπαίδευση στον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο για την Παιδεία (2016). Έχει εμπειρία στη διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων, καθώς και διοικητική εμπειρία από τα διοικητικά συμβούλια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2017), του European Network for Avant-Garde and Modernism Studies (από το 2015), και του Women in Film and Television – Greece (WIFT GR, δυο θητείες: 2018-20 ως μέλος, 2020-22 ως πρόεδρος). Ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ομάδα εργασίας για την ανώτατη εκπαίδευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (δύο θητείες, 2016-19). Είναι μέλος της Ελληνικής και της Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρείας, της Society for European Philosophy, του European Network for Avant-Garde and Modernism Studies, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, και του WIFT GR (ιδρυτικό). Έχει σκηνοθετήσει πειραματικές ταινίες μικρού μήκους και εκθέσει εικαστικό έργο. Έχει συ-συγγράψει το σενάριο της μεγάλου μήκους ταινίας «Κλέφτης ή η Πραγματικότητα» (2001) της Αντουανέττας Αγγελίδη, που έχει προβληθεί σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και μουσεία. Πρόσφατα σκηνοθέτησε το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Έμμονες ώρες στον τόπο της πραγματικότητας» (2022).
– Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, νέος διορισμός σε Επ. Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής
– Πέτρος Πέτρου, νέος διορισμός σε Επ. Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής
Ο Πετρος Πετρου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την περίοδο μεταξύ 1998-2004.
Ειδικέυτηκε στην Οφθαλμολογία στα Νοσοκομεία St Bartholomew’s and Royal London Hospitals στο Λονδίνο και στην Β’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Το 2010 διετέλεσε «Λεκτορας ν. 407» στην Οφθαλμολογία στη Β’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Απο το 2011 – 2014 εξειδικεύτηκε στη χειρουργική υαλοειδούς – αμφιβληστροειδούς στα Νοσοκομεία Birmingham and Midlands Eye Center, Birmingham, Ηνωμένο Βασίλειο και Moorfields Eye Hospital στο Λονδίνο.
Απο το 2014 εως το Μάρτιο 2023 διετέλεσε Πανεπιστημιακός Υπότροφος στην Ά Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς. Είναι αριστούχος διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μάρτιο 2023 διορίστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει πλούσια συμμετοχή σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια με πέραν των 95 διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής. Είναι ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς και έχει άνω των 100 δημοσιεύσεων σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
– Γεώργιος Φραγκούλης, νέος διορισμός σε Επ. Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής
Ο Γεώργιος Φραγκούλης γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2007, και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο εργαστήριο της Παθολογικής Φυσιολογίας το 2014, με θέμα «Νέοι παθογενετικοί στόχοι για την κατανόηση του ρόλου της απόπτωσης στα αυτοάνοσα νοσήματα». Στη συνέχεια (2014-2017) μετέβη στη Γλασκώβη στο Institute of Infection, Immunity and Inflammation όπου συνέχισε την ενασχόλησή του με την ανοσολογία την εκπαίδευσή του στη Ρευματολογία. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάζεται στην Α Προπαιδευτική Παθολογική κλινική του νοσοκομείου «Λαικό», αρχικά ως ειδικευόμενος ρευματολογίας και από το 2020, ως ειδικός ρευματολόγος. Τον Δεκέμβριο του 2022 εξελέγη επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας στο ΕΚΠΑ ενώ από το 2018 είναι ερευνητής επί τιμή στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.
Έχει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία αναφοράς στη ρευματολογία, ενώ είναι κύριος συγγραφέας στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Ρευματολογία (European Alliance of Associations for Rheumatology – EULAR) για τη πρόληψη και την προφυλακτική θεραπεία των χρόνιων και ευκαιριακών λοιμώξεων στα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή σημαντικών επιστημονικών περιοδικών στη ρευματολογία και είναι κριτής ερευνητικών εργασιών σε πολλά από αυτά. Είναι ενεργό μέλος της EULAR, συμμετέχοντας σε πολλές διεθνείς επιτροπές μεταξύ των οποίων και της EULAR – quality of care committee. Από το 2019-2022 είναι ο συντονιστής του δικτύου νέων (EMEUNET) της EULAR, για Ελλάδα και Κύπρο.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται, σε κλινικό και μεταφραστικό επίπεδο, στη ψωριασική αρθρίτιδα και την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα.
– Μιχαήλ Κοντός, εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής
– Μαρία Μπαϊρακτάρη, νέος διορισμός σε Επ. Καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Η Mαίρη Γ. Μπαϊρακτάρη είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Mεταδιδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ερευνητικό ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στη θεωρία και την πράξη της λογοτεχνικής μετάφρασης, στην κριτική της μετάφρασης και τη διαγλωσσική-διαπολιτισμική διάστασή της, όπως επίσης στον ρόλο του μεταφραστή ως (ανα)δημιουργού, στη διασημειωτική μετάφραση και τη σημειολογία θεάτρου. Έχει διδάξει μετάφραση-μεταφρασεολογία, ιστορία και κριτική της μετάφρασης, θεωρία και ορολογία θεάτρου, σημειολογία και δημιουργική θεατρική γραφή σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά πανεπιστημιακά τμήματα. Έχουν επίσης εκδοθεί μεταφράσεις της από τα γαλλικά, μονογραφίες και ερευνητικά άρθρα της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όσον αφορά το δημοσιευμένο ερευνητικό έργο της, η διδακτορική διατριβή της με τίτλο “Οι μεταφράσεις του Μαριβώ από τον Ανδρέα Στάικο και οι παραστάσεις τους στην Ελλάδα” εκδόθηκε με υποτροφία του Σαριπολείου Ιδρύματος (2016). Η μονογραφία της με τίτλο “Κερματισμός και ανασύσταση του προσώπου στη Nύχτα της Βαλόνης του Ερίκ-Εμμανουέλ Σμιτ” (εκδ. Συμμετρία, 2010) έλαβε το Καυτατζόγλειο Βραβείο 2012 του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2016 εκδόθηκε η παραστασιολογική έρευνά της με τίτλο “La dramaturgie de Maurice Maeterlinck en Grèce. Focus sur les 15 premières années du 21ème siècle” (εκδ. Γράμμα). Εξελέγη πρόσφατα Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, στον τομέα Μετάφρασης-Μεταφρασεολογίας.
– Βιβλιονέτ: https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=98377
– Academia.edu: https://uoa.academia.edu/MariaBa%C3%AFraktari
– Θεολογία Τράκα, νέος διορισμός σε Επ. Καθηγήτρια του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Η Θεολογία Τράκα σπούδασε στην Αυστρία, την Ελλάδα και τη Γερμανία. Είναι πτυχιούχος μεταφράστρια του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Απέκτησε ειδίκευση στη Διδασκαλία των Γερμανικών ως Ξένης Γλώσσας στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Γερμανικής Λογοτεχνίας και Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Ανόβερου στη Γερμανία. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στον τομέα της διαπολιτισμικότητας και της λογοτεχνίας με βαθμό Άριστα από το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. του Ι.Π.
Έχει διδάξει ως ακαδημαϊκή υπότροφος στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γερμανική Γλώσσα, Μετάφραση και Γερμανικό Πολιτισμό, στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας στο Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στο Εμπόριο και τη Διοίκηση μαθήματα Γλώσσας και Μετάφρασης καθώς και Βρετανικού και Γερμανικού Πολιτισμού, στο Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. του Ιονίου Πανεπιστημίου μαθήματα Γενικής, Οικονομικής και Νομικής Μετάφρασης στο ζεύγος γλωσσών Γερμανικά-Ελληνικά, Ελληνικά ως Ξένη Γλώσσα στους εισερχόμενους φοιτητές ERASMUS και στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Σύγχρονη Γερμανόφωνη Λογοτεχνία και Πολιτισμό.
Έχει συγγράψει τρεις μελέτες, άρθρα και έχει μεταφράσει διηγήματα και άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες. Έχει συνεργαστεί με επιχειρήσεις και φορείς στην Ελλάδα, Αυστρία και Γερμανία ως μεταφράστρια ειδικών κειμένων.
Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα άπτονται θεμάτων γερμανικής φιλελληνικής λογοτεχνίας, πολιτισμού και διαπολιτισμικής προσέγγισης μέσα από τη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων.
Το Σεπτέμβριο του 2022 εκλέχτηκε Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ με γνωστικό αντικείμενο τη Γερμανική Λογοτεχνία.
– Αλεξάνδρα Οικονόμου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας
Η Αλεξάνδρα Οικονόμου είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το City University of New York, Graduate Center, ΗΠΑ (1998). Διδάσκει στο Τμήμα Ψυχολογίας με γνωστικό αντικείμενο τη Νευροψυχολογία από το 2000, ως Λέκτορας από το 2004, ως Επίκουρη Καθηγήτρια από το 2009 (με μονιμοποίηση από το 2013) και ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια από το 2016. Διδάσκει επίσης Νευροψυχολογία και συναφή μαθήματα σε δύο μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών του Τμήματος, της Κλινικής Ψυχολογίας και της Σχολικής Ψυχολογίας. Διευθύνει το Ψυχομετρικό Εργαστήριο του Τμήματος Ψυχολογίας από το 2020. Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται στην αξιολόγηση των νοητικών λειτουργιών υγιών ατόμων και ατόμων με νευροεκφυλιστικές νόσους, στην εκτίμηση της οδήγησης σε προσομοιωτή υγιών ατόμων και ατόμων με νευροεκφυλιστικές νόσους, στις επίκτητες γλωσσικές διαταραχές και στην αξιολόγηση των νοητικών λειτουργιών παιδιών με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει τη συγγραφή άνω των 50 άρθρων σε ξενόγλωσσα κυρίως επιστημονικά περιοδικά, τριών ψυχομετρικών εργαλείων σταθμισμένων στον ελληνικό πληθυσμό, οκτώ κεφαλαίων βιβλίων και 11 άρθρων σε ξενόγλωσσα κυρίως πρακτικά συνεδρίων. Έχει συμμετάσχει σε 11 ερευνητικά προγράμματα, σε 3 εκ των οποίων ως υπεύθυνη ερευνητικής ομάδας. Έχει συμμετάσχει με ανακοίνωση σε άνω των 50 διεθνών συνεδρίων και ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε άνω των 20 επιστημονικών εκδηλώσεων. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Ψυχολογία/Psychology της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας.
– Χαράλαμπος Κάτσος, νέος διορισμός σε Επ. Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας