Την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Αίθουσα Κρίσπη, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου «ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» των καθηγητών του ΕΚΠΑ κ. Χ. Προεστού και κ. Σ. Μηνιάδου-Μεϊμάρογλου που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις ΕΚΠΑ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Μ.Α. Δημόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητής κ. Ι. Εμμανουήλ, ο κοσμήτορας της Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Ν. Θωμαΐδης, και ο υπεύθυνος των εκδόσεων ΕΚΠΑ, ομότιμος καθηγητής κ. Σ. Θεοδωρίδης. Η βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον ομότιμο Καθηγητή Χημείας και Φυσικοχημείας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Κων/νο Μπιλιαδέρη. Ακολούθησαν σχόλια στο βιβλίο από τους συγγραφείς και συζήτηση με το κοινό.
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διακρίνεται για το συγγραφικό και ερευνητικό έργο των μελών ΔΕΠ, γεγονός που μας κατατάσσει σε μία πολύ υψηλή θέση παγκοσμίως.
Το Πανεπιστήμιό μας, με όλους σας, με όλους μας, έχει κάνει τεράστια, σταθερά βήματα προς το μέλλον που οραματιζόμαστε.
[…]
Στο πλαίσιο των δράσεων των Πρυτανικών Αρχών για την ενίσχυση δομών και υποδομών του Ιδρύματος, εντάσσεται βεβαίως και η δημιουργία κατά τη διάρκεια της Πρυτανείας μου των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων, και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, στο πρότυπο των μεγάλων πανεπιστημιακών εκδόσεων διεθνώς.
[…]
Ως Πρύτανης χαιρετίζω τη σημερινή παρουσίαση του βιβλίου «ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» των καθηγητών του ΕΚΠΑ κ. Χ. Προεστού και κ. Σ. Μηνιάδου-Μεϊμάρογλου, που αποτελεί ένα έξοχο δείγμα των Εκδόσεων ΕΚΠΑ, με έναν επιστημονικό «καρπό» διακεκριμένων συναδέλφων σε ένα άκρως ενδιαφέρον ζήτημα.
[…]
Το βιβλίο «Διατροφή και Χημεία Τροφίμων» επιχειρεί να παρουσιάσει ένα πλήρες φάσμα των πληροφοριών σχετικά με τις αρχές της διατροφής αλλά και της χημείας τροφίμων.
[…]
Κυρίες και κύριοι,
Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών εκφράζουμε τα συγχαρητήρια και τις ευχές μας στους συγγραφείς για το έργο τους και την προσφορά της συνολικά. Βεβαίως πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου μας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στο βιβλίο και μία εποικοδομητική συζήτηση πάνω στα ενδιαφέροντα θέματα που διαπραγματεύεται.
Όπως αναφέρθηκε από όλους τους ομιλητές, το βιβλίο “Διατροφή και Χημεία Τροφίμων” προσφέρει μια συνολική ανασκόπηση των βασικών αρχών της διατροφής και της χημείας τροφίμων. Καλύπτει μια ποικιλία θεμάτων, όπως η χημεία των τροφίμων και η διατροφική αξία τους. Απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στον τομέα της Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, αλλά είναι εξίσου χρήσιμο και για απλούς καταναλωτές που ενδιαφέρονται για τα τρόφιμα και τη διατροφή τους. Μέσα από αυτό το βιβλίο, οι αναγνώστες μπορούν να ανακαλύψουν πολλά ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τα τρόφιμα που καταναλώνουν καθημερινά, καθώς και την επίδραση της διατροφής στην υγεία τους.
Περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες του βιβλίου με ISBN: 978-960-466-279-1 στη επίσημη ιστοσελίδα των εκδόσεων ΕΚΠΑ:https://ekdoseis.uoa.gr/shop/sciences/nutrition-and-food-chemistry/