Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίσκεψη του Κινέζου Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στο ΕΚΠΑ

Το Σάββατο, 1η Απριλίου 2023, επεσκέφθη το ΕΚΠΑ ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας, κύριος HU Heping, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα, κ. Xiao Junzheng και οκταμελή αντιπροσωπία αποτελούμενη από υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου του και στελέχη της Κινεζικής Πρεσβείας.

20230404160315

Τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας υπεδέχθη ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητής Δημήτρης Καραδήμας, στο Κτήριο «Κωστής Παλαμάς». Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του Κέντρου Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού (ΚΕΛΚΙΠ) ο Πρόεδρός του, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Στέλιος Βιρβιδάκης, και η Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Χλόη Μπάλλα, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.

20230404155924

Ο Αντιπρύτανης, υποδεχόμενος τον κ. HU Heping, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η κινεζική πλευρά διαχρονικά για την σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των δύο χωρών και την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο πλευρών σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού. Ο κ. Καραδήμας τόνισε ότι, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει το Ίδρυμα και στο πλαίσιο της πολιτικής διεθνοποίησης που ακολουθεί, το ΕΚΠΑ έχει ήδη σημαντικό αριθμό συνεργασιών με Πανεπιστήμια της Κίνας  οι οποίες αφορούν σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα και προγράμματα ανταλλαγών. Ο Αντιπρύτανης παρουσίασε, επίσης, στον Υπουργό ενδεικτικά στοιχεία για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ του ΕΚΠΑ και κινεζικών πανεπιστημίων και για τη συμμετοχή Κινέζων φοιτητών και φοιτητριών σε διάφορα προγράμματα που προσφέρονται από το Πανεπιστήμιό μας. Έκλεισε με αναφορά στο ΚΕΛΚΙΠ, το οποίο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας τεσσάρων Πανεπιστημίων: του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

微信图片 20230404160013

Ο κ. Βιρβιδάκης  περιέγραψε τις δραστηριότητες του Κέντρου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού, (ανταλλαγές ακαδημαϊκού προσωπικού, ερευνητών, διαλέξεις, συνέδρια, σεμινάρια, μεταφράσεις κλπ) στο πλαίσιο Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ, και εξέφρασε τις ευχαριστίες της ελληνικής πλευράς για την υλική και ηθική στήριξη των προσπαθειών προαγωγής της συγκριτικής μελέτης των δύο αρχαίων πολιτισμών την οποία έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο Κινέζος Πρόεδρος Χi Jiping. Η κα Μπάλλα παρουσίασε συνοπτικά τις δραστηριότητες τις οποίες έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τη διοργάνωση σειράς σεμιναρίων και Θερινού Σχολείου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

微信图片 20230404160021

Ο κ. Ηu ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του ΕΚΠΑ και του ΚΕΛΚΙΠ για τη λεπτομερή ενημέρωση και τους συνεχάρη για το φιλόδοξο έργο το οποίο έχουν αναλάβει.  Επιβεβαίωσε την απόφαση της κινεζικής πλευράς να συμβάλει με πολλούς τρόπους στις δραστηριότητες του ΚΕΛΚΙΠ και γενικότερα σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των ακαδημαϊκών σχέσεων και των αμοιβαίων ανταλλαγών σε όλους τους τομείς των ανθρωπιστικών σπουδών και του πολιτισμού. 

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN