Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Έκθεση Γεωμετρικών Στερεών – Διαδραστικό – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία

Η Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών σε συνεργασία με το Τμήμα Μαθηματικών και την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής προσφέρει διαδραστικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία, σχετικά την Ευκλείδεια Γεωμετρία, με έμφαση στα Πλατωνικά και Αρχιμήδεια Στερεά και τις Πλακοστρώσεις.

Ο χώρος που πραγματοποιείται το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση χειροποίητων ξύλινων Γεωμετρικών Στερεών και Πλακοστρώσεων (δημιουργία και δωρεά του Γ. Πέττα) και του Στερεού Gömböc (δωρεά Ουγγρικής Πρεσβείας). Επίσης εκτίθενται αρχεία και βιβλία από το Τμήμα Μαθηματικών, καθώς και ορυκτοί κρύσταλλοι από το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Παράλληλα στο χώρο υπάρχει προτομή του σπουδαίου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και ειδικό αφιέρωμα συνοδευόμενο από τα βιβλία του Ιωνικού Πανεπιστημίου Σμύρνης.

Η Διαδραστική Έκθεση Γεωμετρικών Στερεών ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά από τον Δεκέμβριο 2022. Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα έχουν ήδη παρακολουθήσει 12 σχολεία από ένα υπολογιζόμενο σύνολο 16 σχολείων έως το τέλος Μαΐου 2023.

Στόχος είναι να συμμετάσχουν περίπου 500 μαθητές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης μέχρι το τέλος του εκπαιδευτικού έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα λάβουν μέρος σχολεία τόσο από την Ελλάδα (Αθήνα και επαρχία), όσο και από το εξωτερικό (1 από Δανία, 1 από Κύπρο).

Κάθε Σχολείο έχει δικό του «Θέμα» προς εκπαίδευση και δράση των Μαθητών.

Το «Θέμα» επιλέγεται από τον Καθηγητή των Μαθητών, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις γνώσεις τους. Το εκάστοτε θέμα συζητείται διεξοδικά (μέσω emails και τηλεφώνου), με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Προγράμματος και παρέχεται υλικό. Όλα τα εκπαιδευτικά αρχεία που χρησιμοποιούνται αναρτώνται στην Ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης, μαζί με φωτογραφίες.

Ενδεικτικά μερικά από τα θέματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί:

  1. Πλατωνικά και Αρχιμήδεια Στερεά, Εξίσωση Euler
  2. Αναπτύγματα Γεωμετρικών Στερεών (με χαρτόνι και με GeoGebra)
  3. Πλακοστρώσεις Κανονικών Πολυγώνων (από ξύλο και με GeoGebra) και Πλακόστρωση Penrose  (χαρτόνι)
  4. Γεωμετρικές Καμπύλες (Επικυκλοειδείς, Υποκυκλοειδείς. Χιονονιφάδα Koch)

Αφιερώματα για την/τα

  1. Ημέρα του αριθμού π (Μέθοδος Προσέγγισης του Αρχιμήδη)
  2. Ημέρα της Γυναίκας, (αφιέρωμα σε Γυναίκες Μαθηματικούς, από την Αρχαιότητα έως Σήμερα)
  3. Ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου (Καρδιοειδείς καμπύλες)
  4. Αρχαία ελληνικά Μαθηματικά

Έχουν δρομολογηθεί ήδη για τον Σεπτέμβριο.

  1. Ο Κ. Καραθεοδωρή και η ζωή του (2023, Έτος Καραθεοδωρή)
  2. Η Χρυσή Τομή

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Β, Γ Γυμνασίου και Α, Β Λυκείου.

Το διαδραστικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία έχει λάβει (με ανώνυμη) αξιολόγηση από τους μαθητές βαθμολογία 4,5/5. Επίσης πολλά επαινετικά σχόλια από τους καθηγητές τους για την πρωτοτυπία, την πληρότητα, την φιλοξενία στο χώρο της Βιβλιοθήκης και κυρίως για την εκπαιδευτική του προσφορά στη μέση εκπαίδευση.

Η συνέχιση του προγράμματος θεωρείται σημαντική, καθώς αποτελεί ένα πρωτοπόρο  εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα μια αξέχαστη επιστημονική και ψυχαγωγική  εμπειρία για τους μαθητές. Ελπίζουμε πως η γνωριμία τους με την επιστήμη των θετικών επιστημών θα χρησιμεύσει στην περαιτέρω μαθησιακή τους εξέλιξη.

Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Λεώνη Ευαγγελάτου-Δάλλα, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Μαθηματικών ΕΚΠΑ και σε συνεργασία με την κ. Ερασμία Γαλαζούδη, Αναπλ. Υπεύθυνη Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης ΣΘΕ, υλοποιούν το πρόγραμμα σε εβδομαδιαία βάση.

Στόχος μας να καλύψουμε σταδιακά, με ανάλογες δράσεις στην έκθεση, όλα τα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου μας με τη αντίστοιχη συμμετοχή και άλλων μελών ΔΕΠ που θα στηρίζουν το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN