Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Καθηγητής Γεώργιος Χρούσος ανάμεσα στους ανθρώπους – πρότυπα, σύμφωνα με τους μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών

Το περιοδικό «Αθηναίος» αποτελεί την ετήσια έκδοση της μαθητικής κοινότητας του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών. Φέτος το τεύχος είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που αποτελούν πρότυπο για τα νέα παιδιά. Ανθρώπους που έγιναν πηγή έμπνευσης για τους νέους και αναγνωρίστηκαν με το έργο και τις δράσεις τους. Η επιλογή των προτύπων αυτών έγινε από τους μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών και περιλαμβάνουν άτομα από τον επιστημονικό, καλλιτεχνικό, επιχειρηματικό και αθλητικό χώρο, με μοναδικό κριτήριο να αποτελούν πηγή έμπνευσης, πρότυπο αφοσίωσης και ήθους στη δουλειά τους.

Ανάμεσα στους ανθρώπους-πρότυπα, διακρίνονται οι κ. κ. Σ. Κριμιζής, Δ. Σιμόπουλος, Γ. Αντετοκούμπο, Α. Νικολαΐδης, Λ. Καβάκος και οι κ.κ. Κ. Γαζέας, Αστροφυσικός στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και Γ. Χρούσος Καθηγητής και Διευθυντής
της Πρώτης Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Γεώργιος Χρούσος είναι Καθηγητής και Διευθυντής της Πρώτης Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 2010 κατέχει την Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Ιατρική (UNESCO Chair on Adolescent Health Care) του ίδιου Πανεπιστημίου. Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα ήταν Διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Maryland και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Χρούσος έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την έρευνά του στο μοριακό σύστημα μετάδοσης του σήματος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα των επινεφριδίων και στους φυσιολογικούς και μοριακούς μηχανισμούς του stress.

Το εξώφυλλο του περιοδικού «Αθηναίος», της μαθητικής κοινότητας του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Άρης-Παναγιώτης Τσομώκος, αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα:

Σε αυτήν την πορεία, σε αυτό το ταξίδι που δεν τελειώνει με την αποφοίτησή μας, το σημαντικότερο εφόδιό μας, οι σημαντικότεροι αρωγοί μας, ήταν τα ΠΡΟΤΥΠΑ. Πρότυπα που μας ενέπνευσαν με τη στάση τους. Πρότυπα που μας στήριξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής και νεανικής μας πορείας. Πρότυπα χωρίς τα οποία τα όποια ως σήμερα επιτεύγματά μας θα ήταν ακατόρθωτα. Έτσι λοιπόν, το Τεύχος του ιστορικού ΑΘΗΝΑΙΟΥ που διαβάζετε είναι αφιερωμένο στα ΠΡΟΤΥΠΑ και επιτελεί διπλό ρόλο: να αποδώσει φόρο τιμής στα πρότυπα που ήδη έχουμε –γονείς, εκπαιδευτικούς, φίλους– αλλά και να μας εμπνεύσει παρουσιάζοντάς μας νέα πρότυπα. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του τεύχους αυτού, θα βρείτε παρουσιάσεις και συνεντεύξεις από ανθρώπους του πνεύματος, της επιστήμης, της τέχνης, του αθλητισμού, της διπλωματίας και του επιχειρείν.

Πολλοί από εμάς θα είμαστε διασκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας και ελπίζω να γίνουμε και εμείς πρότυπα για τους μελλοντικούς νέους, ο καθένας με τον τρόπο του – άλλοι στον ακαδημαϊκό χώρο, άλλοι στην τέχνη, άλλοι στην προσωπική ζωή, άλλοι στην πολιτική. Ας είναι λοιπόν, αυτός ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ένας φόρος τιμής για τα πρότυπα τα οποία έχουμε και πηγή έμπνευσης για τα πρότυπα που ευελπιστούμε να γίνουμε στο μέλλον. Ας μας θυμίζει πάντοτε την αφετηρία μας και πάνω από όλα, τους ανθρώπους που μας στήριξαν, τους ανθρώπους που αποτέλεσαν οδοδείκτες στα πρώτα βήματα αυτού του ταξιδιού, τα δικά μας ΠΡΟΤΥΠΑ…

Εκ μέρους όλων όσοι συνεργάστηκαν στην έκδοση του ΑΘΗΝΑΙΟΥ 2023, σας εύχομαι Καλή Ανάγνωση!

Ο Καθηγητής κ. Χρούσος στη συνέντευξη αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

Το καλό με την Ιατρική είναι ότι έχει τεράστια περιθώρια. Όποια προσωπικότητα και να έχεις, μπορείς να βρεις αυτό που σε ενδιαφέρει.

Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι αρετές που οφείλει να έχει ένας ερευνητής, ο κ. Χρούσος αναφέρει:

Ααα..!!!Είναι οι αρετές που οφείλει να έχει κάθε άνθρωπος. Καταρχάς να έχει αίσθημα δικαιοσύνης. Δεύτερο, να διαθέτει την ικανότητα να ακολουθεί την αλήθεια, να μην συμβιβάζεται με το ψέμα. Τρίτον, να έχει ενσυναίσθηση, ώστε να μπορέσει να εμπνεύσει τους υφισταμένους του. Τέταρτο, πρέπει να του αρέσει αυτό που κάνει. Η έρευνα δεν αρέσει σε όλους. Η έρευνα είναι όπως η Τέχνη. Σε κάποιον αρέσει να ζωγραφίζει ή να φτιάχνει γλυπτά. Είναι τα δύο κατά κάποιο τρόπο συγγενή: η τέχνη και
η έρευνα. Ο ερευνητής έχει πάθος με την έρευνα, του αρέσει να ψάχνει, του αρέσει να παράγει γνώση, γιατί αυτή είναι η δουλειά του. Δεν είναι φτιαγμένοι όλοι οι άνθρωποι για να γίνουν ζωγράφοι ούτε για να γίνουν ερευνητές. Ο καθένας εκεί που αισθάνεται καλά και απολαμβάνει τη ζωή.

Βλ. επίσης (σελ 26-31): https://www.athenscollege.edu.gr/docs/default-source/portal-files/athenscollege/high-school/2022-2023/%CE%BD%CE%AD%CE%B1/%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%85%CF%80%CE%B1/%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83-2023.pdf?sfvrsn=49afe2e9_3

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN