Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Highly attended” η συνεδρία “The Context of War and Cognitive Bias: An Interactive Approach in Accessing Relations of Attitude, Behavior and Events in Ancient Texts and Online News” στο HCII 2023

Με την έναρξη (23/7/23) του Παγκόσμιου Συνεδρίου Human Computer Interaction International (Copenhagen 2023.hci.international), καταγράφηκε και αξιολογήθηκε ως “highly attended” η συνεδρία με την ανακοίνωση (Ελληνικού / γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, λόγω Θουκυδίδη) “The Context of War and Cognitive Bias: An Interactive Approach in Accessing Relations of Attitude, Behavior and Events in Ancient Texts and Online News” (Christina Alexandris, Jiali Du, Vasilios Floros).

Πρόκειται για την μοντελοποίηση και μερική υλοποίηση πρόσβασης για το διεθνές κοινό (ενδιαφερόμενοι και εμπειρογνώμονες) για την ανάκτηση δύσκολα εντοπίσμων, σύνθετων πληροφοριών (γεω-)πολιτικού, διπλωματικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος από την “Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου” Θουκυδίδη (Αρχαία Ελληνικά με αλγόριθμο αξιοποίησης μετάφρασης Ελευθερίου Βενιζέλου στην Καθαρεύουσα, επεξεργασία Google Translate) και την “Τέχνη του Πολέμου” Σουν Τσου (Αρχαία Κινεζικά με αλγόριθμο αξιοποίησης μετάφρασης Lin Wusun, κοντά στην δομή και πληροφορίες του αρχαίου κειμένου).

Η επεξεργασία κατέστη δυνατή με ειδική προσαρμογή στρατηγικών (Πληροφορικής-Τεχνητής Νοημοσύνης) που χρησιμοποιούνται στα ιατρικά και στα τεχνικά κείμενα.

Στην ανακοίνωση συμμετείχαν από το ΕΚΠΑ η Καθηγήτρια του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Χριστίνα Αλεξανδρή και o Βασίλειος Φλώρος, Καθηγητής πληροφορικής, απόφοιτος του ΠΜΣ του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ και συνεργάτης του Εργαστηρίου Γλωσσικών Εφαρμογών για Δημοσιογραφικά Κείμενα ΕΜΠ, ECI, DUK (συνεργαζόμενο με ΕΚΠΑ), ο οποίος έφυγε αναπάντεχα από το ζωή το 2022. Στο paper υπάρχει αφιέρωση στην μνήμη του.

Στην ανακοίνωση συμμετείχε και ο Καθηγητής Jiali (Ernie) Du ο οποίος είναι γλωσσολόγος στο Πανεπιστήμιο Guangdong University of Foreign Studies, Guangzhou, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. To ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 ο Καθ. Jiali (Ernie) Du ήταν για έναν χρόνο στην Ελλάδα και πραγματοποίησε διαλέξεις στους φοιτητές του ΕΚΠΑ.

Volume:
https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-031-35572-1

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN