Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Δάντη από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη και την Υφ. Εξωτερικών της Ιταλίας M. Tripodi με την παρουσία μελών του ΕΚΠΑ

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, στις 12.00 το μεσημέρι, στη συμβολή των οδών Ξενοκράτους και Αριστοδήμου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινου αγάλματος του Δάντη, από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και την υφυπουργό εξωτερικών της Ιταλίας Maria Tripodi. Εκτός από τους Ιταλούς επισήμους, στην τελετή παρέστησαν και καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ: ο κοσμητεύων καθ. Γεράσιμος Ζώρας (επίτιμο μέλος της Società Dantesca di Firenze), ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας καθ. Γεράσιμος Παγκράτης, ο καθ. Ιωάννης Τσόλκας, η επίκ. καθ. Αικ. Φλώρου, καθώς και το μέλος ΕΕΠ Mariangela Ielo, Αντιπρόεδρος της Società Dante Alighieri της Αθήνας.

img 02

Στην αναμνηστική φωτογραφία εικονίζεται επιπλέον και ο Διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών δρ Francesco Neri. Πριν από ενενήντα περίπου χρόνια, στις 11 Ιανουαρίου 1915, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Εμπρός», ο κορυφαίος των γραμμάτων μας Κωστής Παλαμάς, αλλά και Γενικός Γραμματέας τότε του Πανεπιστημίου Αθηνών, επεσήμαινε με λύπη την έλλειψη του δαντικού έργου από το πρόγραμμα σπουδών της Φιλοσοφικής: «Εννοείται ότι αι περί Δάντη μελέται εις όλα τα πεπολιτισμένα έθνη αποτελούσιν ιδίαν πολύτομον και πολυσχιδή φιλολογίαν, πληρούσαν βιβλιοθήκας, και εις τα Πανεπιστήμια ιδιαίτεραι έδραι ιδρύονται και διατίθενται προς ερμηνείαν και παράδοσιν αυτού. Μόνον αι ελληνικαί πανεπιστημιακαί σπουδαί διατελούσι μέχρις ώρας άγνωστοι και παρθένοι πάσης τοιαύτης γνώσεως». Ευτυχώς, από τις αρχές της νέας χιλιετίας, ο Δάντης διδάσκεται σε ειδικό υποχρεωτικό μάθημα, στο οικείο ξενόγλωσσο Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής.

img 01

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN