H υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, κυρία Δέσποινα Τούντα, με θέμα διδακτορικής διατριβής “Κλιματική αλλαγή και πανδημίες από ζωονόσους, ως αναδυόμενοι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία. Διαχείριση και Πολιτικές πρόληψης και μείωσης των μελλοντικών απειλών από πανδημίες στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων”, συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο CEST 2021 παρουσιάζοντας το άρθρο με τίτλο “Do the weather conditions drive the spread of COVID-19? The Case of Greece” του οποίου συν-συγγραφείς είναι ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος κ. Παναγιώτης Νάστος, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Δημήτριος Παρασκευής και ο κ. Σαραντόπουλος από την Ελληνική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Στο άρθρο «Do the weather conditions drive the spread of COVID-19? The Case of Greece” (Ο καιρός επηρεάζει την εξάπλωση του COVID-19? Η περίπτωση της Ελλάδος), ερευνήθηκε η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα, από περιβαλλοντική άποψη. Ειδικότερα, εξετάστηκε εάν οι θερμές/ψυχρές και ξηρές/υγρές συνθήκες επιδρούν θετικά/αρνητικά στον αριθμό των εισαγωγών περιπτώσεων COVID-19 σε ΜΕΘ. Οι επιπτώσεις του καιρού στην εξάπλωση COVID-19 εκτιμήθηκαν από τα Γενικευμένα Γραμμικά Μοντέλα (GLM) με κατανομή Poisson (McGullagh and Nelder 1997), λαμβάνοντας ως εξαρτημένη μεταβλητή τις επιβεβαιωμένες εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του COVID-19 από τον Ε.Ο.Δ.Υ και ως ανεξάρτητες μεταβλητές τις τιμές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας αέρα και ταχύτητας ανέμου, που ανακτήθηκαν από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για την περίοδο από 26 Φεβρουαρίου 2020 (πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση COVID-19) έως 17 Μαρτίου 2021. Η στατιστική ανάλυση αφορά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για την περίοδο από 4 Μαΐου 2020 (σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων) έως 3 Νοεμβρίου 2021 (τοπικό lockdown στη Θεσσαλονίκη).
Συμπερασματικά διαπιστώθηκε ότι ο κρύος και υγρός καιρός στην Αθήνα και ο ζεστός και υγρός καιρός στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να σχετίζονται με αύξηση των εισαγωγών περιπτώσεων COVID-19 σε ΜΕΘ, ενώ αξιοσημείωτη είναι η επίδραση του ανέμου στη μείωση των αντίστοιχων εισαγωγών, και για τις δύο πόλεις. Επίσης η αθροιστική επίδραση του καιρού των προηγούμενων ημερών φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τις εισαγωγές, σε σύγκριση με τις καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν τις προηγούμενες μεμονωμένες ημέρες.