Το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου, όπως αποτυπώθηκε στη μεγάλη προσέλευση, αλλά και στα πολλά ερωτήματα που τέθηκαν, «φωτίζει» την ανάγκη όλων για αυξημένο επίπεδο ενημέρωσης σε θέματα Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG). Στο πλαίσιο του University of Athens ΜΒΑ #Business_Series, με συνδιαργανωτές το MSC – Φιλοσοφία και Διοίκηση και το Exec – τα Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Executive Education, αρχικά, ο Δημήτρης Μπάλιος, Διευθυντής του University of Athens, έθεσε το πλαίσιο για τη δομή της συγκεκριμένης διοργάνωσης και ανέφερε συγκεκριμένες δράσεις που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν και σχετίζονται με το ESG.
Οι ομιλητές ξεκίνησαν με σύντομες εισηγήσεις. Ο καθηγητής Ανδρέας Παπανδρέου αναφέρθηκε στις ιστορικές ρίζες της έννοιας της Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) και γιατί είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις. Ακολούθησε η κυρία Παναγιώτα Λαμπροπούλου που αναφέρθηκε στην παγκόσμια διάσταση ESG και το σημαντικό ρόλο του UN Global Compact στην εδραίωση και ενδυνάμωση του. Η κυρία Έλενα Αθουσάκη μίλησε για την εξέλιξη του ESG στην Ελλάδα σε σχέση με τις διεθνείς επιχειρηματικές εξελίξεις. Τέλος, ο καθηγητής Ανδρέας Κουτούπης εμβάθυνε στις τρεις διαστάσεις του ESG και τόνισε τις διαφορές του με την κοινωνική εταιρική ευθύνη.
Ακολούθησαν σειρά ερωτήσεων και συζήτηση καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως o ρόλος των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αν το ESG είναι απλά μια εφήμερη μόδα ή ένας επιφανειακός εξωραϊσμός (greenwashing), η σημασία κοινωνικών παραγόντων όπως διαφορετικότητα και συμπερίληψη για την ανθεκτικότητα της επιχείρησης, ποιες είναι οι προκλήσεις ενσωμάτωσης του ESG στην επιχειρηματική στρατηγική, η σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης για την επιτυχία του ESG, ο ρόλος της βιώσιμης χρηματοδότησης. Η συζήτηση έκλεισε με αναφορές στο ρόλο και στις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων (οικονομικές, πανδημία, γεωπολιτικές, κλιματική) για το ESG, στην επίδραση της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης όπως της τεχνητής νοημοσύνης και στην σημασία της εκπαίδευσης για την ενίσχυση και βελτίωση του ESG.