Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π.: Θεοδώρα Μπούτσικου, Βασίλειος Νικολάου, Παναγιώτης Παπαγιάννης, Ανάργυρος Τουμπέκης, Πολυξένη Αργειτάκη, Δημήτριος Λαδάκης.
Θεοδώρα Μπούτσικου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής
Η κ. Θεοδώρα Μπούτσικου τα τελευταία 13 χρόνια ασκεί ακαδημαïκό αλλά και κλινικό έργο ως Πανεπιστημιακός με γνωστικό αντικείμενο Παιδιατρική- Νεογνολογία.
Το εκτεταμένο διδακτικό της έργο αφορά τη συμμετοχή της από το 2004 μέχρι σήμερα στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Πανεπιστημιακών Κλινικών στις οποίες εργάστηκε. Eίναι μέλος Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής 21 διδακτορικών διατριβών, Επιβλέπον μέλος σε 7 (εκ των οποίων 5 έχουν περατωθεί), Μέλος 7μελούς εξεταστικής επιτροπής 24 διδακτορικών διατριβών, μέλος Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής σε 1 μεταδιδακτορική έρευνα και μέλος Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής 17 διπλωματικών εργασιών από Π.Μ.Σ. Επιπλέον έχει διδάξει σε 4 Προπτυχιακά υποχρεωτικά κατ΄επιλογήν μαθήματα και 8 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Έχει γράψει 9 κεφάλαια σε πολυσυγγραφικά βιβλία, ενώ είναι Associate Editor του Επιστημονικού Περιοδικού Frontiers in Pediatrics (Neonatology section) και Σύμβουλος συντακτικής επιτροπής 15 ξενόγλωσσων και 1 ελληνικού επιστημονικού περιοδικού.
Είναι μέλος διαφόρων Επιστημονικών Επιτροπών (Επιτροπή Εκπαίδευσης του Τομέα Υγείας Μητέρας- Παιδιού της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Επιτροπή Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού Αρεταίειου Νοσοκομείου, Επιστημονική Επιτροπή Βιβλιογραφικής Ενημέρωσης και άλλων Επιστημονικών δραστηριοτήτων της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας). Ως Γραμματέας του Τομέα Υγείας Μητέρας- Παιδιού και Μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. συμμετείχε στα Όργανα Διοίκησης της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και πολυκεντρικές μελέτες.
Από το Σεπτέμβριο του 2022 η κ. Μπούτσικου είναι Διευθύντρια του νεοϊδρυθέντος Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. με τίτλο «Μητρικός Θηλασμός και Γονεϊκότητα» (MSc in Breastfeeding and Parenting). Το συγκεκριμένο Π.Μ.Σ. είναι το μοναδικό παγκοσμίως το οποίο προσεγγίζει διεπιστημονικά τον Μητρικό Θηλασμό και τη Γονεϊκότητα.
Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει συνολικά 92 πλήρεις ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε Διεθνή περιοδικά, κυρίως κλινοκοεργαστηριακές μελέτες, στοχευμένες στην Περιγεννητική Ιατρική-Νεογνολογία. Έχει λάβει μέρος με ανακοίνωση-ομιλία σε 130 διεθνή και 128 ελληνικά συνέδρια, ενώ έχει τιμηθεί με 3 Διεθνή βραβεία σε Συνέδρια μεταξύ των οποίων και το Gold Medal στα Academic Olympics της UENPS (Union of European Neonatal and Perinatal Societies), καθώς και 5 πρώτα βραβεία σε Ελληνικά Συνέδρια.
[theobtsk@gmail.com]
Βασίλειος Νικολάου, εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής
Ο Βασίλειος Νικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύθηκε στην Ορθοπαιδική στη Β’ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές σε διάφορα κέντρα στη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.
H μετεκπαίδευσή του περιλαμβάνει ένα Fellowship στη χειρουργική τραύματος στο Πανεπιστήμιο του Leeds (Leeds, UK), ένα Fellowship αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος στο Πανεπιστήμιο McGill (Μόντρεαλ Καναδάς), δύο Fellowships στην χειρουργική ανακατασκευής κάτω άκρων και αναθεωρήσεων αρθροπλαστικών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο (Τορόντο, Καναδάς) και ένα Fellowship χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης – Σκολίωσης στο Πανεπιστήμιο McGill (Μόντρεαλ Καναδάς).
Ο κος Νικολάου είναι διδάκτωρ Ορθοπαιδικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006) ενώ κατέχει και ένα Master of Science στην Πειραματική Ορθοπαιδική Χειρουργική από το Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ του Καναδά (2013).
Εκλέχθηκε ομόφωνα Λέκτορας Ορθοπαιδικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το Νοέμβριο του 2009. Διορίσθηκε και τοποθετήθηκε στη Β’ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική, τον Ιανουάριο του 2012, λόγω των γνωστών καθυστερήσεων στους διορισμούς που επικρατούσαν τότε. Έκ τοτε ανελίχθηκε σε όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες, μέχρι την ομόφωνη εκλογή του στο βαθμό του τακτικού Καθηγητή το Νοέμβριο του 2023.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 160 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και περισσότερα από 17 κεφάλαια βιβλίων σε Ελληνικά και ξενόγλωσσα συγγράμματα Ορθοπαιδικής. Επίσης, έχει δώσει περισσότερες από 310 διαλέξεις και παρουσιάσεις σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια. Είναι πρόεδρος του τμήματος ισχίου και γόνατος της Ελληνικής Εταιρίας Ορθοπαιδικής και τραυματολογίας. Επίσης είναι Editor in Chief σε ένα ξενόγλωσσο περιοδικό Oρθοπαιδικής καθώς και μέλος της συντακτικής επιτροπής σε πολλά διεθνή περιοδικά.
Ασκεί την Ορθοπαιδική Χειρουργική στην Αθήνα με έμφαση στη χειρουργική ανακατασκευής κάτω άκρων των ενηλίκων και ιδιαίτερα στις επεμβάσεις αρθροπλαστικών και αναθεωρήσεων αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος.
[vassilios.nikolaou@gmail.com]
Παναγιώτης Παπαγιάννης, εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής
Ο Π. Ι. Παπαγιάννης θεραπεύει το γνωστικό αντικείμενο της Ιατρικής Φυσικής στο φερώνυμο Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής από το 2007, οπότε εκλέχθηκε στην βαθμίδα του Λέκτορα.
Το διδακτικό του έργο περιλαμβάνει: προπτυχιακά μαθήματα σε τρεις σχολές του Ε.Κ.Π.Α., υπευθυνότητα μαθήματος στο πλαίσιο τριών μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Ε.Κ.Π.Α. υπευθυνότητα του μαθήματος Ιατρικής Φυσικής στο Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών στην Ιατρική του Ε.Κ.Π.Α., και διδασκαλία/συν-διεύθυνση του διεθνούς ESTRO Teaching Course: Advanced Physics for Brachytherapy. Έχει αναλάβει την επίβλεψη τριάντα προπτυχιακών, δέκα μεταπτυχιακών και δεκαοκτώ διδακτορικών διατριβών (έξι ως κύριος επιβλέποντας), καθώς και της εκπαιδευτικής/ερευνητικής επίσκεψης πέντε φοιτητών από το εξωτερικό.
Ερευνητική του εξειδίκευση αποτελεί η δοσιμετρία ιοντίζουσας ακτινοβολίας για την υποστήριξη και τον ποιοτικό έλεγχο ακτινοθεραπευτικών εφαρμογών. Το δημοσιευμένο του έργο περιλαμβάνει 87 δημοσιεύσεις κατόπιν κρίσης (2178 αναφορές, h index 30, πηγή: scopus), ογδόντα ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, οκτώ προσκεκλημένες ομιλίες σε διεθνή συνέδρια του εξωτερικού και έξι κεφάλαια σε βιβλία. Αποτελεί, διαχρονικά, μέλος διεθνών ομάδων εργασίας και επιτροπών της European Society for Therapeutic Radiology and Oncology (ESTRO) και της American Association of Medical Physics (AAPM).
Έχει επίσης διατελέσει Επιστημονικά Υπεύθυνος οκτώ ερευνητικών προγραμμάτων με σύνολο χρηματοδότησης μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α. πλέον των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση νέων ερευνητών και την απόκτηση ερευνητικού εξοπλισμού.
[ppapagi@med.uoa.gr]
Ανάργυρος Τουμπέκης, εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ο Ανάργυρος Τουμπέκης ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Σ.Ε.Φ.Α.Α.-Ε.Κ.Π.Α.). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Loughborough της Μ. Βρετανίας και διδακτορική διατριβή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Έχει εκλεγεί μέλος της Κοσμητείας και της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταπτυχιακών σπουδών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός» στη Σ.Ε.Φ.Α.Α.-Ε.Κ.Π.Α. Έχει διατελέσει διευθυντής του Τομέα Υγρού Στίβου και συντονιστής της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης της Σ.Ε.Φ.Α.Α. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις φυσιολογικές αποκρίσεις και προσαρμογές με την προπόνηση κολύμβησης. Περισσότερες από 80 μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε Ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά με υψηλό συντελεστή βαρύτητας. Στη βιβλιομετρική βάση Scopus εμφανίζονται 933 αναφορές στο έργο του και δείκτης h=18. Έχει επιβλέψει την εκπόνηση 82 προπτυχιακών 8 μεταπτυχιακών και 2 διδακτορικών διατριβών και έχει συμμετάσχει ώς μέλος εξεταστικών επιτροπών σε περισσότερες από 30 μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές στη Σ.Ε.Φ.Α.Α.-Ε.Κ.Π.Α. και άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει ώς προσκεκλημένος ομιλητής σε 20 Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια και είναι κριτής άρθρων και μέλος της συντακτικής επιτροπής σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά της αθλητικής επιστήμης και ιατρικής της άθλησης. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας για την υποστήριξη κολυμβητών/τριων υψηλού επιπέδου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης, μέλος του Δ.Σ. για πέντε θητείες και πρόεδρος της εταιρείας την περίοδο 2018-2020. Την περίοδο 2015 – 2019 ήταν μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.).
Σύνδεσμοι για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τον Ανάργυρο Τουμπέκη:
https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=12646856100
https://scholar.google.co.uk/citations?hl=en&user=5580LogAAAAJ
https://www.researchgate.net/profile/Argyris-Toubekis
[atoubekis@phed.uoa.gr]
Πολυξένη Αργειτάκη, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Η Πολυξένη Αργειτάκη γεννήθηκε στην Τρίπολη.
Κατέλαβε την θέση Αναπληρωτή Καθηγητή Αθλητικών Δρόμων στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διδάκτορας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιστημονικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και Διεθνή συνέδρια. Επιμελήθηκε την ελληνική έκδοση των βιβλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου “Εισαγωγή στην Προπονητική” και “Δρόμοι Άλματα Ρίψεις”.
Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (ΕΑΤΕ) από το 2012 και Αρχηγός Αποστολής της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ομάδας στους Παγκόσμιους Πανεπιστημιακούς Αγώνες στη Chengdu Κίνας το 2023.
Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρωταθλήτρια Ελλάδος στις μεσαίες αποστάσεις (800μ, 1500μ) και μέλος της Εθνικής Ομάδος της Ελλάδος με περισσότερες από 30 διεθνείς συμμετοχές και διακρίσεις. Προπονήτρια στίβου στον Παναθηναϊκό Α.Ο. και στην Πυροσβεστική Ακαδημία. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Βραβεύτηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (WA πρώην IAAF) με το βραβείο “Γυναίκα στον Αθλητισμό” εις αναγνώριση της συμβολής της, ως Πανεπιστημιακός, στην ανάπτυξη και διάδοση του Στίβου. Πρόκειται για μια παγκοσμίου βεληνεκούς διάκριση για τον Ελληνικό Αθλητισμό.
Έχει βραβευτεί για την προσφορά της στον Αθλητισμό από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρόνγκ το 2008, και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Επίσης από τον υφυπουργό Αθλητισμού το 2003.
[pargeit@phed.uoa.gr]
Δημήτριος Λαδάκης, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
Ο Δημήτριος Λαδάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής (2024) στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών με δίπλωμα στη Χημική Μηχανική (2009) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2014). Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (2014-2018) όπου και ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη βιοχημικών διεργασιών παραγωγή ηλεκτρικού οξέος. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες αφορούν κυρίως την ανάπτυξη και το σχεδιασμό αειφόρων βιοδιυλιστηρίων χρησιμοποιώντας ανανεώσιμους πόρους για την παραλαβή προϊόντων προστιθέμενης αξίας και για την παραγωγή βιογενών προϊόντων σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Στόχος της έρευνας του είναι η αξιοποίηση των αγροτοβιομηχανικών παραπροϊόντων καθώς και του οργανικού κλάσματος αστικών αποβλήτων για την παραγωγή καινοτόμων βιοχημικών ουσιών ή βιοπολυμερών. Η έρευνα του επικεντρώνεται στην βιοχημική μηχανική με σκοπό τη βελτιστοποίηση της παραγωγής ζυμώσιμων βιογενών προϊόντων μέσω της μελέτης των παραμέτρων που διέπουν τις διεργασίες και της εφαρμογής νέων τεχνολογιών στο στάδιο ζύμωσης όπως και στα στάδια της παραλαβής και καθαρισμού του τελικού προϊόντος. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσεται η μελέτη και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της ανάλυσης του κύκλου ζωής των τελικών προϊόντων, καθώς και η μελέτη της οικονομικής τους βιωσιμότητας μέσω τεχνοοικονομικής μελέτης. Οι μελέτες αυτές υποδεικνύουν τα σημεία της διεργασίας που χρήζουν βελτιστοποίησης δίνοντας ανάδραση στο σχεδιασμό των διεργασιών με σκοπό την βελτιστοποίηση των οικονομικών και περιβαλλοντικών δεικτών.
[Ladakisdimitris@gmail.com]