Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π.: Αιμιλία Θεμοπούλου, Μαρίνα Κολοβοπούλου, Κωνσταντίνος Πόταγας, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Αρετή Ανδρεοπούλου, Γεώργιος Γιαννούλης, Κωνσταντίνος Γώγος, Ιάκωβος Σταϊνχάουερ, Μαρία Χατζάκη, Βασιλική-Ειρήνη Δημακοπούλου.

Αιμιλία Θεμοπούλου, Εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών

Η Αιμιλία Θεμοπούλου, είναι Καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών. Απεφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της Σπουδές στο Παρίσι, στη Σορβόννη. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών  D.E.A (μάστερ). D.E.A. στα Πανεπιστήμια Université de la Sorbonne Nouvelle Paris-III και D.E.A. και Université de Paris-I Panthéon-Sorbοnne. Σπούδασε Τουρκολογία και απεφοίτησε από το Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO) στο Παρίσι. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με την απόκτηση του Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D).  Nouveau Doctorat en Histoire, Université de Paris-I Panthéon-Sorbοnne, με βαθμό: Άριστα με τιμητική διάκριση.
Δίδαξε Οθωμανική Ιστορία στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πραγματοποίησε διαλέξεις σε  Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τα επιστημονικά διδακτικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της καλύπτουν τον ευρύτερο χώρο της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας και των θεσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της μετάβασης στην σύγχρονη Τουρκία. Ειδικότερα, επικεντρώνονται σε θέματα κοινωνικής οργάνωσης, θεσμών, εκπαίδευσης ελληνορθοδόξων πληθυσμών, ανάπτυξης αστικών κέντρων, (Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης Θεσσαλονίκης) στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, εκδυτικισμού και εκκοσμίκευσης, πολιτικής ιδεολογίας και Ισλάμ, σχέσεων μουσουλμάνων και μη μουσουλμάνων, οργάνωσης μειονοτήτων στην Τουρκία και θεμάτων ελληνικής και τουρκικής ιστοριογραφίας.  Έχει συγγράψει μελέτες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων και σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει επίσης οργανώσει πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Τα βιβλία της είναι:
Salonique, 1800-1875: Conjoncture économique et mouvement commercial (Θεσσαλονίκη, 1800-1875: Oικονομική συγκυρία και εμπόριο), Εκδόσεις Λειμών, Αθήνα, 2020,  1104 σελ
Πολιτική και ιδεολογία του Αβδούλ Χαμίντ Β΄, Εκδόσεις Λειμών, Αθήνα, 2021, 291 σελ .
 Επαγγέλματα στη Θεσσαλονίκη τον ιθ΄ αιώνα βάσει οθωμανικών αρχείων, Εκδόσεις Λειμών, β΄ έκδοση, Αθήνα, 2022, 109 σελ.
[athemop@turkmas.uoa.gr]

Μαρίνα Κολοβοπούλου, Εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας

Μαρίνα Κολοβοπούλου, εἶναι Καθηγήτρια Ἱστορίας Δογμάτων καί Συμβολικῆς τοῦ Τμήματος Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ε.Κ.Π.Α. Εἶναι πτυχιοῦχος καί διδάκτωρ τοῦ ἰδίου Τμήματος καί ἔχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στό King’s College τοῦ Λονδίνου. Διδάσκει σέ προπτυχιακό καί μεταπτυχιακό ἐπίπεδο ἀπό τό 2006.  Ὡς ἐκπρόσωπος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἔχει χρηματίσει μέλος τῆς Κεντρικῆς Ἐπιτροπῆς τοῦ Συμβουλίου Εὐρωπαϊκῶν Ἐκκλησιῶν. Εἶναι μέλος τῆς Κεντρικῆς καί Ἐκτελεστικῆς Ἐπιτροπῆς τοῦ Παγκοσμίου Συμβουλίου Ἐκκλησιῶν (ΠΣΕ), μέλος τῆς Μόνιμης Ἐπιτροπῆς γιά τήν Ἑνότητα καί τήν Συνεργασία τοῦ ἴδιου Συμβουλίου, μέλος τοῦ forum για τό διάλογο τοῦ ΠΣΕ μέ τή Ρωμαιοκαθολική Ἐκκλησία ὡς ἐκπρόσωπος τοῦ πρώτου, ἐνῶ ἔχει χρηματίσει πρόεδρος τῆς μικτῆς ἐπιτροπῆς ἀπό πλευρᾶς ΠΣΕ γιά τήν προετοιμασία τοῦ διαλόγου μέ τους Πεντηκοστιανούς καθώς καί μέλος καί προεδρεύων πολλῶν ἐπιτροπῶν αὐτοῦ. Εἶναι μέλος Διεθνῶν  Ἐπιστημονικῶν  Ἑνώσεων καί Ἐκδοτικῶν Ἐπιτροπῶν. Εἶναι ἀντιπρόεδρος τῆς Διεθνοῦς Ἑνώσεως Ὀρθοδόξων Δογματολόγων καί ἔχει συμμετάσχει σέ πλῆθος διεθνῶν συνεδρίων στό ἐσωτερικό καί στό ἐξωτερικό. Ἔχει συγγράψει μελέτες, ἄρθρα καί μονογραφίες πού ἀφοροῦν τόσο τό ἐπιστημονικό πεδίο τοῦ γνωστικοῦ της ἀντικειμένου Ἱστορία Δογμάτων καί Συμβολική ὅσο καί ζητήματα σχετικά μέ τόν σύγχρονο ἄνθρωπο καί τήν κοινωνία.  Ἐπίσης συμβάλλει καί στό ποιμαντικό ἔργο τῆς Ἐκκλησίας καί στήν εὐρύτερη κοινοποίηση τοῦ θεολογικοῦ λόγου μέ δράσεις σέ διάφορες μητροπόλεις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καί τῆς Κύπρου.
[mkolov@theol.uoa.gr]

Κωνσταντίνος Πόταγας, Εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Κώστας Πόταγας σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. και ειδικεύτηκε στη Νευρολογία στη Γαλλία. Απέκτησε το DEA (MSc) στη συγκριτική ψυχολογία των νοητικών δραστηριοτήτων, από την EHESS στο Παρίσι. Το διδακτορικό του, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Πανεπιστήμιο Paris VII, αφορά τη νευροψυχολογία της όσφρησης στη νόσο του Parkinson. Εργάστηκε στη Γαλλία και, στη συνέχεια, στην Ελλάδα, σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ (Λαϊκό και Ευαγγελισμός) και, από το 2003, στη Νευρολογική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α., στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ως κλινικός νευρολόγος με ειδικό ενδιαφέρον στο πεδίο της Νευροψυχολογίας (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, νοητικά ελλείμματα στα εγκεφαλικά επεισόδια, νόσος του Parkinson). Κύριο κίνητρο της σταδιοδρομίας του υπήρξε η εισαγωγή της κλινικής Νευροψυχολογίας στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο συνδιοργάνωσε και διευθύνει το διακρατικό Π.Μ.Σ. Κλινικής Νευροψυχολογίας και Νοητικών Νευροεπιστημών της Ιατρικής του Ε.Κ.Π.Α., σε συνεργασία με το ΜΝΙ του Πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ και διδάσκει Νευρολογία και Νευροψυχολογία στους φοιτητές πρώτου κύκλου της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διευθύνει τη Μονάδα Νευροψυχολογίας και διαταραχών του Λόγου και συμμετέχει στα Ειδικά ιατρεία Εξωπυραμιδικών Διαταραχών της 1ης Νευρολογικής Κλινικής του Ε.Κ.Π.Α., στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Τα δύο κύρια θέματα ερευνητικού ενδιαφέροντός του είναι οι μηχανισμοί της γλώσσας/αφασίας και τα νοητικά ελλείμματα/διαταραχές της συμπεριφοράς στις νόσους των βασικών γαγγλίων. Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τις νευροψυχολογικές διαταραχές σε διάφορες κλινικές καταστάσεις και ειδικότερα τις κρανιεγκεφαλικές κακώσεις, την όσφρηση, τη νόσο του Parkinson, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, την αφασία και τον πόνο. Έχει μεταφράσει και επιμεληθεί πολλά βιβλία σχετικά με τη Νευροψυχολογία και τη γλώσσα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Είναι συνεκδότης του ελληνικού περιοδικού νευροεπιστημών και επιστημών του ανθρώπου «Σύναψις».
Επιλεγμένες δημοσιεύσεις: https://scholar.google.com/citations?user=LuJjD40AAAAJ&hl=en.
[cpotagas@otenet.gr]

Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας

Ο Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης είναι Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος του Ελληνικού Κλιμακίου της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO (Haifa), Διευθυντής του ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του ΜΠΣ Βιοηθική – Ιατρική Ηθική του ΑΠΚυ, Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 298/15.04.2021), Μέλος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 353/06.05.2021), Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας «Κώστας Στεφανής», και Μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Hochschule Hannover της Γερμανίας, στο Josip Juraj Strossmayer University of Osijek της Κροατίας, και στο University of Novi Sad της Σερβίας. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις μονογραφίες στην ελληνική και δυο στην αγγλική, και έχει επιμεληθεί την έκδοση ένδεκα συλλογικών έργων: τεσσάρων στην αγγλική, ενός στην σερβική, και έξι στην ελληνική. Περισσότερα από ενενήντα άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Είναι μέλος διαφόρων φιλοσοφικών εταιρειών της ημεδαπής και της αλλοδαπής, και Editor-in-Chief του διεθνούς περιοδικού Φιλοσοφίας Conatus – Journal of Philosophy.
[eprotopa@philosophy.uoa.gr]

Αρετή Ανδρεοπούλου, Εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών

Η Αρετή Ανδρεοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Το 2005 αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. και στη συνέχεια φοίτησε στο μεταπτυχιακό και διδακτορικό πρόγραμμα Μουσικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (New York University) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, από όπου αποφοίτησε το 2013. Η διδακτορική της διατριβή πραγματεύεται την ανάπτυξη εργαλείων διασφάλισης της βέλτιστης ακουστικής εμπειρίας σε συνθήκες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (virtual and augmented auditory reality). Έχει εργαστεί, επίσης, ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο γαλλικό κρατικό ερευνητικό κέντρο CNRS για το χρονικό διάστημα 2014-2016, διεξάγοντας έρευνα σχετικά με την ανθρώπινη ηχητική αντίληψη σε περιβάλλοντα εικονικής/μεικτής πραγματικότητας. Από το 2018 είναι μέλος Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α., όπου διδάσκει μαθήματα 1ου και 2ου κύκλου σπουδών, επιβλέπει υποψήφιους διδάκτορες, διεξάγει επιστημονική έρευνα σε θέματα που άπτονται του γνωστικού αντικειμένου της Μουσικής Τεχνολογίας και είναι Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως διδασκαλίας του Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης – Ε.Κ.Π.Α. Έχει συμμετάσχει ως ερευνήτρια σε πληθώρα εθνικών χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων, όπως τα ASMA, TRACCE, και WitheFlow, και είναι επιστημονική υπεύθυνη Ε.Κ.Π.Α. του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon SONICOM (Grant agreement # 101017743). Υπήρξε υπότροφος των ιδρυμάτων Fulbright, Audio Engineering Society Educational Foundation, Λίλιαν Βουδούρη, Γεροντέλης, και Steinhardt School of Culture, Education, and Human Development. Δημοσιεύσεις της έχουν συμπεριληφθεί σε τεύχη διεθνών περιοδικών και συνεδρίων. Επίσης, συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση διεθνών και εγχώριων συνεδρίων, και διατελεί κριτής επιστημονικών δημοσιεύσεων που άπτονται του αντικειμένου της Μουσικής Τεχνολογίας.
[aandreo@music.uoa.gr]

Γεώργιος Γιαννούλης, Εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή της Νομικής Σχολής

Ο Γεώργιος Γιαννούλης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής στη Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. Πραγματοποίησε τη διδ. διατριβή του στο Ινστιτούτο Ποινικών Επιστημών και Φιλοσοφίας Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης/Μάιν, ολοκληρώνοντάς την με διάκριση (summa cum laude) και διατελώντας κατόπιν επιστημονικός βοηθός. Πέρα από τη διατριβή του «Μελέτες επί της επιμέτρησης της ποινής», η οποία εκδόθηκε στη γερμανική γλώσσα (Mohr Siebeck 2014) και μέρος της μεταφράστηκε στην κινεζική [法律出版社 (Law Press) 2018], έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες στην ελληνική καθώς και μελέτες στην ελληνική, γερμανική και αγγλική γλώσσα.
Από το 2006 είναι εντεταλμένος διδάσκων στο «Κέντρο Απόκτησης Βασικών Προσόντων» της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης/Μάιν, ενώ έχει διδάξει επίσης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει λάβει διάφορες υποτροφίες (DAAD, Frankfurt Graduate School, FAZIT, Λεοντίου Οικονομίδου) και το βραβείο «Clifford Chance Preis LL.M. 2005». Συμμετέχει τακτικά σε συνέδρια με εισηγήσεις ή παρεμβάσεις στην ημεδαπή και την αλλοδαπή. Είναι μέλος του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής Αθηνών και της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «The Art of Crime» του ως άνω Εργαστηρίου, τακτικός συνεργάτης του περιοδικού «Ποινικά Χρονικά», μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Εγκληματολογίας, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου. Από το 2017 είναι δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω.
[ggiannoulis@law.uoa.gr]

Κωνσταντίνος Γώγος, Εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών

O Κωνσταντίνος Γώγος γεννήθηκε στην Αθήνα (το 1966), και σπούδασε στο Πανεπιστήμιιο Ιωαννίνων, το Ludwig-Maximilians-Universität München και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α., όπου διδάσκει θέματα πολιτικού ισλάμ στην Τουρκία, ισλάμ και μουσουλμάνων στην Ευρώπη, γεωπολιτικής της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής, και τουρκο-ελληνική μετάφραση. Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος προσφέρει σεμινάρια με θέματα την τουρκική ισλαμιστική διανόηση και την γεωπολιτική του τουρκικού πολιτικού ισλάμ στην Ευρώπη. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην τουρκική ισλαμιστική σκέψη, στην ιστορία και γεωπολιτική του ισλαμιστικού κινήματος, στην γεωπολιτική της Τουρκίας, και σε θέματα μουσουλμάνων και ισλάμ στην Ευρώπη. Ως ακαδημαϊκός υπεύθυνος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών για το Πρόγραμμα Erasmus+ και το CIVIS συμμετέχει ενεργά στις δράσεις κινητικότητας και διεθνοποίησης του Τμήματος, ενώ έχει δημιουργήσει ένα νέο Blended Intensive Program, σε συνεργασία με καθηγητές και καθηγήτριες από τη Μαδρίτη, τη Ρώμη και το Βουκουρέστι. Ομιλεί γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά και τουρκικά. Στο παρελθόν έχει διδάξει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το American University of Paris, και το Υıldız Teknik Üniversitesi (Κωνσταντινούπολη).
Πρόσφατες μονογραφίες του είναι οι εξής:
Reading Turkish Islamist Writers: Kısakürek, Bulaç, Dilipak (Berlin, Peter Lang, 2020).
Μουσουλμάνοι και τουρκικό πολιτικό ισλάμ στη Γερμανία (Αθήνα, Λειμών, 2022).
[kgogos@turkmas.uoa.gr]

Ιάκωβος Σταϊνχάουερ, Εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών

Ο Ιάκωβος Σταϊνχάουερ σπούδασε Μουσικολογία, Ιστορία Τέχνης και Μουσικοπαιδαγωγικά στο Johann Wolfgang Goethe-Universität της Φρανκφούρτης, αποφοιτώντας το 1999 με Πτυχίο Magister Artium. Το 2005 του απονέμεται διδακτορικός τίτλος με μια διατριβή για το Μουσικό Χώρο στο έργο του Edgard Varèse από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Από το 2008 μέχρι το 2012 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικολογίας του Johann Wolfgang Goethe-Universität ως εντεταλμένος διδάσκων και επιστημονικός συνεργάτης, μετά στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ως Π.Δ. 407/80 και με ανάθεση του DAAD. Το 2013 και το 2016 είναι κάτοχος της Θέσης Μιχελή στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο) για διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου «Αισθητικές Θεωρίες». Το 2019 διορίζεται Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α και το 2023 εκλέγεται Αναπληρωτής Καθηγητής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Αισθητική και Θεωρία της Μουσικής του 20. και 21. αιώνα, τη Φιλοσοφία της Τέχνης, τη Μουσική του Κινηματογράφου.
[isteinhauer@music.uoa.gr]

Μαρία Χατζάκη, Εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Η Μαρία Χατζάκη σπούδασε Φυσική στο Ε.Κ.Π.Α., από το οποίο έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Φυσική Περιβάλλοντος και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Φυσική της Ατμόσφαιρας & την Κλιματολογία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Εργάστηκε στην Ομάδα Αποτίμησης Κλιματικής Αλλαγής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2009–2012), με την οποία διατηρεί συνεχή συνεργασία στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Κατά το διάστημα 2012–2014, ήταν επισκέπτρια μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο School of Earth Sciences του University of Melbourne. Το 2014 εντάχθηκε ως λέκτορας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α.
Η ερευνητική της δραστηριότητα αφορά στην κλιματική μεταβλητότητα και τη σύνδεση της μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με το κλίμα της Μεσογείου. Παράλληλα, τον τελευταίο χρόνο συνεργάζεται με το Boston University και το SHIELD DRIVE Science Center, πάνω σε ένα νέο ερευνητικό πεδίο που αφορά στην πιθανή συνάντηση του ηλιακού μας συστήματος με διαστρικά νέφη κατά το γεωλογικό παρελθόν και την επίδρασή τους στο κλίμα της Γης. Επιπλέον, έχει εργαστεί σε περισσότερα από 30 ερευνητικά προγράμματα ευρωπαϊκά και εθνικά, που αφορούν κυρίως στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στα οικοσυστήματα και στην ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς και στην αποτίμηση και διαχείριση της διακινδύνευσης από αυτή.
[marhat@geol.uoa.gr]

Βασιλική-Ειρήνη Δημακοπούλου, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

Η Βασιλική – Ειρήνη Δημακοπούλου εκλέχθηκε στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού διπλώματος στα Χρηματοοικονομικά από το London School of Economics and Political Science, και δύο πτυχίων στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Τα προηγούμενα χρόνια εργάστηκε ως διδακτικό προσωπικό και μεταπτυχιακή ερευνήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, κατείχε θέση ερευνήτριας στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και αναλύτριας στην εταιρία IHS Markit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μακροοικονομική θεωρία και πολιτική, την οικονομική μεγέθυνση και τους οικονομικοί κύκλους.
[dimakopv@aueb.gr]

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN