Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τη Δευτέρα 08 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π.: Στυλιανός Λόζιος, Διαμαντής Σίδερης, Αρίσταρχος-Βασίλειος Γκρέκας, Βασιλική Κουτσομπίνα και Κλειώ Φανουράκη.

Στυλιανός Λόζιος, Εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Ο Στυλιανός Λόζιος είναι Καθηγητής Τεκτονικής, Γεωλογικής Χαρτογράφησης και Δυναμικής Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο έχει ενταχθεί ως μέλος ΔΕΠ από το 2000.
Έχει διδάξει 7 μαθήματα σε προπτυχιακό και 8 μαθήματα σε μεταπτυχιακό επίπεδο, της ειδικότητάς του.
Έχει επιβλέψει 73 Διπλωματικές Εργασίες σε προπτυχιακό επίπεδο και 44 Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες Ειδίκευσης, ενώ έχει χρηματίσει μέλος της Τριμελούς Επιτροπής σε 98.
Έχει συμμετάσχει στην Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή 6 Διδακτορικών Διατριβών ως επιβλέπων και 18 Διδακτορικών Διατριβών ως μέλος, ενώ έχει συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή 49 Διδακτορικών Διατριβών.
Έχει σημαντικές διεθνείς συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Λοζάνης, το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας, το Πανεπιστήμιο Κάνσας, το Πανεπιστήμιο Όστιν, Τέξας το Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης και το Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης.
Έχουν εκδοθεί δύο βιβλία του, που διανέμονται στους φοιτητές από το σύστημα “Εύδοξος”.
Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται κυρίως στον Ελληνικό χώρο αλλά και το εξωτερικό (Ινδία, Ιταλία και Τουρκία) και περιλαμβάνει το ακόλουθο συγγραφικό έργο: 71 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά του SI ή πρακτικά διεθνών συνεδρίων με διαδικασία κρίσης (peer review), 41 περιλήψεις ή εκτεταμένες περιλήψεις σε τόμους διεθνών συνεδρίων, και 22 άλλες δημοσιεύσεις (Γεωλογικοί Χάρτες, Οδηγοί Υπαίθρου, εθνικά συνέδρια).
Επιστημονικός υπεύθυνος σε περισσότερα από 15 και συμμετοχή ως κύριος ερευνητής σε περισσότερα από 50 ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα.
Εκδότης ειδικών τόμων και κριτής σε διεθνή περιοδικά.
Διευθυντής του Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεκτονικής και Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων και μέλος περισσότερων από 12 Επιτροπών του Τμήματος. Μέλος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Σεισμοτεκτονικής του ΟΑΣΠ (ΦΕΚ 257/22-03-2023), μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων”, μέλος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας (ΕΓΕ), μέλος της Επιτροπής Τεκτονικής της ΕΓΕ, όπου έχει διατελέσει Πρόεδρος, ταμίας ή μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, μέλος της Ευρωπαϊκής Γεωλογικής Ένωσης (EGU) και μέλος της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρίας (GSA).
[slozios@geol.uoa.gr]

Διαμαντής Σίδερης, Εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας

O Διαμάντης Σίδερης υπηρετεί ως μέλος Δ.Ε.Π. στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1990, με γνωστικό αντικείμενο “Βιοχημεία Ευκαρυωτικών Οργανισμών”. Είναι απόφοιτος του ίδιου Τμήματος (1981), στο Εργαστήριο Βιοχημείας του οποίου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (1981-1987). Μετεκπαιδεύτηκε ως Research Fellow για διάφορα χρονικά διαστήματα στο Max Plank Institute for Cell Biology, Χαϊδελβέργη Γερμανίας, καθώς και στο European Molecular Biology Laboratory, Αμβούργο Γερμανίας. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στη Βιοχημεία και την Μεταγραφωμική.  Στο πλαίσιο αυτό βασικό ερευνητικό του αντικείμενο υπήρξε η ανακάλυψη μιας νέας οικογένειας ριβονουκλεασών (RNase κ family), η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη βιογένεση των piRNAs, την ιική μόλυνση καθώς και την οξειδωτική καταπόνηση. Οι τρέχουσες ερευνητικές του δραστηριότητες αφορούν τη μελέτη του ρόλου νέων εναλλακτικών μεταγραφών της RNase κ, καθώς και μη κωδικών μορίων RNA (όπως miRNAs, tRFs, circular RNAs) σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος και η επιληψία. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας (2013 – 2015), Αναπληρωτής Προέδρου και μέλος της Προσωρινής Συνέλευσης του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Ε.Κ.Π.Α. (2019 – 2023),  Διευθυντής του Τομέα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (2010 – 2013) και από το 2020 έως σήμερα είναι  Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοχημείας του Τομέα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας.
[dsideris@biol.uoa.gr]

Αρίσταρχος-Βασίλειος Γκρέκας, Εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας

Ο Αρχιμ. Αρίσταρχος Γκρέκας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Είναι πτυχιούχος της Αρσακείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Πατρών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έλαβε με «Άριστα», Πτυχίο, Μεταπτυχιακό (MSc) και Διδακτορικό.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε  Μεταπτυχιακό (MSc), στο αντικείμενο των Διεθνών Σχέσεων και Κυβερνητικής από το Durham University. Επίσης ολοκλήρωσε επιτυχώς προγράμματα στο Oxford University και στο Cambridge University.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ολοκλήρωσε επιτυχώς μέρος μεταπτυχιακού προγράμματος στο Georgetown University – School of Foreign Service και δύο Executive Programs στο Harvard University – Kennedy School.
Το 2008 διορίστηκε στην  πρωτοβάθμια εκπαίδευση.  Από το 2015 έως το 2019, δίδαξε στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας με απόσπαση και ως ΕΔΙΠ.
Τον Μάιο του 2019 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με γνωστικό αντικείμενο, Θεολογία και Εκκλησιαστική Γραμματολογία. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου «Εκκλησία και Πολιτισμός», του ομώνυμου Τμήματος.
Διδάσκει σε Σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Έχει εκδώσει έντεκα βιβλία του και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με θεολογικό περιεχόμενο και επιπλέον στις Διεθνείς Σχέσεις. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει ως εισηγητής σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες.
Έχει λάβει υποτροφίες από ΙΚΥ – Erasmus και από το Πανεπιστήμιο Georgetown των Ηνωμένων Πολιτειών. Διακριθεί ως Finalist από το British Council, Study UK Alumni Awards 2024 στην Ελλάδα, στην κατηγορία Social Action.
[arstgr@gmail.com]

Βασιλική Κουτσομπίνα, Εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Η Βασιλική Κουτσομπίνα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορικής Μουσικολογίας στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Έχει διδακτορικό τίτλο Μουσικολογίας (Ph.D. in Musicology) από το University of Cincinnati με ειδίκευση στη μουσική της ιταλικής Αναγέννησης και δευτερεύον πεδίο στη Μουσική Θεωρία. Η διατριβή της απέσπασε Βραβείο και Υποτροφία Διακεκριμένης Διατριβής (Distinguished Dissertation Fellowship) από τον τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του University of Cincinnati (2006). Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master of Music (M.Mus.) στη Μουσική Ιστορία και Φιλολογία από το Hartt School of Music του University of Hartford (ΗΠΑ) και απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α. Έχει διδάξει μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα και την Αμερική. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέρονται περιλαμβάνουν τη σύγκλιση μουσικής και ρητορικής κατά την ιταλική Αναγέννηση, θέματα διακειμενικότητας στη μουσική της πρώιμης ευρωπαϊκής περιόδου και τις μουσικές αλληλεπιδράσεις λατινόφωνης Δύσης και ελληνόφωνης Ανατολής κατά τον ύστερο Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Οι μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Early Music, το Tijdschrift van de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziek Geschiedenis και το Journal of the Alamire Foundation, καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους, ενώ συστηματικά παρουσιάζει την έρευνά της στα διεθνή μουσικολογικά συνέδρια της Αμερικάνικης Μουσικολογικής Εταιρείας, της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας και της Αμερικάνικης Εταιρείας Αναγεννησιακών Σπουδών. Συντονίζει την ερευνητική ομάδα «Μουσική και ρητορική στη νεότερη ευρωπαϊκή περίοδο» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του αγγλόγλωσσου επιστημονικού περιοδικού Μουσικός λόγος. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το δίτομο πανεπιστημιακό σύγγραμμα με τίτλο «Η μουσική στην Ιταλία από τους μεσαιωνικούς χρόνους έως τον 21ο αιώνα» σε συνεργασία με τις Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις «Κάλλιπος».
[vkoutsobina@ill.uoa.gr]

Κλειώ Φανουράκη, Εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Η Κλειώ Φανουράκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεατρολογίας-Διδακτικής του Θεάτρου: θεωρία και πράξη, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σκηνοθέτις κινηματογράφου και θεάτρου, δραματουργός, performer. Το επιστημονικό και διδακτικό της έργο εστιάζει στο πεδίο του θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση, στην εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στο θέατρο, στη θεατρική και δημιουργική γραφή, στη δραματοποιημένη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας και των ξένων γλωσσών, στον σχεδιασμό προγραμμάτων σπουδών μέσω των τεχνών και σε υποπεδία του κοινωνικού και εφαρμοσμένου θεάτρου.
Το συγγραφικό και σκηνοθετικό της έργο εστιάζεται στο θέατρο και στον κινηματογράφο για παιδιά και ενήλικες. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τις μικρού μήκους ταινίες Φτου! Ξελευθερία για όλους (2010), Μήδεια (2012), την μεγάλου μήκους ταινία Ξα μου (2016) και μουσικοθεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες. Έχει δημιουργήσει φεστιβάλ και διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα με άξονα το θέατρο στην κοινότητα, τις τέχνες και τον πολιτισμό. Πιστεύει στη μεταμορφωτική δύναμη των τεχνών και του παιχνιδιού στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.
[kfanouraki@theatre.uoa.gr]

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN