Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π.: Αθανάσιος Γλάρος, Αθηνά Δημοπούλου και Λέανδρος Κυριακόπουλος.

Αθανάσιος Γλάρος, Εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας

Ο Αθανάσιος Γλάρος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Ε.Κ.Π.Α. με γνωστικό αντικείμενο «Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Γραμματεία». Από τον διορισμό του σε Επίκουρο Καθηγητή (2006) μέχρι και σήμερα διδάσκει τα μαθήματα της Πατρολογίας, της Πατερικής Θεολογίας, της Ορθόδοξης Πνευματικότητας, της έκδοσης χειρογράφων της βυζαντινής περιόδου κ.ά., ενώ έχει συμμετάσχει σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος και ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως ερευνητής και επιστημονικός υπεύθυνος συνεισφέροντας στη διεπιστημονική έρευνα και τη συνεύρεση γνωστικών αντικειμένων του φιλολογικού, υμνολογικού και παιδαγωγικού κλάδου, καθώς και της προαγωγής ψυχικής υγείας με τη θεολογία. Με αξιόλογη παραγωγή σε πρωτότυπες δημοσιεύσεις και πλούσιο ερευνητικό έργο, έχει λάβει διεθνή αναγνώριση, συνεισφέροντας κατόπιν προσκλήσεως ως μέλος επιστημονικών επιτροπών διεθνών Συνεδρίων και Συλλογικών Τόμων, ως μέλος Συμβουλευτικών Επιτροπών σε μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές άλλων Τμημάτων του Ε.Κ.Π.Α. και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και έχοντας τιμηθεί για τη συνεισφορά του στην επιστήμη του από το Πανεπιστήμιο του Arad. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μουσικολογίας της της Εκκλησίας της Ελλάδος και έχει διατελέσει επιμελητής εκδόσεως του περιοδικού «Νέα Σιών» (1995-2001) επιστημονικής έκδοσης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Έχει αναπτύξει αξιόλογη δράση, παλαιότερα ως μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Μοναχικού Βίου και σήμερα ως μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της «Μεγάλης Ορθόδοξης Χριστιανικής Εγκυκλοπαιδείας» (ΜΟΧΕ 2010-2015). Έχει εκπροσωπήσει το Τμήμα του στην Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής ως επιμελητής της Επιστημονικής Επετηρίδας και ως μέλος της Εφορίας της Βιβλιοθήκης. Είναι Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών και Μέλος της Επιτροπής Ερευνών του ΕΛΚΕ. Έχει διδάξει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (1990-2001) και ως Καθηγητής στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Είναι διδάκτορας Κοινωνικής Θεολογίας (ΑΠΘ, 1999), κάτοχος πτυχίου «Εκπαιδευτού Προαγωγής Ψυχικής Υγείας» του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και του Κings College (2006), πτυχιούχος του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. (1990) και της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας (1984).
[atglaros@soctheol.uoa.gr]

Αθηνά Δημοπούλου, Εξέλιξη σε Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής

Η Αθηνά Δημοπούλου εξελέγη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως μέλος του Τομέα Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής από το έτος 2001 διδάσκει τα μαθήματα της Ιστορίας του Δικαίου, Αρχαίου Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Paris 2 (Panthéon-Assas) στην ιστορία του δικαίου, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, καθώς και στη νομική παπυρολογία και επιγραφική στην École Pratique des Hautes Études. Είναι αριστούχος διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Paris 2 (Panthéon-Assas) στο Ρωμαϊκό Δίκαιο. Έχει λάβει διακρίσεις και επαίνους για το ερευνητικό και διδακτικό της έργο. Προπονεί κάθε έτος φοιτητές της Νομικής Αθηνών για την συμμετοχή τους στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου, όπου έχουν αποσπάσει σειρά διακρίσεων. Έχει δημοσιεύσει σειρά βιβλίων και άρθρων για τους θεσμούς και το δίκαιο των αρχαίων ελληνικών πόλεων και της Ρώμης, στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά. Έχει κληθεί να διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια της Σορβόννης, Paris 2 (Panthéon-Assas), Ζυρίχης, La Sapienza. Μετέχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει συνδράμει το Ε.Κ.Π.Α. στο έργο του ως μέλος της συμμαχίας ευρωπαϊκών πανεπιστημίων CIVIS, καθώς στην καθιέρωση νέων εκπαιδευτικών εργαλείων και δράσεων, όπως η ημέρα «Ανοικτών Πυλών» για την επίσκεψη μαθητών και μαθητριών Λυκείου στις Σχολές και στα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Μετέχει στο επιστημονικό συμβούλιο της École Pratique des Hautes Études (Université PSL) στο Παρίσι, στα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας του Δικαίου, στα συμβούλια ποικίλων επιστημονικών ενώσεων και διεθνών επιτροπών ακαδημαϊκών εκδόσεων και διεθνών επιστημονικών περιοδικών.
[adimopoul@law.uoa.gr]

Λέανδρος Κυριακόπουλος, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας

Ο Λέανδρος Κυριακόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Κοινωνιολογία των Τεχνοεπιστημονικών Πολιτισμών. Υπότροφος του ΙΚΥ και του ΚΕΑΕ, έχει ερευνητικά ενδιαφέροντα τα ψηφιακά δίκτυα, τον οπτικό πολιτισμό, τις (rave) μουσικές κουλτούρες, τον ήχο και την τεχνοαισθητική. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Αναπαραστάσεις του Ανοίκειου: Νομαδισμός και Αισθητική στην Ρέιβ Ψυχεδελική Σκηνή (Νήσος 2020), και έχει επιμεληθεί τα θεματικά τεύχη Ψηφιακότητα, Αισθητικοποίηση, Αυτονομία Συναισθήματος (Ουτοπία τ. 133, 2020), και Χώροι από Ήχο-Χρόνοι τις Τεχνικής: Διασυνδέσεις μεταξύ Τεχνολογίας, Δικτύων, Μουσικής και Σώματος (Αυτόματον 1.2, 2021).
Επί του παρόντος είναι ερευνητής στο πρόγραμμα HORIZON 2020-ERC στο Consolidation Grant MUTE στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και διερευνά τη χρήση των τεχνολογιών ήχου σε συνθήκες κράτησης και πολέμου.
[Leky@mail.com]

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN