Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“The Maritime Expert Webinars”: «Ναυλώσεις και Ναυλοσύμφωνα – Chartering and Charterparties» | Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας Ε.Κ.Π.Α.

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργάνωσε και στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος τον επιτυχή 2οκύκλο διαδικτυακών ναυτιλιακών σεμιναρίων “The Maritime Expert Webinars”.

Η επιστημονική αυτή δράση έχει ως κεντρικό στόχο την παροχή πρακτικής γνώσης από κορυφαία στελέχη της ναυτιλιακής αγοράς σε φοιτητές και επαγγελματίες του κλάδου. Καθιερώνεται έτσι ισχυρή, ουσιαστική και εφαρμοσμένη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά εργασίας του ευρύτερου ναυτιλιακού ‘cluster’.

Την οργάνωση και τον συντονισμό της επιτυχούς σειράς των e-σεμιναρίων “The Maritime Expert Webinars” έχουν αναλάβει οι Επίκουροι Καθηγητές του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Τσατσαρώνης («Ποσοτικές Μέθοδοι με Έμφαση στη Ναυτιλία») και κ. Ευθύμιος Ρουμπής («Ναυτιλιακή Οικονομική»).

Στο πρόσφατο ναυτιλιακό webinar (22.5.2024) ένα ιδιαίτερα μεγάλο και δυναμικό ακροατήριο συμμετεχόντων είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την προσκεκλημένη του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας κ. Σεμίραμι Κολιού, στέλεχος της εταιρείας Chartworld Shipping Corporation, με πολυετή εμπειρία σε διάφορες θέσεις ευθύνης στον τομέα των ναυλώσεων. Το επίκαιρο θέμα που αναλύθηκε αφορούσε σε «Ναυλώσεις και Ναυλοσύμφωνα – Chartering and Charterparties».

Capture

Η κ. Κολιού παρουσίασε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και εμπεριστατωμένο σεμινάριο, όπου πρακτικά θέματα ναυλώσεων και ναυλοσυμφώνων αναλύθηκαν με κατανοητό τρόπο, ενώ εξηγήθηκαν οι διαδικασίες και σχετικές πρακτικές που κυριαρχούν στον κλάδο της διεθνούς ναυτιλίας. Στο σεμινάριο εξηγήθηκαν οι διαφορετικοί τύποι ναυλώσεων, οι νομικές πτυχές και οι ιδιαιτερότητες των ναυλοσυμφώνων, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι διαφορές μεταξύ εναλλακτικών τύπων ναύλωσης, καθώς και οι πρόσφατες τάσεις που διαμορφώνονται στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά. Είναι αξιοσημείωτη η σημασία του θέματος, αν ληφθεί υπόψη ότι η διεθνής ναυτιλία, μέσω των θαλασσίων διαδρομών, καλύπτει άνω του 90% των διεθνών μεταφορών σε ποικίλα αγαθά και είδη διατροφής, αγροτικά προϊόντα και λιπάσματα, πρώτες ύλες, σιδηρομεταλλεύματα, προϊόντα ενέργειας, βιομηχανικά υλικά, τεχνολογικό εξοπλισμό και αυτοκινούμενα οχήματα, μεταξύ άλλων.

Η διάλεξη είχε ιδιαίτερη επιτυχία καθώς διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Οι τελευταίοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν στοχευμένες ερωτήσεις και να συλλέξουν χρήσιμες πρακτικές πληροφορίες και αναλυτική ενημέρωση σε ένα κομβικό πεδίο για τη στρατηγική ανάπτυξης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι οι ναυλώσεις αποτελούν τη ζωτική πηγή του κύκλου εργασιών τους.

Το webinar θα είναι σύντομα διαθέσιμο στο κανάλι του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, στο YouTube, προσφέροντας τη δυνατότητα σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων να το παρακολουθήσουν και να επωφεληθούν από τις πολύτιμες πρακτικές γνώσεις και εμπειρίες που ανέπτυξε η κ. Σεμίραμις Κολιού.

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Ε.Κ.Π.Α. οργανώνει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα σπουδών, με ευρεία διεπιστημονικότητα των γνωστικών αντικειμένων, όπως, μεταξύ άλλων, οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών, λιμενικών και εφοδιαστικών επιχειρήσεων, χρηματοοικονομική διοίκηση, λογιστική και επιχειρηματικότητα, γαλάζια οικονομία, πράσινο περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και βιωσιμότητα, ποσοτικές μεθόδους, τεχνολογικές καινοτομίες και πληροφορικές εφαρμογές, αρχές δικαίου, ιστορία διεθνών σχέσεων και γεωπολιτική, με εστίαση στη ναυτιλία, τους λιμένες, την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενέργεια, κεντρικούς πυλώνες των συστημάτων θαλασσίων μεταφορών.

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, του Ε.Κ.Π.Α. οργανώνει επίσης το Εντατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες». Το πρόγραμμα σπουδών παρέχει σύγχρονες, διεπιστημονικές και στοχευμένες ακαδημαϊκές γνώσεις, με επιστημονική εξειδίκευση, υψηλή κατάρτιση και σύνθετες επαγγελματικές δεξιότητες, για δυναμική ανέλιξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας του ευρύτερου διεθνούς ναυτιλιακού κλάδου.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN