Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οργάνωσε στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς», την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, ημερίδα με θέμα «1η Ημερίδα Ναυτιλίας και Τεχνολογίας: Πλεύση προς το Μέλλον», αναφερόμενη στις νέες τεχνολογίες που βρίσκουν εφαρμογή στη ναυτιλία.
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της ναυτιλίας, υψηλόβαθμα στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων, οργανισμών αλλά και Καθηγητές Πανεπιστημίων. Τα θέματα τα οποία καλύφθηκαν από την ημερίδα αφορούσαν στην τεχνητή νοημοσύνη, στις πράσινες τεχνολογίες και στην απανθρακοποίηση. Ο στόχος της ημερίδας επιτεύχθηκε, καθώς συζητήθηκαν τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη ναυτιλία αλλά και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Το πρόγραμμα της ημερίδας είχε χωριστεί σε τρεις κύκλους ομιλιών. Ξεκινώντας από τους σύντομους χαιρετισμούς πρώτος πήρε τον λόγο ο Δρ. Τρακάδας Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας και διοργανωτής της ημερίδας, αναφερόμενος στους στόχους της ημερίδας. Στη συνέχεια, ο Δρ. Καινούργιος Δημήτριος, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δρ. Αλεξάκης Παναγιώτης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δρ. Συριόπουλος Θεόδωρος, ως Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας και τέλος ο κ. Χριστόπουλος Γεώργιος, COO της Laskaridis Shipping Co. Ltd.
Ο πρώτος κύκλος με τίτλο “Επαναπροσδιορίζοντας τη ναυτιλία με τη τεχνητή νοημοσύνη” πλαισιώθηκε από εταιρείες που πρωτοστατούν στον χώρο της συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων στην ναυτιλία, και πιο συγκεκριμένα τους: κ. Σακελλάκο Κωνσταντίνο, από την Ammitec, κ. Nielsen Philip Co-Founder της ORIANI και τους κ.κ. Νικόλαο Μαρκάκη και κ. Γιώργο Κουγιουμτζόγλου, υψηλόβαθμα στελέχη της Enisolv.
Ο δεύτερος κύκλος ομιλιών αφορούσε στη «Περιβαλλοντική βιωσιμότητα στη ναυτιλία: Πράσινες τεχνολογίες και προκλήσεις», όπου και παρουσίασαν ενδιαφέροντα θέματα: Ο κ. Βουτζουλίδης Κωνσταντίνος, Διευθυντής του Αμερικάνικου νηογνώμονα στην Ελλάδα, ο Δρ. Τσαμπάρης Χρήστος, από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και οι κ.κ. Ντρούλιας Γιώργος και Χριστόπουλος Νικόλαος, από την Hydrus.
Τέλος, ο τρίτος κύκλος ομιλιών με τίτλο «Απανθρακοποίηση της Ναυτιλίας: Στόχοι και προκλήσεις» πλαισιώθηκε από τον Δρ. Καψιμάλη Βασίλειο, εκπροσωπώντας το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, τον Δρ. Λυρίδη Δημήτριο, Καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος της M-ERC, τον κ. Γεώργαντζη Αντώνιο, Αντιπρόεδρο της MARTECMA και COO της Latsco και τον κ. Τριανταφύλλου Κωνσταντίνο, εκπροσωπώντας την Helmepa.
Η ημερίδα αυτή αποτέλεσε σημείο εκκίνησης για το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας καθώς ανοίγει ορίζοντες συνεργασίας με ακόμα περισσότερους φορείς σε ποικίλα επιστημονικά αντικείμενα.
Την ημερίδα παρακολούθησαν περίπου 60 φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας και πλήθος στελεχών της αγοράς.
Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Ε.Κ.Π.Α. οργανώνει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα σπουδών, με ευρεία διεπιστημονικότητα των γνωστικών αντικειμένων, όπως, μεταξύ άλλων, οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών, λιμενικών και εφοδιαστικών επιχειρήσεων, χρηματοοικονομική διοίκηση, λογιστική και επιχειρηματικότητα, γαλάζια οικονομία, πράσινο περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και βιωσιμότητα, ποσοτικές μεθόδους, τεχνολογικές καινοτομίες και πληροφορικές εφαρμογές, αρχές δικαίου, ιστορία διεθνών σχέσεων και γεωπολιτική, με εστίαση στη ναυτιλία, τους λιμένες, την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενέργεια, κεντρικοί πυλώνες των συστημάτων θαλασσίων μεταφορών.
Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, του Ε.Κ.Π.Α. οργανώνει επίσης το Εντατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες». Το πρόγραμμα σπουδών παρέχει σύγχρονες, διεπιστημονικές και στοχευμένες ακαδημαϊκές γνώσεις, με επιστημονική εξειδίκευση, υψηλή κατάρτιση και σύνθετες επαγγελματικές δεξιότητες, για δυναμική ανέλιξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας του ευρύτερου διεθνούς ναυτιλιακού κλάδου.