Το άρθρο του Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. κ. Παναγιώτη Ε. Πετράκη «Σε επίπεδα Ανατολικής Ευρώπης», που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο kathimerini.gr στις 31 Μαΐου 2024, αναδημοσιεύτηκε στο InDeep Analysis.
Πιο αναλυτικά, το άρθρο αναφέρει:
Τα ευρήματα της Eurostat αναφορικά με τον μέσο αριθμό των πραγματικών εβδομαδιαίων ωρών εργασίας των εργαζομένων στην Ελλάδα (ηλικία 20 έως 64) είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.
Κατ’ αρχάς να προσέξουμε ότι οι Έλληνες διαθέτουν στην κύρια εργασία τους περίπου 40 ώρες την εβδομάδα. Το μέγεθος αυτό συναντάται στις χώρες του ανατολικού μέρους της Ευρώπης, Βαλκάνια, Ρουμανία. Στην Τουρκία είναι αρκετά περισσότερες, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη λιγότερες.
Οι χώρες στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: Χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης σε σύγκριση με την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη, άρα ο πληθυσμός απολαμβάνει χαμηλότερη εισοδηματική κατάσταση. Κατ’ επέκταση οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να εργαστούν περισσότερο για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
Συγχρόνως όμως είναι χώρες με συγκριτικά λιγότερες επενδύσεις και υποδομές. Κατ’ επέκταση η ένταση εργασίας υποκαθιστά την έλλειψη επενδύσεων. Για τον λόγο αυτό και η παραγωγικότητα της εργασίας είναι συγκριτικά χαμηλότερη. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι είναι στοιχεία που αφορούν την κύρια εργασία των εργαζομένων. Όμως οι χώρες στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα έχουν υψηλότερα επίπεδα παραοικονομίας.
Εάν στην ομάδα αυτή των χωρών η παραοικονομία είναι 20%, ενώ στις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες είναι περίπου 10%-12%, θα κατέληγε κάποιος ότι οι πραγματικές ώρες εργασίας στην Ελλάδα και στις συγγενείς χώρες είναι αρκετά περισσότερες από αυτές που αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη.
Η έρευνα μάλιστα έχει δείξει ότι οι αυξανόμενες ώρες εργασίας μειώνουν λόγω κούρασης την παραγωγικότητα της εργασίας. Τέλος, να σημειωθεί ότι είναι πολύ πιθανόν πως οι περισσότερες ώρες εργασίας συνεισφέρουν στο χαμηλότερο επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή που συναντάται στις χώρες αυτές.
Δείτε τη δημοσίευση: https://www.kathimerini.gr/economy/563052205/oi-ellines-doyleyoyn-perissotero-stin-e-e-2/
Δείτε την αναδημοσίευση: http://indeepanalysis.gr/oikonomia/se-epipeda-anatolikis-evropis