Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Ο Κάφκα και η κινούμενη εικόνα» στο Ινστιτούτο Γκαίτε


Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2024 στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε η ανοικτή εκδήλωση «Ο Κάφκα και η κινούμενη εικόνα» που διοργανώσε το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Ε.Κ.Π.Α. σε συνεργασία με το Goethe-Institute Athens και το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α.

H εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Κάφκα, άνοιξε με χαιρετισμό από τη Dr. Stefanie Peter, Διευθύντρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Goethe-Institut Athen και των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ακολούθως, η βραδιά συνεχίστηκε με ένα στρογγυλό τραπέζι το οποίο συντόνισε η κ. Ρέα Βαλντέν, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Ε.Κ.Π.Α., με τη συμμετοχή του κ. Νίκου Κοσκινά, επίκουρου καθηγητή στη Γερμανική Λογοτεχνία του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., της κ. Ιουλίας Μέρμηγκα, διδακτόρισσας Κινηματογραφικών και Πολιτισμικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. και της κ. Αγγελικής Πούλου, επίκουρης καθηγήτριας στην Ιστορία και Θεωρία της Σύγχρονης Τέχνης του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Ε.Κ.Π.Α.

Ο κ. Νίκος Κοσκινάς μίλησε στο κοινό για την κινηματογραφική διάσταση της γραφής του Κάφκα και την επιρροή που είχε ο πρώιμος κινηματογράφος στην αισθητική και το έργο του μεγάλου συγγραφέα. Η κ. Μέρμηγκα, με αφορμή «Το κτίσμα», ένα από τα τελευταία διηγήματα του Κάφκα, εστίασε στη διάσταση του ήχου και πιο συγκεκριμένα στα παράξενα και ιδιαίτερα ηχοτοπία του Καφκικού σύμπαντος. Η κ. Πούλου παρουσίασε τις ψηφιακές εκδοχές της μεταμόρφωσης των κειμένων του Κάφκα σε σύγχρονες διαμεσικές εγκαταστάσεις.

Την ανοικτή συζήτηση ακολούθησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η προβολή της ταινίας «Το κάστρο» (1997, 123 λεπτά) του Αυστριακού πολυβραβευμένου δημιουργού Michael Haneke, την οποία και προλόγισε στο κοινό η κ. Άννα Πούπου, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιστορία και Θεωρία Κινηματογράφου του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Ε.Κ.Π.Α. Η κ. Πούπου ανέλυσε την επίδραση του Κάφκα στην κινηματογραφική γραφή εστιάζοντας στα στοιχεία της αποσπασματικότητας, της ελλειπτικότητας και του ημιτελούς που χαρακτηρίζουν το ιδιαίτερο λογοτεχνικό ύφος του συγγραφέα.

Η εκδήλωση καλύφθηκε οπτικοακουστικά από φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Ε.Κ.Π.Α. και συνδιοργανώθηκε από τα Τμήματα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Ε.Κ.Π.Α. με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε και του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας.

ΦΩΤΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΦΚΑ 2
ΦΩΤΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΦΚΑ 3
ΦΩΤΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΦΚΑ 4

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN