Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Ε.Κ.Π.Α. και το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας τιμούν την  Παγκόσμια «Ημέρα των Ναυτικών» 25η Ιουνίου

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας τιμούν την «Ημέρα των Ναυτικών». Από το 2010, η 25η Ιουνίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί να εορτάζεται ως η παγκόσμια «Ημέρα των Ναυτικών» (Day of the Seafarer), με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (International Maritime Organization, IMO), για να τιμηθούν οι άνθρωποι της θάλασσας και η συμβολή τους στην παγκόσμια ναυτιλία.

Η ναυτιλιακή Κοινότητα αναγνωρίζει τη συνεισφορά του ναυτικού επαγγέλματος στο διεθνές εμπόριο, την παγκόσμια οικονομία και την κοινωνία των πολιτών. Τιμάται έτσι το σύνολο ανδρών και γυναικών της θάλασσας, ως το πιο «ζωντανό κύτταρο» της ναυτιλίας. Συμβολικά, την ημέρα αυτή, αποτίεται φόρο τιμής στον επαγγελματισμό και στις αντοχές των ναυτικών που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ναυτιλίας, της οικονομίας και της ευημερίας. Αναγνωρίζεται ο αναντικατάστατος ρόλος των ναυτικών στην απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς η διεθνής ναυτιλία μεταφέρει ποσοστό 90% των παγκόσμιων εμπορικών ροών. Σε διεθνείς κρίσεις, πανδημίες και συνθήκες έντονης αβεβαιότητας και διακυμάνσεων, η ναυτιλία λειτουργεί ως φάρος σταθερότητας.

Η Ελλάδα παραμένει συστηματικά η κορυφαία ναυτιλιακή χώρα παγκοσμίως, με ποσοστό 21% του παγκόσμιου στόλου, σε όρους χωρητικότητας (dwt) και με 5.514 πλοία. Ο ελληνόκτητος στόλος καλύπτει, επίσης, το 59% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες υλοποιούν δυναμικά επενδυτικά προγράμματα σε όλους τους τύπους πλοίων, μεγαλύτερης αποδοτικότητας και φιλικότερων προς το περιβάλλον.

Για την «Ημέρα των Ναυτικών», ο ΙΜΟ επισημαίνει ότι «το ταξίδι κάθε ναυτικού είναι διαφορετικό, αλλά όλοι αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις». Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ναυτικοί επέδειξαν υψηλό επαγγελματισμό και αφοσίωση, υπερνικώντας τις αντίξοες συνθήκες, τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας covid-19, όσο και άλλων γεωπολιτικών και λοιπών κρίσεων, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη μεταφορά πρώτων υλών και προϊόντων.

Στις «ναυτομάνες» περιοχές, που έχουν πρωταγωνιστήσει ως κέντρα ναυτιλιακής δραστηριότητας και γενέθλιοι τόποι σημαντικών Ελλήνων πλοιοκτητών και ναυτικών, περιλαμβάνονται η Χίος, Οινούσσες, Άνδρος, Σύρος, Κάλυμνος, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Ιθάκη, αλλά και πολλές στεριανές περιοχές, όπως το Γαλαξίδι και το Λεωνίδιο.

Ένας σημαντικός αριθμός νέων στρέφεται με ενδιαφέρον στις ναυτιλιακές σπουδές, αναζητώντας επαγγελματικές διεξόδους στα ναυτιλιακά επαγγέλματα. Εκτιμάται ότι η ναυτιλία θα χρειαστεί σημαντικό αριθμό νέων ναυτικών τα επόμενα χρόνια, ώστε να καλυφθεί η προβλεπόμενη αύξηση του παγκόσμιου στόλου κατά 7% μέχρι το 2025. Η διεθνής ναυτιλιακή αγορά έχει δυνατότητα να ναυτολογήσει 615.000 αξιωματικούς, ενώ εκτιμάται ότι διαθέτει 15.000 λιγότερους από τις πραγματικές της ανάγκες.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμβάλλει ουσιαστικά στις ακαδημαϊκές ναυτιλιακές σπουδές στην Ελλάδα, με το ταχέως αναπτυσσόμενο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας. Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας οργανώνει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα σπουδών, με ευρεία διεπιστημονικότητα των γνωστικών αντικειμένων, όπως, μεταξύ άλλων, οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών, λιμενικών και εφοδιαστικών επιχειρήσεων, χρηματοοικονομική διοίκηση, λογιστική και επιχειρηματικότητα, γαλάζια οικονομία, πράσινο περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και βιωσιμότητα, ποσοτικές μεθόδους, τεχνολογικές καινοτομίες και πληροφορικές εφαρμογές, αρχές δικαίου, ιστορία διεθνών σχέσεων και γεωπολιτική, με εστίαση στη ναυτιλία, τους λιμένες, την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενέργεια, κεντρικοί πυλώνες των συστημάτων θαλασσίων μεταφορών.

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ε.Κ.Π.Α., οργανώνει επίσης το Εντατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες». Το πρόγραμμα σπουδών παρέχει σύγχρονες, διεπιστημονικές και στοχευμένες ακαδημαϊκές γνώσεις, με επιστημονική εξειδίκευση, υψηλή κατάρτιση και σύνθετες επαγγελματικές δεξιότητες, για δυναμική ανέλιξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας του ευρύτερου διεθνούς ναυτιλιακού κλάδου.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN