Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τμήμα Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.: Καθηγητές και φοιτητές επισκέφθηκαν το Université Libre de Bruxelles στο πλαίσιο του CIVIS BIP “Papyrology and the Mediterranean World”

Στο πλαίσιο του CIVIS Blended Intensive Programme (BIP) “Papyrology and the Mediterranean World”, ομάδα καθηγητών και φοιτητών και φοιτητριών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. επισκέφθηκε το Université Libre de Bruxelles (ULB) από τις 17 ως και τις 21 Ιουνίου 2024 και πήρε μέρος σε εντατικά θερινά μαθήματα Παπυρολογίας στα οποία συμμετείχαν Έλληνες και αλλοδαποί καθηγητές και φοιτητές από τα πανεπιστήμια Βρυξελλών (ULB), Αθήνας (Ε.Κ.Π.Α.) και Ρώμης (SUR). Από ελληνικής πλευράς, στο πρόγραμμα δίδαξαν ο Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Παπυρολογίας κ. Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, οι Αναπληρώτριες Καθηγήτριες Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας κ. Νικολέττα Καναβού και κ. Αικατερίνη Κορολή και η Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας κ. Μαριάννα Θωμά.

civis1
Οι καθηγητές, καθηγήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετείχαν στο Θερινό Σχολείο μπροστά από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.
civis2
Στιγμιότυπα από την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών με τους παπύρους.

Οι βασικοί οργανωτές του Προγράμματος και της εβδομάδας στις Βρυξέλλες ήταν οι Καθηγητές Alain Delattre (Université libre de Bruxelles), Αμφιλόχιος Παπαθωμάς (Ε.Κ.Π.Α.) και Agostino Soldati (Sapienza Università di Roma). Από τον Φεβρουάριο ώς τον Μάιο, οι φοιτητές του προγράμματος παρακολούθησαν μια σειρά από ηλεκτρονικές διαλέξεις στις οποίες δίδαξαν, εκτός από τους προαναφερθέντες οι εξής καθηγητές:

  • Ε.Κ.Π.Α.: Salvatore Costanza, Μαριάννα Θωμά, Νικολέττα Καναβού, Αικατερίνη Κορολή, Αντωνία Σαρρή,
  • SUR: Daniele Bianconi, Raffaele Luiselli,
  • ULB: Paul Heilporn, Alain Martin, Naïm Vanthieghem.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στις Βρυξέλλες, κάθε φοιτητής έλαβε έναν μικρό ανέκδοτο ελληνικό πάπυρο από τη Συλλογή Παπύρων του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, τον οποίο ανέλαβε να διαβάσει, να μεταγράψει, να μεταφράσει και να σχολιάσει με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των καθηγητών του BIP. Στις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές θα ετοιμάσουν τις επιστημονικές εκδόσεις των αδημοσίευτων μέχρι σήμερα παπυρικών κειμένων, οι οποίες θα εκτυπωθούν σε συλλογικό επιστημονικό τόμο που θα εκδοθεί με την επιμέλεια των συναδέλφων του ULB στο Βέλγιο το 2025. Τα δια ζώσης μαθήματα του BIP ήταν χωρισμένα σε δύο μέρη: διαλέξεις το πρωί και πρακτική εξάσκηση με τους παπύρους τα απογεύματα.  Κατά τη διαμονή των φοιτητών στις Βρυξέλλες οργανώθηκαν επίσης επισκέψεις σε Μουσεία (π.χ. Musée Royal des Beaux-Arts) και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στιγμιότυπα από τις διαλέξεις των καθηγητριών και καθηγητών του Ε.Κ.Π.Α.

civis3
Καθ. Αμφιλόχιος Παπαθωμάς και Αναπλ. Καθ. Νικολέττα Καναβού.
civis4
Αναπλ. Καθ. Αικατερίνη Κορολή
civis5
Επικ. Καθ. Μαριάννα Θωμά

Στιγμιότυπα από τις παρουσιάσεις των φοιτητριών και φοιτητών του Ε.Κ.Π.Α.

civis6
Κωνσταντίνος Ευθυμίου
civis7
Λυδία Παπαμιχάλη

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN