Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκδήλωση Παρουσίασης Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας του Ε.Κ.Π.Α. στον τομέα των Επιστημών Υγείας σε επιχειρήσεις και φορείς του κλάδου

Το Κέντρο Αρχιμήδης διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 για 2η συνεχόμενη χρονιά, κλειστή εκδήλωση παρουσίασης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του Ε.Κ.Π.Α. για εφευρέσεις στον τομέα των Επιστημών Υγείας σε δεκαοκτώ (18) επιχειρήσεις και φορείς του κλάδου υγείας με τη συμμετοχή περισσότερων από σαράντα (40) στελεχών της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της εφαρμοσμένης έρευνας που παράγεται στα εργαστήρια του Ε.Κ.Π.Α., στο πλαίσιο των δράσεων δικτύωσης που υλοποιεί το Κέντρο Αρχιμήδης, για τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά και την οικονομία εν γένει.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας, και Δια Βίου Μάθησης, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης που επισήμανε τη σημασία της διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων εξωστρέφειας και διασύνδεσης του ιδρύματος με την επιχειρηματική κοινότητα, ιδιαιτέρως στο τομέα των Επιστημών  Υγείας που το Ε.Κ.Π.Α. πρωτοπορεί στην ακαδημαϊκή αριστεία, καθώς και ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Νικόλαος Μυλωνάς, Ακαδημαϊκός Σύμβουλος στο Κέντρο Αρχιμήδης που καλωσόρισε του συμμετέχοντες και παρουσίασε τη σημαντική δραστηριότητα που έχει επιδείξει το Κέντρο από την ίδρυσή του  και την επίδραση που αυτή έχει τόσο στη κοινότητα του Ε.Κ.Π.Α., όσο και σε καινοτόμους επιχειρηματικούς κλάδους, όπως είναι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν δέκα (10) περιπτώσεις κατοχυρωμένων εφευρέσεων με διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε διεθνείς δικαιοδοσίες με ένα μεγάλο εύρος θεραπευτικών εφαρμογών, όπως αντικαρκινικά φάρμακα, θεραπείες για νευροεκφυλιστικές και σπάνιες παθήσεις, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής, αντιϊικά φάρμακα, ιατρική «ακριβείας», και «εξατομικευμένη» ιατρική από ερευνητικές ομάδες του Ε.Κ.Π.Α. με επικεφαλής τους: Καθ. Γ. Βαλσαμή (Τμήμα Χημείας), Καθ. Γ. Βουγιουκαλάκη (Τμήμα Χημείας), Αν. Καθ. Α. Αρμακόλα (Ιατρική Σχολή), Αν. Καθ. Ε. Ιωάννου και Καθ. Β. Ρούσση (Τμήμα Φαρμακευτικής), Αν. Καθ. Ι. Κωστάκη (Τμήμα Φαρμακευτικής), Καθ. Β. Γοργούλη (Ιατρική Σχολή) σε συνεργασία με τη Δρ. Θεοδώρα Καλογεροπούλου, (Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας, ΕΙΕ), Καθ. Α. Ηλιόπουλο (Ιατρική Σχολή), και την Αν. Καθ. Β. Οικονομίδου (Τμήμα Βιολογίας) σε συνεργασία με τη Δρ. Νίκη Χονδρογιάννη (Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας, ΕΙΕ), καθώς και οι Τεχνοβλαστοί του ΕΚΠΑ «Genosophy» από την Επ. Καθ. Κ. Γκούσκου (Ιατρική Σχολή), και «GenCell» από τον Καθ. Ι. Τρουγκάκο (Τμήμα Βιολογίας), που έχουν υποστηριχθεί από το Κέντρο Αρχιμήδης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις παρακάτω δεκαοκτώ (18) εταιρείες: Adelco, ANFARM Hellas, ΒΙΑΝΕΞ, BAYER, DEMO, ELPEN, Galenica, Hellenic Healthcare Group (HHG), Help, Lavipharm, Libytec, Medochemie, PharmaPath, PharmaserveLilly, Pharmathen, Power Health, Rafarm, Servier, και Unipharma.

Μετά την παρουσίαση των ευρεσιτεχνιών ακολούθησε συνάντηση δικτύωσης μεταξύ των ερευνητών και των επιχειρήσεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω συνεργειών με τις ερευνητικές ομάδες του Ε.Κ.Π.Α. Το Κέντρο Αρχιμήδης ανανεώνει τη καθιερωμένη πλέον ετήσια συνάντηση με τις εταιρείες του Φαρμακευτικού Κλάδου για το καλοκαίρι του 2025. 

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN